Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek hogy igazságosabb a közös kassza eltérő fizetések esetén?
Sziasztok!
A párommal mostanában tervezgetjük a pénzügyeinket. Az mindkettőnknek evidens volt, hogy a közös kiadásokra lesz egy közös kasszánk, erre ketten összedobjuk a pénzt, a maradék pedig mindkettőnknek a sajátja marad, "zsebpénz".
Idáig nincs is gond.
Viszont nem igazán tudjuk, hogy lenne érdemesebb..
Tegyük fel az egyszerű kerek számok miatt, hogy én keresek 200.000 ft-ot, ő 100.000 ft-ot (nettó), és a közös dolgaink 100.000 forintba kerülnek havonta.
Ekkor hogy lenne jobb szerintetek?
1. 50-50 ezret rakunk a közösbe. Mindketten egyenlően járulunk hozzá, viszont míg nekem marad 150.000 ft amit szabadon elkölthetek, neki csak 50.000.
2. 70-30, vagy valami hasonló aránnyal rakunk bele, így ugyan nem egyenlő a közös dolog, viszont valamivel talán arányosabb a költőpénz.
Az 1. a közös rész miatt "igazságosabb", viszont őt teljesen megkopasztja, én meg élem világom.
Köztünk nincs emiatt konfliktus, nem arról van szó, hogy egyikünk az 1-et akarja, másikunk a 2-t, igazából egyikünk se igazán tudja hogy melyik lenne optimálisabb.
Szerintetek?
Jólvan, akkor lehet hogy ez nem "közös", de nem is külön.... Akkor nem tudom rá a megfelelő kifejezést, elnézést.
"A közösből megyünk nyaralni is, kikapcsolódni, étterembe stb. Ettől közös."
Természetesen nálunk is így nézne ki, nem csak a rezsire gondoltam közös kiadások alatt, hanem a kaját, tisztítószerek, takarítószerek, autó fenntartása, mozi, étterem, sport, buli, múzeum, koncert, társasjáték, wellness hétvége, könyvek, sátorozás, bármi.
A "zsebpénz" csak arra kell, hogy ha ő akar mit tudom én, új telefont venni, én meg egy sportcipőt, akkor ilyen kis marhaságokat ne kelljen egyeztetgetni, ne kelljen külön ezen bizniszelni.
Nem azért, mert sajnáljuk egymástól, ha a párom szól, akár még én is veszek neki új telefont, nem tartom magunkat anyagiasnak, de egy közös pénzalapból azért csak nem költ az ember szó nélkül ilyesmikre, hiszen a másik nem kalkulál ezzel, aztán jön a meglepetés, hogy hova tűnt x forint.
Igazából a gyakorlatban ez úgy is kinézhetne, hogy minden fizetésünket bedobjuk egy nagy malacperselybe, de ekkor is mindketten tartanánk magunknál pénzt, hogy ha valamire épp kell, ne kelljen már egymást hívogatni, meg ilyenek.
Gondolom mindenki szokott magánál tartani pénzt... ettől anyagias lesz valaki? :/
"Jólvan, akkor lehet hogy ez nem "közös", de nem is külön.... Akkor nem tudom rá a megfelelő kifejezést, elnézést. "
Erre az a megfelelő kifejezés, hogy külön, ugyanis ez külön kassza :D
És akkor az micsoda, mikor pl a rezsit fizetem én, a kaját a párom, nyaralást felezzük mindig, a többi dolgot felváltva, vagy ilyesmi?
Nekem az a "külön kassza".
De nekem ez fura, akkor mások a "közös kasszánál" (amit a válaszolók értenek ez alatt) nem tartanak maguknál pénzt? Vagy akkor hogy csináljátok?
Ez lényegében ugyanaz.
Ha berakjuk minden pénzünk a közösbe, majd kiveszünk magunknak a saját dolgainkra, akkor ugyanitt vagyunk...
De arra nem kaptam választ, hogy akkor mi az, amikor tényleg mindent külön fizetünk, vagy mindent tételesen felezünk.
Meg a kérdésemre se kaptam igazán választ, csak a szóhasználaton megy a kukacoskodás...
NEKEM ugyanaz. Ha berakunk 200 forintot egy dobozba, és kiveszünk 50-et, akkor ugyanott vagyunk, mintha 150-et raktunk volna be. Csak nem fizetünk a kp felvételért pluszba, esetleg ez lehet különbség. Amit nem költünk el, az úgyis megy közös spórolt pénznek... Szóval hó végére így is, úgy is ott leszünk, hogy ki van fizetve minden kiadás, ő vett telefont, én vettem cipőt, és maradt közös megtakarításunk.
Persze lehet egy számlán, az ugyanez, csak így nekünk egyszerűbb, és jobban be tudjuk osztani a pénzt.
Kedves kérdező.
Én hibrid kasszának hívom. Nálunk is fizetésarányosan költünk a közös dolgokra de mindkettőnknek van "zsebpénze" a saját számláján. (majd ha összeházasodunk gondolkozunk közös számlán, addig biztosan nem)
Pl nálunk ő fizeti a bérleti díjat a rezsivel illetve a programokat. Enyém a kaja és a háztartás összes költsége (tisztítószer, mosószer, stb) valamint az általános tisztálkodási dolgok, mint tusfürdő, fogkrém (hiába különböző illatú az a tusfürdő :D ).
A zsebpénzünkből mindketten költünk a saját telefonszámlánkra, ő a diákhitelére, ruháinkra illetve én könyveket veszek, ő számítógépes játékokat. Így mindenki olyan összegben költ, amit nem sajnál kiadni rá, illetve gyűjt rá, stb. Nincs ebből konfliktus.
Szóval a kérdésre válaszolva én a második felállást pártolom, mert ha véletlen (lekopogom) kiderül, hogy nem tudtok együttélni senki sem fog rossz szájízzel távozni a kapcsolatból, mint akit megkopasztottak, kihasználtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!