Stephen Hawking egyik nap megmagyarázza, hogy nem létezhet isten a fizika törvényei szerint (ősrobbanás stb. ) másnap azt mondja, hogy létezhetnek párhuzamos világegyetemek MÁSMILYEN fizikai törvényekkel. Csak nekem ellentmondásos ez?
@38:
"Te most megint a mi fizikai törvényszerűségeinket szajkózod, amit a saját világunk megfigyelései alapján írtunk le."
Mást viszonylag nehezen tudnék "szajkózni" :) Egyrészt. Másrészt meg igen, a mi világunk megfigyelései alapján a mi világunkra vonatkoztatott következtetéseket vontam le éppen. Mi is a gond akkor?
"Érdekes, hogy fizikai kutatók közt csináltak anno egy tanulmányt, és csupán 30 valahány %-a mondta, hogy 100%-osan kizárható bármilyen felsőbbrendű energia, vagy bármi."
Ahánmy forrás, annyiféle eredményt lehet ilyesmire találni, de amúgy logikus, hogy a többség ilyesmit nem zár ki. A fizikusok szeretnek a bizonyítékokra támaszkodni. Márpedig nem túl valószínű, hogy bármiféle jelenleg rendelkezésre álló bizonyíték alapján ki lehetne zárni valamiféle felsőbbrendű lény, vagy akármi létezését. A hívő, nem hívő skálán is az agnosztikus ateistát érzem pont ezért a leginkább racionális, a jelen tudásunkkal konzisztens álláspontnak. Magyarán nem hiszünk isten/istenek létében, de nem is állítjuk tényszerűen, biztosan, hogy márpedig nem létezik.
@39:
"Az ősrobbanás pillanatában indult meg a tér tágulása, tér nélkül mégis milyen időt szeretnél? Amikor a téridő összetartozik, az egyik nélkül nincs a másik????"
Azt hittem, ezt nem kell külön magyarázni. Természetesen az az értelmezése az ősrobbanás elméletének, hogy a tér is az ősrobbanáskor született meg, szintén a relativitáselmélet extrapolációjából született - méghozzá olyan extrapolációjából, ahol már nem érvényes maga az elmélet. Épp ezért _nem tudjuk_ biztosan, hogy a tér tényleg az ősrobbanással született-e. Természetesen a téridő összetartozik, tehát amikor arról beszélek, hogy az idő nem biztos, hogy az ősrobbanáskor született, az azt is jelenti, hogy a tér sem biztos, hogy az ősrobbanáskor született és vica versa.
Te csak simán továbbgondoltad a mondandómat, full idiótaságokkal. Pontosan ugyanezt teszed Hawkinggal is. Van egy kézenfekvő magyarázat (itt az, hogy ha az idő nem akkor született, akkor _természetesen_ a tér sem, Hawkingnál pedig az, hogy ha _szerinte_ ennek az univerzumnak a létrejöttéhez nem kellett isten, akkor nyílván _szerinte_ a többihez sem kellett), és ezen kézenfekvő következtetések helyett olyan gondolatokat képzelsz egyes érthetően és magyarul leírt/elmondott mondandók mögé, amiket soha senki nem mondott, nem gondolt. Szalmabáb-érvelés, mesterfokon.
"Az időt sehol sem írtam úgy, ahogy te mondod. Ez megint a te hazudozásod, ferdítésed."
Valami memóriaserkentő szedését ajánlom. Utána pedig azt, hogy olvasd el a saját, 28-as hozzászólásod. Idézem:
"Ha párhuzamos univerzumok léteznek, akkor egy párhuzamos univerzumban már milliárd évek óta mehetett az idő, és itt a legnagyobb ellentmondás. "
Ennyi, megpróbáltál időbeli relációt vonni külön univerzumok közé. Elég nagy idiótaság a saját írásodat letagadni egy nyílt fórumon, ahol bárki visszaolvashatja, mit is írtál eddig.
Figyi elmondom nektek mire gondolunk mert nem értitek.
Csak a saját szakterületeteket tudjátok ti NERD-ek tovább nem láttok, ezt már észre vettem. Beraksz egy matematikust egy marketinges munkára egy cégnél, akkor lehet, hogy halálra van itélve az a cég. Hiába hiszik magukat a reálosok mindenkinél okosabb embernek.
Ha vannak párhuzamos univerzumok, amiknek teljesen más fizikai törvényei vannak, akár más jellegű az idő, mi van ha egy ilyen párhuzamos univerzum a Menyország? Elhiszem, hogy ez nektek erős, de gondoljatok bele.
És ezt soha sem észleljük, mert "be vagyunk zárva" a saját univerzumunkba, ahol a saját törvényeinket vizsgáljuk az "univerzum viselkedésének" megfigyelése alapján.
De ott a másik dimenzióban ez teljesen máshogy megy.
Most pl azt mondta Hawking, hogy lehet átjáró a feketelyuk a többi dimenzióba
Akkor mi bizonyítja, hogy akár egy másik dimenzióból indult ez a dimenzió?
Szóval szerintem azért lehet itt még ellentmondásokat találni abban, hogy korai kijelentés volt.
Szerintem inkább Hawking eredeti cikkét nézd meg, mert az origo nem először fordít egy angol sci-bulvárt hibásan. A publikációit itt találod:
Lehetőleg a tudományos publikációkat nézd, ne a gyerekkönyveit.
Sziasztok!
En vagyok az a valaszado aki az elso oldalon irta a rendszer megismerhetetlensegerol szolo hozzaszolast.
Nem olvastam vegig az osszes valaszt de rengeteg eles eszu ember van itt akar egyet ertunk akar sem.
Mit szolnatok ahhoz ha tartanank talakozot egy bajos kocsmaban es szemelyesen filoznank errol a dologrol. Szerintem egyreszt azert jo otlet ez mert egyreszt gyorsitja a kommunikaciot, sokkal kissebb a felreertesek eselye, tovabba mindenki szamara tanulsagos lenne egy ilyen program😀
Mit szolnatok ehhez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!