Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért írják azt az emberek, hogy "tőlem idősebb"?
Nyelvjárás. Van, ahol így, van, ahol úgy mondják.
Egyébként van értelme a "tőlem idősebbnek" is, annak ellenére, hogy a "nálam idősebb" szebben hangzik.
A tőlem időbeli előzményhatározó az irányhármasság miatt. Tehát az én koromtól indulva eljutunk az ő koráig időben, tehát: tőlem számítva idősebb.
A nálam idősebb kifejezést könnyebb a magyar nyelvtan szerint magyarázni, mivel a középfokú melléknév mellé kötelező a hasonlító határozó. Ez hangzik magyarosabban, így tanítják az iskolában is.
Kérdező! Amit a magyarázatodban írtál, az nem egészen így van. A "tőlem" szónak nincs olyan jelentése, hogy "én magam vagyok az oka annak, hogy..." Azt úgy kell kifejezni, hogy "miattam".
A tőlem eredethatározó lehet még az előzményhatározón kívül. Pl. Tőlem kapta az ajándékot.
-A csajom nálam idősebb.
-Miért, ha náluk vagytok, akkor fiatalabb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!