Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit lehet egy ilyen tanárral csinálni?
A sulinkba tavaly (nyolcadikban) jött új angol tanár. Férfi, 33 éves és ez a nyolcadik (!) iskola, ahol tanít. Mivel nem idevalósi, hanem egy innen 60 km-re fekvő nagyvárosban tanított eddig, ezért elég lassan jutottak el hozzánk a hírek arról, hogy miért is váltogatja ilyen gyakran a munkahelyét.
Angolon mindenre szexuális megjegyzéseket vagy utalásokat tesz, bármi a téma (pl. mikor a recepteket vettük órán, a répatortát a szexhez hasonlította, jobban mondva egy vörös hajú fiúra tett olyasfajta megjegyzéseket, hogy vele nem lehet valami jó a szex). Órán mindig belecsíp az arcunkba, vagy megfogja a fejünket (belemarkol, konkrétan), beletúr a hajunkba, és ha valakinek nincs házija, akkor megkérdezi, hogy "Legalább jól telt az éjszaka?".
Ahogy visszahallottuk az előző munkahelyeiről azért rúgták kik mert viszonya volt diákokkal (fiúkkal és lányokkal is), valamint több lányt is "üldözött", szerelmes leveleket írt nekik, vagy szexuálisan próbálta zaklatni őket (ajánlatokat tett, vagy rájuk mászott).
Az egyik ilyen lánnyal már tartjuk a kapcsolatot e-mailben, őt tanította és meg is környékezte, azt írta, hogy egy fiú náluk öngyilkosságot kísérelt meg a tanár zsarolásai miatt. A mi sulinkban kb. húsz lányt hívott el eddig randizni, de mind visszautasította, az összeset zsarolja. Aki nemet mondott neki, az most bukásra áll valamelyik tárgyából (magyar vagy angol), de volt olyan lány is, aki sírva mesélte, hogy a tanár azzal zsarolta meg, hogy beköpi valami koholt váddal az igazgatónál és kirúgatja (a suli elitnek számít(ott), ezért nehéz bejutni ide). Néhány szülő nyomozni kezdett utána, és kiderült, hogy egy 17 éves fiú a szeretője. A diákok szülei (nem csak azoké, akiket megkörnyékezett) már jelezték az igazgatónőnek a dolgot, aki nem reagált erre semmit, és jártak már az önkormányzatnál is, de mivel a polgármester és az igazgató nálunk ugyanazon párt tagjai és jó viszonyban vannak, ezért mindenki tudja, hogy kinek az szülei panaszkodtak. A tanár pedig kipécézte magának ezeket a diákokat és őket szívatja leginkább. Sok lánynak ma is szerelmes verset ír a születésnapjára vagy névnapjára, de tavaly egy hatalmas plüss szívet adott az egyiknek Valentin-napon.
Mi már semmit sem tudunk tenni ellene, mert tavaly egy lány lebukott, hogy felvette az egyik órát, amin volt néhány szexuális és undorító megjegyzés, azóta mindenkinek ki kell tennie a tanári asztalra a telefonját, amibe persze az angol tanár bele is néz. Órán rendszeresen megjegyzi, hogy "Maga olyan kis finom husi!".
Nem tudom, mit csinálhatnánk, mert néhány dühös és nagydarab apuka készül arra, hogy hazafele menet "elkapják" és elbeszélgetnek vele. Nem akarom, hogy baj legyen, mert az én apám is nagyon ideges, de nagyon félek, hogy emiatt ők is és mi is bajba kerülünk. Jártunk a rendőrségen is (a szomszéd fiú rendőr, vele beszéltünk), de azt mondta, hogy igazgatói engedély és képi- vagy hangbizonyíték nélkül semmit sem tehetünk. Vagy tényleg az lenne a megoldás, hogy megverjük? Ez is iskolai erőszaknak számítana, ha megtennénk, de miért őket védi mindenki, ha a diáknak is lehet igaza? Vagy menjünk bekábelezve suliba,és vegyük fel az óráit, hogy ennek vége legyen? Tudom, hogy ezzel megsértjük a személyiségi jogait, de mi van a mi jogainkkal? Miért kell a zaklatásait és az utalgatásait elviselnünk? Mit tehetnénk?
