Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért írják azt az emberek,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért írják azt az emberek, hogy "tőlem idősebb"?

Figyelt kérdés
Az nálam idősebb. Ha valaki azt írja, hogy egy másik személy tőle idősebb, az azt jelenti, hogy ő maga az oka annak, hogy az állításban szereplő személy idősebb.
2011. okt. 1. 16:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Nyelvjárás. Van, ahol így, van, ahol úgy mondják.

Egyébként van értelme a "tőlem idősebbnek" is, annak ellenére, hogy a "nálam idősebb" szebben hangzik.

A tőlem időbeli előzményhatározó az irányhármasság miatt. Tehát az én koromtól indulva eljutunk az ő koráig időben, tehát: tőlem számítva idősebb.

A nálam idősebb kifejezést könnyebb a magyar nyelvtan szerint magyarázni, mivel a középfokú melléknév mellé kötelező a hasonlító határozó. Ez hangzik magyarosabban, így tanítják az iskolában is.

Kérdező! Amit a magyarázatodban írtál, az nem egészen így van. A "tőlem" szónak nincs olyan jelentése, hogy "én magam vagyok az oka annak, hogy..." Azt úgy kell kifejezni, hogy "miattam".

A tőlem eredethatározó lehet még az előzményhatározón kívül. Pl. Tőlem kapta az ajándékot.

2011. okt. 1. 16:53
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

-A csajom nálam idősebb.

-Miért, ha náluk vagytok, akkor fiatalabb?

2011. okt. 1. 16:53
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
Mindkettő teljes mértékben helyes, a nyelvjárástól függ, hogy ki melyiket használja. Ez olyan, mint az ezzel-evvel, azzal-avval. Hihetetlen, de mindkettő helyes, még ha az egyik furán is hangzik egyeseknek :)
2011. okt. 1. 16:54
 14/14 anonim ***** válasza:
pesten nemigen használják de az ország műsik felében igen. pesten mindenki azt mondja: Az Orsitól, A Gézától... vidéken meg névelú nélkül
2011. okt. 1. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!