Kezdőoldal » Ezotéria » Természetfeletti lények » Miért terjedt el az a kifejezé...

Mirk kérdése:

Miért terjedt el az a kifejezés, hogy természetfeletti?

Figyelt kérdés
Semmi sem lehet természetfeletti, hiszen ami létezik az a természet része kell, hogy legyen. Ami nem része a természetnek az nem is létezik.

2013. nov. 26. 20:21
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%
Ennek vallási és hitbéli okai vannak. A "természetfeletti" jelező egy kifogás. Ha valami nem létezik, azt a természetfeletti jelzővel legitimizálják. P.: Isten természetfeletti lény, nem vizsgálható, nem bizonyítható, de létezik. Innen indúlt az egész.
2013. nov. 26. 20:30
 2/18 Laylah ***** válasza:
67%
Mert olyan lények/képességek létezését tapasztalták, amiket nem mindenki képes érzékelni/elsajátítani, ezért azt hitték, hogy az ilyenek a természet felett álló, azt irányító személyek, lények. Közben pedig ők is a természet részei, csak épp az emberiség szépen bezárta az érékelése kapuit előttük.
2013. nov. 26. 21:02
 3/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként óvatosn kell bánni a kifejezéssel, mert más az ha valami nemlétezik, és más az ha valamit még nem tudunk bizonyítani. Ha valami bizonyítást nyer, onnantól fogva az már nem lesz természetfeletti. Nagyjából ez olyan mint az alternatív gyógyászat. Ha valami bizonyítottan működik, az onnantól kezdve nem alternatív.

Mégvalami: fontos különbséget tenni az objektív és szubjektív kételkedés között. Ha egy természetfeletti jelenséget vagy lényt már eleve úgy definiálnak, hogy nem vizsgálható tudományosan, az onnantól fogva több mint valószínú hogy nem létezik. Nem azért mert a tudomány még nem annyira fejlett, hogy vizsgálja, hanem azért, mert egy nemlétező dolgot nem lehet vizsgálni, így eredményt sem kaphatunk arról hogy nem létezik. Logikai paradoxon.

2013. nov. 26. 21:52
 4/18 Laylah ***** válasza:
Tervbe vettem régebben, hogy a saját ügyemben megkeresem még egyszer az egyik lényt, akivel találkoztam, sokat el tudna mondani rólam. Ezek után most már az is eszembe jut, hogy lehet össze kéne gyűjteni tőle egy könyvnyi anyagot, amivel nem nagyon lehet vitatkozni. Mi történne, ha lenne egy ilyen könyv, ami feltárja az igazságot?
2013. nov. 26. 22:01
 5/18 anonim ***** válasza:

Kedves Laylah!

Nem történne semmi. Az emberek kiröhögnének, a könyved meg senki nem venné meg. Valószínűleg a írásod minden mondata tételesen cáfolható lenne.

2013. nov. 26. 22:06
 6/18 Laylah ***** válasza:
22%
dexter_morgan: ebben egyet kell, hogy értsek, kivéve a cáfolhatóságban. Bár, most, hogy gondolkodom, az emberek 90+ százaléka nem érdemelné meg azt a tudást, és nem is érdekelné őket.
2013. nov. 26. 22:08
 7/18 anonim ***** válasza:
67%
Te nem vagy egy kicsit nagyképű?
2013. nov. 26. 22:57
 8/18 anonim ***** válasza:

Gyakorlatilag ugyanazt írnám le, mint dexter_morgan, úgyhogy csak +1-gyel hozzájárulok a válaszaihoz :)

Laylah:

>Mi történne, ha lenne egy ilyen könyv, ami feltárja az igazságot?

Ha valóban az igazságot tárná fel, akkor arról szólna, hogy miért értelmetlen természetfelettivel, szellemekkel meg hasonlókkal foglalkozni ;)

>amivel nem nagyon lehet vitatkozni

>ebben egyet kell, hogy értsek, kivéve a cáfolhatóságban

Cáfolhatóság nélkül eleve nem lehet megmagyarázni semmit helyesen. Nagyon könnyű olyasmit írni, amit nem lehet cáfolni.

Én azt állítom, hogy láthatatlan, érzékelhetetlen egyszarvúk ugrálnak körülöttünk egyfolytában. Én tudom, mert különleges kis virágszál vagyok. Mérni viszont nem lehet őket, mert olyan okosak, hogy nem hagyják magukat. Tessék, cáfold meg!

Üdvözöllek az ezotériában ;)

2013. nov. 27. 09:53
 9/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat, ment a zöld kéz.
2013. nov. 27. 10:35
 10/18 Laylah ***** válasza:
32%
dexter_morgan: nem. Csak elegem van lassan abból, hogy mennyire zárt tudatú emberek vannak körülöttem, valamint meglep, hogy ennyire kevés az ébredő, akik lassan nem is mernek kérdezni, mert úgy reagáljátok le mindegyiket, ahogy. Kellene nektek egy külön troll kategória, vagy egy szkeptikus. Az ezotéria nem ezekre lett létrehozva, hogy (tisztelet a kivételnek) az összes troll és magát überokosnak tartó emberke itt hülyézze le azokat, akik valóban érdeklődnének a dolgok iránt. Így a segítségnyújtás is háttérbe szorul, mert mire pl. személyesen én oda jutok, hogy válaszoljak egy-egy komoly kérdésre, addigra tele van spamelve minden hülyeséggel, aztán a kérdező meg ezek után vegye komolyan, amit tényleg segítő szándékból írok. Tudod, ebből van elegem. Nem nagyképű vagyok, hanem nem tudok mit kezdeni azzal, hogy ennyire képtelenek vagytok elgondolkodni akár egy percre is azon, amit válaszolunk. Sceptic eddig az egyetlen normálisabb ember, aki, bár nem hisz, nem gyerekesen viselkedik, ú.m. kiröhög, lehülyéz, adott esetben szidja a felmenőimet, hanem tényleg viszonylag racionális érvekkel támasztja alá azt, amit ír.
2013. nov. 27. 11:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!