Kérlek, segítsetek nekünk!
15/L
Kedves Kérdező, én hiszek neked! A ti esetetek hasonlít Herman Wouk: Zendülés a Caine hadihajón című regényre. Van egy hadihajó a II. világháborúban és kap a legénység egy új kapitányt, aki teljesen őrült (mint a ti angoltanárotok). A dilis kapitány nagyon szigorú és mindenféle rigolyái vannak, és néha apróságokon is úgy bedühödik, hogy szinte kínzóan durva büntetéseket szab ki a legénységnek és a hajó tisztikarának.
Egy alkalommal viharba kerül a hajó, és majdnem felborul. A kapitány parancsára vár mindenki, hogy mi legyen, de az megint megőrül, és csak bámul maga elé. Ekkor az első tiszt odalép hozzá, és azt mondja, hogy átveszi tőle a parancsnokságot. Ekkor a kapitány elkezd dühöngeni, ordibálni, hogy ezt hogy merik vele, de mivel a hajó már majdnem felborul, az elsőtiszt letartóztatja a kapitányt és elzáratja. A hajót ezután okos parancsokkal megmenekíti.
Később, amikor vége van az egész háborúnak és hazatérnek, a kapitány haditörvényszék elé állíttatja az első tisztet. Ekkor nagy vita robban ki, hogy alkalmas volt-e a kapitány a hajó irányítására vagy sem. Igaza volt-e az első tisztnek, hogy leváltotta, vagy sem. És a bíróságon valahogy minden észérv azt mondja, hogy a kapitánynak volt igaza, végigveszik az összes őrült cselekményét, és valahogy mindegyiket lehet úgy csűrni-csavarni, józan ésszel bemagyarázni olyanoknak, akik át sem élték, hogy a kapitány mindent jól és helyesen tett.
Szóval, akik nem voltak ott az iskolában, és nem találkoztak ezzel az angoltanárral, ne írkáljanak ide ilyeneket, mert ezt a szegény lányt bántjátok meg. Én hiszek neki az elmondásai alapján. Bocsi, hogy írtam erről a könyvről, senkit nem akartam vele fárasztani, csak azt akartam mondani, hogy akik nem voltak ott, ne írjanak ilyen véleményeket szerintem.
Igazából én azt az egyet nem bírom megérteni, hogy ha a szülők is felháborítónak tartják az esetet (a kérdező elmondása alapján), akkor az igazgató hogy állhat ki az angoltanár mellett, sőt, hogy lehet neki ő a kedvenc tanára? Ezt nem értem...
53. és 54. voltam, én egyébként tanár vagyok. bocsánat, de nagyon nyápicak vagytok. sok általános iskolában olyan a helyzet, h biztonsági őröket kell alkalmaznia az iskolának, annyira nem lehet bírni a tanulókkal. ti meg ennyire hagyjátok magatokat? ezt nem hiszem el. itt a családból más is tanár, középiskolában, és amiket mesélt ő is, h mi folyik órán, mit csinálnak a tanulók, az elég durva. szóval nagyon nem értelek titeket. a mai világban már nem a tanár dirigál, hanem a tanulónak vannak jogai, a tanár meg húzza meg magát. ti miféle furcsa szerzetek vagytok h ezt nem tudjátok?...
egyébként talán jobb ötlet, amit előttem írtak, h a szülők fognak össze és mennek be az igazgatóhoz és ha kell, akkor felborítják az asztalt. mert titeket sajnos megbüntethetnek, intő, beírás, stb.
még az jutott eszembe, h esetleg szekrénybe, vhova tegyetek mobiltelefont, ami felveszi az órát, vagy az ajtónál kívül figyeljen vki és vegye fel, ha tudja.
