Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek hogy igazságosabb a közös kassza eltérő fizetések esetén?
Sziasztok!
A párommal mostanában tervezgetjük a pénzügyeinket. Az mindkettőnknek evidens volt, hogy a közös kiadásokra lesz egy közös kasszánk, erre ketten összedobjuk a pénzt, a maradék pedig mindkettőnknek a sajátja marad, "zsebpénz".
Idáig nincs is gond.
Viszont nem igazán tudjuk, hogy lenne érdemesebb..
Tegyük fel az egyszerű kerek számok miatt, hogy én keresek 200.000 ft-ot, ő 100.000 ft-ot (nettó), és a közös dolgaink 100.000 forintba kerülnek havonta.
Ekkor hogy lenne jobb szerintetek?
1. 50-50 ezret rakunk a közösbe. Mindketten egyenlően járulunk hozzá, viszont míg nekem marad 150.000 ft amit szabadon elkölthetek, neki csak 50.000.
2. 70-30, vagy valami hasonló aránnyal rakunk bele, így ugyan nem egyenlő a közös dolog, viszont valamivel talán arányosabb a költőpénz.
Az 1. a közös rész miatt "igazságosabb", viszont őt teljesen megkopasztja, én meg élem világom.
Köztünk nincs emiatt konfliktus, nem arról van szó, hogy egyikünk az 1-et akarja, másikunk a 2-t, igazából egyikünk se igazán tudja hogy melyik lenne optimálisabb.
Szerintetek?
Ez pont, hogy nem kozos kassza. A kozoskasszanal minden bevetel kozos.
A ti esetetekben marad havonta 200 ezretek.
Nincs recept, ahogy nektek jo.
Ti KÜLÖN kasszán vagytok, ahogy előttem is mondták.
Ha viszont a külön kassza mellett döntöttetek valamiért, akkor a fizetnivalókat nem a jövedelem arányában kell elosztani, hanem a valós befizetéseket kel fele-fele arányban megosztani.
Ha te nagyobb részt vállalsz, akkor a gyakorlatban "segélyezed" a másikat és nincs értelme a külön kasszának.
A közös kassza azt jelenti, hogy az ÖSSZES pénzeteket egybe rakjátok, és abból fizettek mindent. Itt nincs olyan, hogy enyém meg tied.
Akkor mit mondasz a párodnak, hogy ha elfogy neki az összes 'zsebpénze', de kellene még neki valamire? Bocsi, de te már elköltötted a tied, legközelebb osszad be? :D Nem is értem...
Borzaszto ilyen kerdeseket olvasni hetrol hetre.
Ennyire befolyasolja a parok eletet a kozos penz tudata.
Ennyire anyagiasak vagytok, hogy ilyet tervezgetni kell.
"Tervezgetjük a pénzügyeinket"
Itt a hiba.. mit kell ezen tervezgetni? Majd kialakul egy rendszer meg hogy ki mennyit ad bele. De garasoskodni nincsen semmi értelme, meg számolgatni hogy minden 50-50 legyen. Ahogy a közös kasszának sincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!