Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám páromat az...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogyan tudnám páromat az olvasásra buzdítani? (Ha egyáltalán érdemes)

Figyelt kérdés

Úgy gondolom, hogy az olvasás nagyon sok szempontból hozzá tud járulni egy ember személyiségfejlődéséhez. Akárcsak a látószög tágításról vagy egyszerű művelésről van szó, bárhogyan is nézem, az emberhez csak hozzátesz, ha olvas és "tanul". Legyen az szépirodalom, pszichológiai cikkek, hírek, érdekes és tudományos írások vagy bármilyen egyéb műfaj, lényeg, hogy így vagy úgy, de fejleszt.

Nem szeretném a páromra erőszakolni, de, ahogy megismertem és amilyen most ő, úgy érzem, hogy meglenne benne a szikra csak valahogy nem akar lángra lobbanni benne..

Azaz, nem igazán akarja magát rávenni az önfejlesztésre.. úgy egyáltalán.

(A facebook, Instagram, TikTok, ezenkívűl a messengeren való kommunikáció és a munka teszi ki egy napját.)

Mit gondoltok, mi lehet a legokosabb ilyenkor?

- Ha hagyom, ő maga fedezze fel a dolgokat a saját útját járva, s a maga ütemében érjen meg mindenre, amire kell.

- Érdemes lehet olykor terelgetni, "mondogatni" ezeket?

Melyikkel teszek több jót, mint rosszat? (Mint barátnő és barát egyben.)

2022. szept. 11. 14:19
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%
Azt nem értem, hogy minek jöttél össze a pároddal, ha nem tartod elég jónak?Mert konkrétan egy műveletlen prolinak tartod őt, ez a bajod vele.Ha ennyire zavar, hog, ő ilyen, akkor minek vagy vele?Gondolom mikor összejöttél vele, már akkor is tudtad, hogy nem szeret olvasni, nem érdekli a pszichológia, meg a többi, ami téged érdekel.
2022. szept. 11. 17:57
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

"Nem szeretném a páromra erőszakolni"

De, szeretnéd.

2022. szept. 12. 09:31
 23/25 anonim ***** válasza:
87%

Én szeretek olvasni, a férjem kb. soha nem olvas. Diszlexiás, amire amúgy felnőttként jött rá, régen mindig csak azt érezte, hogy az olvasás neki baromi fárasztó, 5 oldal után folyik ki a szeme. Hát, ezért, eleve nem olyan neki olvasni, mint mondjuk nekem. Most akkor ő mindenképp egy sötét bunkó, mert nem olvas? Ez annyira elavult gondolkodás, itt az internet, mindenről IS van már videó is, bárminek utána tud nézni, ha akar, és ehhez nem feltétlenül kell tbb száz oldalas könyveket kiolvasna. A férjem pl. nagyon sok dolgot megtanult a netről, millió téma érdekli, tájékozódik rendszeresen, de nem könyvből. Naés? Elvileg ugye nem is ez a lényeg, hanem a tudás, a tájékozottság, amit felszed. Már ha nem vagyunk sznobok, és nem azt nézzük, hogy látszata legyen annak a tájékozottságnak (= jól megrakott könyvespolc).

Mellesleg, ahogy említettem, én sokat olvasok, mégsincs roskadozó könyvespolcom. Van ugyanis egy e-olvasóm, amire több ezer könyv ráfér, azt szoktam használni, mert kényelmesebb. Látszatra én se olvasok, na bumm.

2022. szept. 12. 11:43
 24/25 anonim ***** válasza:
100%
#9 én is csóró vagyok olvasni, de használtan harmad áron hozzá lehet jutni a legtöbbhöz.
2022. szept. 12. 21:53
 25/25 anonim ***** válasza:
10%

Jó dolog az olvasás, de ez megint csak egy olyan dolog, ami túl van misztifikálva. Értem én, hogy sokáig (amikor a lakosság túlnyomó többsége analfabéta volt) az olvasás kb. egyet jelentett a műveltséggel, de azért azóta rengeteg dolog változott: ma már kvázi kötelező midnenkinek megtanulni írni-olvasni, rengeteg információ van, ami nem csak könyvekből sajátítható el, és egyébként mindig is túlzó állítás volt az, hogy pusztán az olvasás tényétől valaki okosabb, műveltebb lesz. Sőt, a tudással kapcsolatos fogalmaink és elvárásaink is változtak. 200 éve még az volt a lényeg, hogy az ember minél több mindent képes legyen memorizálni, ugyanis az információk elérhetősége erősen korlátozott volt. Ma sokkal lényegesebb, hogy mit tud kezdeni az ember az adott információkkal, meg tudja-e érteni őket, és közvetlenül vagy közvetetten fel tudja-e azokat használni.

Ma eléggé átlengi a sznobizmus az egész olvasás-témát. "Én sokat olvasok, akkor szuperember vagyok. Te nem bújod egész nap a könyvet, akkor biztos egy primitív bunkó vagy." Kicsit olyan ez, mint a színház körüli kultusz. Félreértés ne essék: támogatom a művészeteket. De a többség csak azért jár színházba, hogy elmondhassa magáról, hogy ő ott volt, és ettől nagyon, de nagyon nívós, kulturált embernek képzeli magát. Aztán hazamegy, a nagy kultúrember lezavar egy maflást az asszonynak, mert nem fokra pontosan olyan meleg a vacsora, amilyet ő elvárt, leb..zizza a gyerekét, amiért nincs kedve Fradi-meccset nézni, és jó kultúremberként napzárásként jól análba döngeti az asszonyt, ha akarja, ha nem.

Hagyjuk már ezt a hülye felfogást! Nem a "kirakattól" lesz valaki okos, értelmes, kulturált. Manapság, a tematikus tévécsatornák idejében még a sokat lenézett tévéből is rengeteget lehet tanulni. Persze, nem a Győzike Showból, ez nyilvánvaló. De rengeteg tévécsatorna van, ami teli van érdekes tartalommal.

Továbbá: nem csak a szépirodalom ad tudást. Én rengeteg szakirodalmat olvasok. Csak ez nem olyan, mint egy regény, hogy nekiállok, és akkor órákon át olvasok, hanem rendszerint sokszor, és csak kis információmennyiségre van szüksége az embernek.

Egyébként szépirodalmat és szórakoztató irodalmat is van, hogy szoktam olvasni, csak nekem az általában túl lassú.

2022. szept. 13. 10:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!