Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Zavar, ha egy lány/nő parasztosan vagy "bután" beszél?
Igen, vidéki vagyok, de egy átlag városból származom és alapvetően nem is így beszél a családunk. Eredetileg tök normálisan beszélünk, mint bárki más. Viszont a családunk több tagja is olyan közegben dolgozik, ahol gyakran találkozik tanulatlanabb emberekkel, romákkal és tényleges parasztokkal vagy földművelőkkel vagy nem tudom, hogy hogyan nevezzem őket. Akik pedig jellemzően számunkra furcsa, ismeretlen kifejezéseket használnak, sok szlenggel vagy "parasztos" a kiejtésük és eleinte ezeket mindig meséltük és mondogattuk egymásnak otthon, mert érdekes vagy vicces volt. Így sok dolog pedig ránk is ragadt és használjuk ezeket a szavakat, utánozzuk a kiejtésüket. Nekünk ez úgymond természetes és mi tudjuk, hogy ez valahol csak poén és értjük egymást. Viszont a múltkor esett le, hogy amúgy ez másoknak nem biztos, hogy egyértelmű és ők azt gondolhatják, hogy mi alapból így beszélünk.
Amúgy mindenki tanul/tanult a családban, én is egyetemre járok és, ha lehet ilyet mondani, akkor a körülményeink, a megjelenésünk vagy a stílusunk sem ilyen rossz értelembe véve tipikus mélyről jövő, sötét falusi. Tudunk normálisan is beszélni, viszont családdal, baráti körben (szóval igazából hivatalos vagy komolyabb környezet kivételével) inkább ilyen mondhatni igénytelenül beszélünk egymással. Szóval ez kissé ilyen "kilóg a kapa a szájából" effektus.
Ez számotokra mennyire zavaró vagy mennyire gáz?
Úgy kell elképzelni, mint Beja asszonyt?
Szerintem akárki akármit ír itt, egy ilyen stílusú nővel kevesen mutatkoznának szívesen.
Számomra így is zavaró.
A tájszólás az nem, de az egyéb nyelvi sznobizmusok idegenek tőlem. Az általad említetteket pedig ebbe a kategóriába tudom sorolni, hiszen semmi nem indokolja, hogy ne a rendes, megszokott kifejezést használd helyette.
"tudunk is normálisan, szépen beszélni."
Egyelőre.
Tudod, vannak a nyelv kihalásának fokozatai.
Talán a negyedik az, ha ismered a nyelvet, de már nem használod.
Minél többet használsz egy nyelvet, annál jobban fogod ismerni - és minél kevesebbet használsz egy másikat, annál jobban elfelejted.
Végül már gondolkodni is azon a nyelven fogsz, amit jobban ismersz, és innen kezdve gyakorlatilag nincs visszaút.
Mint ahogy itt már szinte mindenki argót használ ("gáz") - pedig létezik néhány magyar szó is erre a helyzetre.
Csak azokat már nem használják.
Sok ember pedig már nem is ismeri.
Szerintem te nem az a kategória vagy, aki zavaró tájszólással beszél. Ők általában írni is úgy írnak. Igen, ismerek olyan nőt, aki a helyi tájszólással beszél. Ordít róla, hogy egy könyvet nem vett még a kezébe, de újságot se nagyon. Hangokat kettőz meg (rolla, tőlle, bakkancs), vesz el (pesre), kifejezéseket kever stb... nem tudok arra figyelni, hogy mit mond. Bántja a fülem.
Írásban is így kommunikál,kb mint egy alsós és rettentő igénytelenül hat.
"Csupán arról van szó, hogy használunk olyan kifejezéseket, mint "bót", "vót", "kő", "rizsa" stb."
Másoddiplomás vagy, és még ezen a szinten vagy? Ez irtózatosan gáz. Ezek szerint semmit sem művelődtél. Az olvasásnak már rég ki kellett volna ütni ezeket az otromba, falusi kifejezéseket, de gondolom, a jegyzeteiden kívül egy könyv sem volt a kezedben. Ha meg igen, akkor sajnos menthetetlen vagy ebből a szempontból.
A munkám és a tanulmányaim során, illetve hivatalos közegben nem engedhetem meg magamnak, hogy így beszéljek és ez azért nem egy kis részét teszi ki a mindennapjaimnak. Szóval kizárólag a szabadidőmben, családi vagy baráti közegben beszélek így (ahogyan amúgy sokszor ők is). Emiatt azért nem félek attól, hogy elfelejtenék szépen beszélni.
Már leírtam, hogy alapjáraton nem így beszélek, nincsen mit "kiütni". Amúgy világ életemben sokat olvastam, magyarul is és köszönöm szépen, úgy érzem, hogy sikerül művelődnöm is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!