Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Melyik egyetemet választanátok?
A párom a fővárosban tanul, ami közel, 1 órára van a lakhelyemtől.
Sokat vaciláltam, hogy egy vidéki (2-3 óra vonattal) vagy a fővárosba menjek-e egyetemre.
Vidékre az egyetem és a város különlegessége, varázsa miatt, a fővárosba pedig a barátom és barátnőim közelsége miatt mennék.
Tudom, hogy ezt nekem kell eldöntenem. Sokat mérlegeltem, el is döntöttem.
De úgy gondoltam, titeket is megkérdezlek.
Te mit választanál?
A budapestit. Mondjuk én itt lakom, és imádom a fővárost, meg sem fordult a fejemben hogy máshova menjek egyetemre, pláne, hogy itt az Elte, a Corvinus, meg a Semmelweis is. Nemzetközi szinten ezek sem nagyon cuccok, de más magyar egyetemek meg labdába sem rúghatnak. Persze nyilván nem mindegy milyen szak, de általánosságban elmondható, hogy Budapesten vannak a legjobb egyetemek.
De amúgy sem mennék egyedül malmozni egy tök idegen városba. Sokra nem mennék tök egyedül a város kultúrájával, pláne most offline oktatásban meg kijárási korlátozásban, ami ki tudja meddig tart még.
3. válaszoló vagyok. Így, amivel kiegészítetted, én is a vidéki egyetemet választanám. A jövőm ilyen szempontból fontosabb. Egyrészt semmi garancia nincs arra, hogy a pároddal lesz az, akivel leéled majd az életed. Persze, most biztosan tuti biztos vagy benne, de az élet hozhat meglepetéseket. Másrészt viszont az, hogy milyen egyetemet választás most, azt egészen biztosan kihat majd az egész életedre: a képzés minősége, a kapcsolati tőke, amit ott szerezhetsz, a kutatási lehetőségek, ha ilyesmiben gondolkodsz, vagy gyakornoki, vagy bármi.
Ha úgymond a pároddal annyira összepasszoltok, és elég elkötelezettek vagytok egymás iránt, akkor ki fogjátok bírni ezt az időszakot. Ha nem, akkor bármi más okból szétmehettetek volna.
Én a másik oldal vagyok. Az otthonomhoz közel akartam egyetemre menni, de csak 300 km-rel messzebb vettek fel. Nem váltottam, mert olyan szinten nem volt átfedés 2 egyetem ugyanazon karai közt, hogy csúsztam volna egy évet.
Nekem sosem jutott eszembe az, hogy de jó lenne még messzebb menni, meg kiszakadni a mindennapokból. Bánom, hogy nem 1 órára vagyok itthontól, hanem 6-ra. Mi 4 évig csináltuk a távkapcsolatosdit, nem mondom hogy nem működött, de 4 évig ugyanazon a szinten rekedt meg a kapcsolatunk, ami kimerült annyiban, hogy hétvégente együtt vagyunk.
A képzés minősége meg nagyon hullámzó. Egyik helyen az egyik tanár szívás, a másik helyen a másik. Egyik helyen x tárgyat a kisujjadból kirázod, míg a másikon 3x megbuksz belőle, 1 év múlva meg felcserélődik a helyzet.
Nekem nem utolsó szempont az sem, hogy mennyit költök egy hónapban uzazásra.
19:08!
Teljesen egyetértek! És igen, tudom, hogy hiába állítanám és hiába nem gondolnám, a párom elkezdhet más felé is érzelmeket táplálni.
Azonban úgy gondolom, hogy ahogy írtad is, az egyetemen is megvalósulhat az órákon, hogy szerelembe esik mással.
Tehát ez független attól, hogy egy városban vagyunk-e. Ezért ez, mármint az hogy "Jaj ha távol leszek beleszeret másba" szerintem nem releváns
Én nem voltam ilyen helyzetben, de mindenképpen azt választottam volna, ami a jövőm szempontjából jobbnak ítéltem volna meg. Semmi sem garantálja, hogy a barátoddal nem szakítotok holnap, vagy nem veszel össze a barátnőddel
Szerintem egyetem választásnál nem szabad azt nézni, hogy melyik egyetemre, melyik városba megy a párod és a barátaid hol lesznek. Az is mellékes, hogy az adott városban milyen programok vannak.
Úgy is sokat kell tanulni, készülni kell a számonkérésekre, beadandókat írni. Nem lesz annyi idő a párodra vagy a barátaidra, ha komolyan veszed a tanulást, és nem csak éppen csak átmész a tárgyakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!