Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Amikor azt írjátok, hogy tájékozott, művelt társat szeretnétek magatok mellé, nagyjából mire gondoltok?
Csak mert a környezetemen nem úgy vettem észre, hogy csak az entellektüel karaktereknek lehet normális párkapcsolatuk, sőt, ami azt illeti, nem sok ilyen embert ismerek.
Hol van a mércétek? Mindenre emlékezni kell általános iskolából és gimiből? Minden tudományághoz konyítani kell? A férfiakat külön buzdítanám válaszadásra, mert én magam nő vagyok, de mindenkinek a véleménye érdekel.
nekem éppen ezért számít például a jó helyesírás, mert abból le lehet szűrni, hogy valaki mennyire szokott olvasni. Nem kell, hogy lexikális tudása legyen, de tudjon helyesen írni.
(Gyengébbek kedvéért: a helyesírásra való készség olvasással fejleszthető leginkább.)
4 Ne aggódj, nem a fullos csajok várják el a kulturáltságot, mert ők is ritkán azok, az átlag nők várják el többnyire, és van is nője, felesége, családja a tanároknak, történészeknek, íróknak, színház és filmkritikusoknak.
Kérdező: nem kell fejből tudni az érettségi tételeket (amúgy azt mondják, egy érettségiző diáknak a legnagyobb az általános műveltsége, onnan már csak a felejtés jön).
Lényeg, hogy több dolog érdekelje, és olvasson, művelődjön ezeken a területeken. Hogy szívesen menjen el néha múzeumba, színházba, hogy nyaraláskor érdekeljék a műemlékek is, ne csak a tengerparton rohadjon.
Hogy kiismeerje magát a térképen, hogy körülbelül tudja, mi zajlik a világban, hogy ne csak hollywood-i filmeket nézzen. Nálam alap, hogy az illető legalább körülbelül tudja, ki volt Platón, Freud, Jung, Nietzsche. Nélkülük ugyanis teljesen más módon értékelsz még egy irodalmi művet is.
Szerintem nem lehet elvárni, hogy ezzel, vagy azzal a kult dologgal tisztában legyen. Kíváncsi vagyok a kommentelők közül hányan olvastak Alexander Dumas-t, Jules Vernet.
Inkább legyen nyitott, és lehessen beautyn, meg életmódon kívül másról is beszélni vele.
Nekem úgy tűnik, hogy az általános műveltség alatt azt értik az emberek, hogy ne égjen be a beszélgetések alatt, és ne gondolja róla a beszélgetőpartner, hogy buta.
Ha valaki jól tud kommunikálni, akkor kevesebb tudàs is elég, de szubkultúránként és társadalmi csoportonként eltérhet, hogy ki mit tart butának.
Gimnazistától az "atomfizikusig" mindenkinél a saját érdeklődése és a saját szintje a mérce :)
Aztán a testiség terén is így alakul :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!