Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A közös és külön kassza között van átmenet?
Én nettó 200-at keresek nőként. Ha összejövök egy férfivel, aki mondjuk 50-100 ezerrel többet keres(vagy ugyanannyit/kevesebbet mint én), akkor szerintetek működne az alábbi modell?
Egy fix összeget mindketten átutalunk egy közös számlára.
A maradék mindenkinek a "sajátja". A közös élet dolgait a közös számláról vesszük. A saját magunkra költött pénzt pedig a sajátból. Pl.: hobbi, fodrász, ruha stb...
Hülyeség.
A közös számlára minek ráfizetni még a kezelési költségre? Semmi értelme. Ott a külön számla, arról leveszitek ami éppen kell és kész. Amit gondolsz ott hagyod a számládon.
Bár én nem értem ezt a én többet keresek 20-50 akár 100 ezerrel és akkor neked ahhoz semmi közöd... Férjem többet keres nálam min. 60 ezerrel vagy éppen ettől is többel. Mégsem izél, hogy elteszi magának x összeget. Én is 700 ezret korábbi saját pénzt beletettem a kapcsolatba. De ha én keresnék többet is ugyan így lenne ahogy most. Csak akkor én hoznák többet. Ha kell valami ami sokba kerül megbeszéljük hogy mikor hogyan miből. Van fontossági sorrend hogy mire költünk elsőnek és aztán... Meg közösen gyűjtjük amire kell vagy csak tartaléknak.
Ha mondjuk lenne hatalmas adóssága mert hülye volt korábban, akkor külön kassza lenne. Bár ha nem tudna bánni a pénzzel és elverné hülyeségekre, nem igen lennénk együtt, mert én nem akarnék épp hogy megélni és folyton a pénz után aggódani meg egyik tartsa el a másikat mert az hülye.
De normál esetben a közöskassza híve vagyok.
Amúgy ha 50-50% a pénz már már forint pontosan, akkor a házimunka is ki van annyira számolva? Vagy ez akkor hogy működik?
A kérdés ott kezd érdekessé válni amikor a két fél "vágyai" nem 100%-ban egyeznek. Pl. a férj új kocsit szeretne, a feleség meg külföldi utazást. Az feleség szerint fontos hogy szép dekor termékek legyenek a lakásban, sőt ez neki egyfajta hobbi, a férfi viszont inkább megvenné régi álmát egy jó gamer PC-t esetleg egy házimozit.
Na most lehet azzal játszani, hogy akkor mindkettőt megvesszük, csak tovább gyűjtünk rá, csak ez nem így működik.
Példa: a feleség nagyon szeretne elutazni Thaiföldre, régi álma, a férfit viszont hidegen hagyja a Távol-kelet, stb. A férfi viszont már évek óta szeretne egy hatalmas jó minőségű TV-t. A feleséget ez nem igazán érdekli (holott ő is néz TV-t néha, hiszen "közös"). Elromlik a régi olcsó gagyi TV. Mit csinálnak?
a) Spórolnak még 2 évig, hogy összejöjjön a jó TV meg a Thaiföldi út is. Addig nem néznek TV-t.
b) Megveszik rögtön a drága TV-t, cserébe 4 évig biztos nem fog összejönni a Thaiföldi út.
c) Vesznek egy ugyanolyan "gagyi" TV-t mint a régi. Gyakori ebben a felállásban hogy a feleség rábeszéli a férfit erre az opcióra, de van ebben egy trükk! Aki jártas a témában, biztos rá is jön, h ki jár ezzel a megoldással jobban... :)
Ismerkedéskor minek megbeszélni, hogy hogy legyen a közös kassza.
Ha majd az összeköltözést tervezitek, akkor jön el az ideje.
Minek közös számla, meg külön külön is?
Ha annyira elszámolgatni akartok egymással, akkor gyűjtsétek a blokkokat, meg a számlákat és azé a villanyszámla jövő hónapban, aki elmaradásban van.
Vagy engedjétek el a kapcsolaton belüli elszámolgatást, meg a közös kasszát is.
28: persze, egy párkapcsolat a kompromisszumokról szól, de ha nonstop kompromisszumokkal foglalkozol, az se jó.
Az említett csizmás példánál maradva, pl. 50 ezer Ft-os csizma (ami egyébként még nem számít luxusnak, csak olyan alsó-középkategória...) a férfi szívrohamot kap, mert ő a 10 éve vásárolt Decathlonos bakancsát hordja. A nő meg azon kap szívrohamot, hogy a férfi vett egy 2 videojátékot 50 ezer Ftért. Nem egyszerűbb, ha ezekről inkább, nem is tud a másik?
Nem, egyáltalán nem egyszerűbb, sőt. Számomra elfogadhatatlan lenne, hogy egymás tudta nélkül költünk 50 ezreket, főleg ha a megtakarításainkat is érinti, pedig kvázi külön kasszán vagyunk, illetve külön számlára érkezik a fizetésünk és jóval többet is keresünk a kérdésben feltüntetettnél. Közösen kell hogy gondolkozzunk az anyagiakban, ha közös céljaink vannak. Mondjuk hogy néz az ki, ha én minden hónapban elköltöm azt a kis plusz pénzt, amit keresek, a párom meg fogcsikorgatva spórol arra, hogy legyen egyszer saját lakásunk? (Nyilván ez nem egy friss kapcsolatra vonatkozik, de azért érdemes már fél-1 év után egyeztetni a terveket és utána folyamatosan újragondolni, realizálni.)
Nálunk mindkét félnek megvan a havi költőpénze (bevásárlásokra, szórakozásra, minden egyébre), de ha ebből 50 ezret el akarok költeni, az már olyan tétel, hogy nem jövök ki belőle, csak ha hozzányúlok a félretett pénzünkhöz, így megbeszéljük, leokézzuk, belefér. Nem arról van szó, hogy 1-2 ezer forintos tételekkel kellene elszámolni, mert nem. Sőt, az 50 ezres játéka sem érdekel, ha úgy állunk, miért fosszuk meg egymást ilyenektől? Csak kommunikáljunk róla. Ha fontossági sorrendet kell valami miatt állítani, akkor pedig állítsunk közösen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!