Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek tényleg önbecsülés hiánya ez?
Ha a barátomtól nem kapok visszajelzéseket (nem mond semmi kedveset, nem érzem a szavaiból,hogy szeret),akkor elbizonytalanodom, magamban keresem a hibákat, ezért nem merek neki elmondani dolgokat. Félek attól,hogy kevés vagyok neki és ha még problémáznék (hisztiznék) el is hagyna. Egyfajta megfelelési kényszer ez.
Túlságosan függök tőle?
Igen,önbizalomhiány és rossz önbecsülés,mellette a bizalom sincs meg a barátod irányába.
Ez elég nagy baj.
Ez kétoldalú probléma.
Egyrészt valóban nem szabad, hogy mások visszajelzéseitől függjön az önértékelés. Én több éves pszichoterápia után jutottam el oda, hogy a pozitív visszacsatolás jólesik, de nem szorulok rá.
A másik oldal viszont az, hogy nem lennék olyan emberrel, aki nem jelzi, hogy értékel. Nem azért, mert függök tőle, hanem pont azért, mert MÁR becsülöm magam annyira, hogy olyan embert akarjak társul, akivel a lehető legjobban érzem magam. Sajnos a korábbi párom nem ilyen volt: ő mindenben hibát keresett, és én is magamat hibáztattam. Amikor viszont nőtt az önértékelésem, egészen más típusú párt választottam: olyat, aki megbecsül, tisztel, szeret, és ennek hangot is ad rendszeresen!
A mostani kapcsolatomban nyugodtan jelezhetjük egymásnak, ha valami rosszul esik, nem kell attól tartani, hogy emiatt a másik megsértődik, vagy elhagy. Mindketten tudjuk, hogy a kapcsolat attól csak jobb lesz, ha mindketten jól érezzük magunkat benne, ezért fontos számunkra a másik jólléte.
Viszont a tapasztalatom az, hogy ilyen kapcsolatot csak egészséges önértékeléssel lehet létesíteni. Először önmagamat kellett helyretennem (segítséggel), utána váltam alkalmassá teljes értékű párkapcsolatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!