Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Elképzelhető, hogy minél...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Elképzelhető, hogy minél kevésbé érzelmesebb egy ember, annál intelligensebb?

Figyelt kérdés
Az ok nagyon egyszerű: egy kevésbé érzelmes ember hajlamosabb hidegfejjel gondolkodni, tehát fogékonyabb a logikus gondolkodásra. Ezzel szemben aki ennek az ellentettje, az inkább hoz érzelmi alapú döntést, ami nem logikus.
2022. jún. 9. 17:56
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Mérik az EQ-t és aki rendelkezik vele, sokszor csodálkozik azon hogy másoknak miért nem fejlett. Érzelmileg érintettebb, érzékenyebb példányok. Nem agyból magyaráznak, inkább megélik a dolgokat.
2022. jún. 9. 19:33
 12/17 A kérdező kommentje:

Akkor mutathatnál egy hiteles EQ tesztet, ami valóban kimér valamit. Mert hiteles IQ tesztet - ami valódi tudást mér - már láttam, de valódi EQ tesztet nem.

Ugyanazt tudom elmondani, mint amit az író elmondott a cikkben.

2022. jún. 9. 19:35
 13/17 anonim ***** válasza:

Biztos van, amúgy pszichológus állítja fel, neten is lehet találni, könyvek is szólnak róla, csak körül kell nézni. Azt tudom, hogy meg tudják állapítani. Kábé ez a helyzet!

[link]

2022. jún. 9. 19:40
 14/17 A kérdező kommentje:

Az empátia létezését én is elismerem, a manapság divatos EQ jelenséget tagadom. Ennek okát magam is leírtam. Ettől függetlenül tiszteletben tartom a véleményedet.

2022. jún. 9. 19:42
 15/17 anonim ***** válasza:

Már megint az EQ "tagadó" kérdező? Pszichológia mestert végeztem, és az EQ pont ugyanannyira elavult fogalom ma interkulturalis keretek között, mint az IQ. Egyik sem használható globálisan, és mindkettőnek vannak bőven kritikusai. Mint ahogy kb minden társadalomtudományi, pszichológiai, stb humán tudománynak, ami emberekkel foglalozik. Erről szól az egész, hogy tudósok vitatkoznak. Ez nem fizika, hogy van egy képlet, azt csókolom, hanem több irányzat létezik egymás mellett. Nem találsz olyan témát, amit ne kritizáltak volna még oda-vissza különböző neves tudósok.

A kérdésre válaszolva, én is inkább az ellenkezőjét látom. Persze, biztos vannak kivételek, akiknek a problémamegoldó képességük magas, a szociális viszont alacsony. De egy intelligens ember nagyobb valószínűséggel tud alkalmazkodni, kilépni a saját nézőpontjából, ami azt is jelentheti, hogy jobbak a szociális skilljei. Akik a leginkább antiszociálisok, az a tanulatlan, szegregációban élő réteg.

2022. jún. 9. 19:49
 16/17 A kérdező kommentje:

Nem tudom pontosan #15-ös, hogy én vagyok-e az az EQ tagadó, akire gondolsz, de mindegy. Én az EQ kritikával itt találkoztam az oldalon, itt értesültem róla egy kommentből. De ez a Kérdés eredetileg nem is az EQ-ról akart szólni.

"Pszichológia mestert végeztem, és az EQ pont ugyanannyira elavult fogalom ma interkulturalis keretek között, mint az IQ"

Biztosan jobban otthon vagy a témában, mint én, csakhogy azt látom, hogy az IQ-ra van normális teszt, szervezet, ami foglalkozik ezzel (MENSA):

[link]

Beszélt róla szakember. Tudományos bizonyíték van rá, hogy az IQ nem változik az élet során:

[link]

Ezzel szemben az EQ inkább a bulvárpszichológia címlapján tűnik fel. Lehetetlen kimérni, hiszen ahogyan az általam idezett forrás mondta, egy EQ teszt kérdésre mindenki tudja a helyes választ.

Szóval míg empátia tényleg létezik, addig az EQ egy áltudományos, felkapott dolognak tűnik. Ami azért tett nagy népszerűségre szert, mert az IQ-jával sok ember nem elégedett, na hát akkor az EQ.... Ma már ott tartunk, hogy a népesség körében lassan az EQ lesz a mérce.

Nem véletlen, hiszen az EQ az átlag, fogyasztói társadalomban elő embernek jobban kedvez. Egy EQ teszten nem kell gondolkodni, míg az IQ teszt esetén forogni kell az agytekervényeknek.

Lehet az IQ-t kritizálni, de azt legalább valamennyire ki lehet mérni, és valamit tényleg mutat.

2022. jún. 9. 22:52
 17/17 Sunshinedoll ***** válasza:

Az égvilágon semmi becsülendő vagy érdekes nincs egy érzelemmentes emberben. Halál unalmasak és elhiszik magukról, hogy mivel ők nem az érzelmekben, hanem a logikában hisznek, akkor minden sz-r, ami kiesik a szájukon az kész tény és nem egy személyes vélemény :D Mert ő hidegfejjel megmondja, merre van arccal előre.

Az érzelmek megélése és kifejeződése és az érzelmeinkkel való kapcsolatunk sokkal fontosabbak nemcsak a saját magunk életében de egy párkapcsolatban is, mint az, hogy ki mennyire intelligens.

Egy érzelmi síkon balfék ember nem képes az asszertív kommunikációra nem képes azonosulni a párja érzéseivel, nem képes érzelmileg elérhetővé válni a gyerekei életében. Egy érzelmileg érett ember képes felismerni a saját érzéseit és megfelelően reagálni rájuk és viselkedni, nem pedig dühvel palástolni azokat és toporzékolni, mint egy gyerek.

Érzelmileg stabil emberek nem mennek bele felesleges vitába (ellenben a magukat intelligensnek mondó emberekkel).

Nem féltékenyek mások sikerére.

Megfelelően ki tudják mutatni az érzelmeiket, legyen az családtag vagy partner vagy gyerek.

Ezek hozzátartoznak ahhoz, ki mennyire intelligensen viselkedik társaságban és hogyan reagál helyzetekre, szóval a kettőt elkülöníteni eleve fsság.

Találkoztam már baromi unintelligens, bunkó, balf-sz emberrel, aki amúgy rettentően okos volt. Más kérdés h kb. kiállhatatlan volt és mindenki csak röhögött rajta. Ellenben egy érzelmeit bátran megélő ember, lehet kicsit butáskbb is, még mindig értékesebb társaság.

Mégis miről lehet beszélgetni az előzővel? Mondjuk barátság vagy párkapcsolat alatt? Kb. semmi olyanról, amiről érdemes 5 percnél többet beszélni.

2022. jún. 10. 19:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!