19-es! sztem Neked kéne még egyszer elolvasni a kérdést. a közvetlenség és a zaklatás nem ugyanaz. fiúkra-lányokra szexuális értelmű megjegyzéseket, tesz, stb. ARCUKBA CSIPKED, MEGFOGJA A FEJÜKET, BELETÚR A HAJUKBA! Ez nem közvetlenség, vagy ha az, nagyon túllő a célon. még azok a közvetlen temperamentumos olaszok is csak legfeljebb hátba veregetik az embert.
valóban, így látatlanul nehéz megítélni, a kérdező túlozza-e el, de ha több diák, sőt több osztály egybehangzólag állítja ugyanazt, akkor az nem vicc.
abban igazad lehet h nem kéne felvenni az órát, mert őket is megbüntethetik.
talán még azt lehet tenni, h egyszer csak az összes diák megtagadja az órát ezzel a tanárral, és az iskolában senki nem megy be az órájára egyik napon - és a következő napokon se, ha nem változik a helyzet. persze így elvileg mindenki igazolatlant kap, de 50 tanulónak igazolatlan - már kicsit furcsa lesz. ehhez összefogás kell. de inkább gondoljátok át!
szülők gyűjthetnének aláírást. meg lehetne fogalmazni vmit, h ha nem változik a helyzet, akkor nem fogtok bemenni a tanár óráira,és ezt az összes tanuló összes szülője aláírná, akit csak tanít a tanár. megfogalmazni egy levelet az igazgatónak, kerek-perec leírni, mi a helyzet, és ott sorakozna nem tudom hány szülő aláírása.
köszönöm, hogy ennyien válaszoltatok, nagyon jól esik a biztatás!
Igen, a "sztrájk" nem is olyan rossz ötlet! A helyzet az, hogy a mostani igazgatónk 4 éve van a suli élén. Az iskola eddig elitnek számított, a megye első sulija volt, aztán nála kezdődtek a bajok. A férje sajnos elhunyt két éve, nagyon beteg volt és utána nem is tudom... beleroppant ebbe az egészbe. Így került ez a tanár is ide, és hiába mennek be a szülők csoportosan, többször is, egyszerűen letagadja, hogy eddig bárki is panaszkodott volna erre a férfira.
A másik, hogy olyan volt már, hogy a suliban sztrájkoltak, de azt hiszem, ezt meg kell azért próbálnunk (holnap úgyis lesz vele óránk). Őszintén szólva eddig féltem a helyzettől, főleg azért, mert a szüleim is megmondták, hogy ne ártsam bele magam, nehogy megüssem a bokámat, de most lett nagyon elegem. Az már nem érdekel, ha igazolatlanom lesz, vagy intőm, ennyit megér!:)
Mi megverni azért nem akarjuk, mert akkor benne leszünk majd a híradóban, hogy tanárverés, meg szegény tanárt csoportosan vertük meg, iskolai erőszak, stb. és ha így használjuk ki, hogy ekkora erőfölényben vagyunk, akkor esetleg a későbbiekben sem hisznek nekünk. A probléma az, tudjátok, hogy aki úgy értesül a helyzetről, hogy nem látja át teljesen (nem ti, hanem aki csak szóbeszédből hallja, mert ettől hangos a város), azt azt mondja, hogy itt egy csapat taknyos kölyök, és egy tanár. Miért hinnének nekünk? Az egy dolog, hogy százszor annyian vagyunk ellene, de gyerekek vagyunk! Simán ránk mondják (ezt teszi az igazgatónő is), hogy összeesküvés, meg nem tetszik a képe és ezért mondjuk ezeket!
több megoldást javasolnék kezdjetek az elsővel.
1.
Amikor legalább jelen voltatok hárman és zaklató jellegű dolog történt arról egy helyen egy videóban (arc nélkül ) torzított hangon beszéljetek, egymás után.Ezt csináljátok meg több eseményre. így áldozati pozícióból reagáltok a helyzetre.
Mondjátok el mikor történt , és mi történt, hogyan történt . Hely időpont megjelölés.) A kész videót kép nélkülit, töltsétek fel egy új youtube csatornára és a linket küldjétek meg egy a szülők email címére, az igazgató emailcímére és az oktatási minisztériumba, valamint az orfk-ra.
írjátok le hogy nem vádaskodni kívántok, de a kialakult állapotot sem szeretnétek továbbiakban.
2
más: egy felnőtt előtt -szülő- nyilatkozzatok a történtekről aki írjon levelet és küldje be az iskolának tértivevénnyel. Minden iskolát szabályoznak és reagálnia kell ellenkező esetben felelősségre vonható. Kérje a levélben a kivizsgálást és tájékoztatást ennek eredményéről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!