Kezdőoldal » Ezotéria » Természetfeletti lények » Hisztek benne, hogy léteznek...

Hisztek benne, hogy léteznek démonok és angyalok, és hogy létezik menny és pokol?

Figyelt kérdés
2015. dec. 23. 21:47
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
90%

èn is nèzem az odaátot.

èn nem igazán hiszem,hogy van valami a halál után, ès a termeszetfeletti lènyekben sem hiszek. de a sorozat ettől fuggetlenul bejon.

2015. dec. 24. 07:34
 12/27 Spilerke ***** válasza:
Nekem az odaát a kedvenc sorozatom. De nem hiszek semmi ilyesmiben.
2015. dec. 24. 08:34
 13/27 anonim ***** válasza:

Röviden: igen.

Hogy miért, az már egy nehezebb kérdés...

Az emberek manapság az ehhez hasonló kérdésekre tudományos bizonyítást várnak, de nem veszik figyelembe, hogy ez egyszerűen nem a tudomány területe. A természettudományok a megismételhető és mérhető jelenségekkel foglalkoznak, míg a filozófia, a hit, az irodalom, a pszichológia, a művészetek, stb. nem tartoznak a természettudományok hatókörébe, azokról nyilatkozni nem tudnak és nem is akarnak.

Ezzel együtt két dolgot kell még figyelembe venni: i) A valóság teljessége tapasztalatunk szerint nem korlátozódik a természettudományok által lefedett területekre (mint azt a fenti néhány példa is mutatja), valamint ii) a nem-természettudományos területek sem kell, hogy nélkülözzék a "tudományos", értelmes gondolkodást: a filozófiában is lehet pl. helyes vagy hibás következtetéseket levonni.

Ezeket szem előtt tartva kell a menny és pokol létét/nem létét is fejtegetni, mely - még egyszer mondom - a hit, a teológia és a filozófia területére, nem pedig a természettudományokra tartozik, s így belátására is ennek megfelelő elvárásaink kell, hogy legyenek.

Hogy miért hiszek a menny és pokol létében? Leginkább talán az alábbiak miatt:

- Egyrészt a Biblia állítja ezek létét, és hitem szerint (katolikus vagyok) a Szentírás Istentől sugalmazott írások gyűjteménye. Mivel a Biblia ezen állításai a túlvilágra vonatkoznak, tudományos értelemben nem bizonyíthatók, de az én elképzelésem megegyezik vele (dehát ezért is hívják ezt az egészet úgy, hogy hit...) Egyszerűen logikusabbnak találom, mint az ellenkezőjét.

- Másrészt nagyon úgy tűnik, hogy minden emberben és társadalomban ősidők óta mélyen gyökerezik a jó/rossz, igazságosság/büntetés fogalma: a jó cselekedetekért jutalom jár, a rosszakért pedig büntetés. Ez kiirthatatlanul megjelenik minden egyénben (mélyen megsértve érezzük magunkat, ha igazságtalanul bánnak velünk, stb.) és társadalmainknak is szerves része (ld. igazságszolgáltatás). A személyes és társadalmi tettek ilyen természetét filozófialilag kiterjesztve logikusnak tűnik, hogy legyen a cselekedeteknek valamiféle erkölcsi tulajdonságuk, mely maguk után vonja az érdem vagy bűnhődés következményét.

- Szintén az emberiség általános vélekedése, hogy léteznek személyes szellemi lények (lelkek, szellemek), akik hatással vannak a látható világra. (- Legalábbis a legújabb korokig szinte minden nép körében általános volt ez a felfogás. Ma már persze legtöbben betudják ezt a primitívnek mondott emberek gondolkodásának, figyelmen kívül hagyva azonban amit fentebb írtam, hogy tudományos(nak tűnő) - de valójában áltudományos - gondolkodásuk erről a területről nem mondhat ítéletet.) Ezeket a lényeket mindig is megkülönböztették aszerint, hogy jó v. rossz hatással vannak a világ történéseire (jó v. rossz szellemek, angyalok/démonok). Az, hogy szinte minden ősi nép hagyományában ezek a felfogások megjelennek, számomra nagyon elgondolkodtató, s furcsának találnám ezt pusztán a véletlennel vagy a fantáziával magyarázni.

- Hiszek abban, hogy az élet nem ér véget a halállal. Nem sok értelmét látom egyetlen földi cselekedetünknek sem, ha halálunk pillanatában egyszerűen megszűnünk létezni.

- A katolikus teológia szerint a pokol nem egy hely, ahol kecskepatás lények vasvillával szurkálják a lelkeket, hanem egy állapot, ahol Isten nincs jelen. S minthogy minden jó, szépség és öröm Istentől származik, a pokol állapota fájdalmas létforma. Mivel Isten jó, mindenkit a mennybe hív, viszont senkire sem kényszeríti rá akaratát, így minden ember szabadon dönthet úgy, hogy halála után Istennel vagy nélküle kíván létezni.

- Vannak a történelemben személyes megnyilatkozások olyan emberektől (misztikus szentek), akik megbízhatóságában életútjuk alapján nincs okom kételkedni, és ezen megnyilatkozások egybehangzóan állítják a menny és pokol állapotának létezését.

Nagyjából ezek jutottak eszembe.

Utánanézek ennek az Odaátnak, jónak hangzik. Szeretem az ilyesmit :)

2015. dec. 25. 15:29
 14/27 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező.

Röviden és tömören.

Az, hogy te miben hiszel az a te dolgod.

(Szerintem) ne adj mások véleményére ebből a szempontból, nem elég hogy a társadalmi életben mindeki irányítgatni akar mindenkit, de ha már a hitedet is azt határozza meg, hogy a többség mit lát jónak akkor az már tényleg túlzás.

2015. dec. 25. 22:41
 15/27 anonim ***** válasza:
42
2015. dec. 25. 23:44
 16/27 anonim válasza:
Én nem csak hiszem, hanem tudom is, hogy léteznek. Azt kérdezed, hogy létezik-e víz? Vedd le a sötét szemüvegedet és rájössz, hogy nyakig vagy az óceánban!
2015. dec. 27. 23:24
 17/27 anonim válasza:
30%
Én hiszek a mennyben , mert akit ujraélesztettek ember beszámolt arról hogy mit látott. És azt látta hogy egy fényes úton megy , és a végén egy fényes alak várja.
2015. dec. 28. 14:14
 18/27 anonim ***** válasza:
Természetesen hiszek benne. De úgy, ahogy a Biblia mondja, nem úgy, ahogy az Odaátban látható.
2015. dec. 28. 23:27
 19/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
2015. dec. 29. 22:11
 20/27 anonim válasza:
nem
2015. dec. 30. 08:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!