Tapasztaltál már hasonlót?
Én személy szerint nem hiszem, hogy ehhez valamiféle szellemeknek lenne köze. Nekem is erősek az érzékszerveim, messziről megérzem ha stírölnek, azt is megérzem, ha macska lopakodik mögém, sőt időnként éjszakánként az is előfordul, hogy felriadok álmomból és úgy érzem mintha egy enyhe hideg szellő fújdogálna és valaki figyelne. Azt viszont nem hiszem, hogy szellemek egyáltalán léteznének, szerintem ilyenkor inkább a képzeletem játszik velem.
Egy valamit nem tapasztaltam az általad leírtak közül: hogy az ördögbe tud a csend hangja megváltozni :D
9-es, a victorzammit.com annyira meggyőző, mint egy darab zöldre festett lócitrom a zöldségesnél, uborkának álcázva.
Alapból a halálközeli élményre hivatkoznak, amelyek nagyon nagy eséllyel a haldoklás közben bekövetkező hallucinációk - főleg, mivel az aktivitás olyankor legkeményebben a homloklebenyben zajlik - nem mellesleg messze kihagyják a tényt, hogy a halálközeli élmények és az álmok nem véletlenül hasonlóak.
A hét empirikus forrásuk... Hát ez nevetséges. Érdekes módon olyan forrásból szerzik a tapasztalataikat, amelyek notóriusan képtelenek bizonyítani az állításaikat.
És persze hivatkoznak könyvekre a Bibliából, amelyeket nem láttak sokan/senki.
Az is rohadtul árulkodó, hogy mennyi felesleges szövegelés van a leírásban.
Erre a hulladékra senki ne alapozza a hitét.
Valóban a szkeptikusság a tudomány fejlődésének gátja!
Ráadásul, a szkeptikusok sokszor odáig mennek, hogy azt is letagadják, amit a saját szemükkel látnak, ha azt a maguk racionális világképébe nem tudják beilleszteni.Na de legyen ez az ő bajuk.
Nos, ha halálközeli élményekről van szó, akkor sokan elfelejtik azt az érdekes tényt, hogy a világ különböző pontjain szinte ugyanazt "hallucinálják" a halálközeli élményt tapasztaló emberek, ráadásul legtöbbjükre akkora hatással van az élmény,hogy megváltoztatja későbbi életüket.Na, ezt mivel magyaráznák a szkeptikusok?Vajon ez is csak véletlen?Egy egyszerű hallucináció megváltoztathatja az embernek az életszemléletét?
Elgondolkodtató az is, hogy sokan testen kívüli élményről számolnak be a halálközeli élmény kapcsán és olyan helységekbe képesek benézni ilyenkor, olyan beszélgetésekre emlékeznek, ami megfelel a valóságnak, pedig állapotuknál fogva nem járhattak a leírt helyeken és nem hallhatták a körülöttük lévők beszélgetését.Butaság lenne ezt is elintézni annyival, hogy hallucináció!
16-os, és azt mivel magyarázod, hogy halálközeli és testen kívüli élmény mesterségesen előidézhető? Egy endopszichozin nevű anyag szabadul fel az agyadban, amikor az oxigénhiányos állapotba kerül. Ez sokat segít abban, hogy csökkenjen az agykárosodás. Különösen sok szabadul el a halántéklebenyben, amelynek már a puszta ingerlése képes lehet testen kívüli élmény előidézésére. Léteznek ketamin alapú érzéstelenítők, amelyek szintén előidéznek halálközeli élményt, anélkül, hogy az ember haldoklana, mert az anyag molekulaszerkezete hasonlít a endopszichozinhoz, amely becsapja az agyban a receptorokat.
Persze az ezósok ezt nem reklámozzák, a misztikumot kicsit megöli, hogy egy vegyi folyamat, amit egy injekcióval elő lehet idézni (tehát biztos, hogy hallucináció).
Ráadásul a halántéklebeny tartalmazza az emlékek és a gondolatok nagy részét. Mivel a hallucinációk is a fejedben keletkeznek, és a túlvilágról a legtöbb embernek hasonló elképzelései vannak, ezért aligha meglepő, hogy a hallucinációk hasonlóak.
Nos, megtudom magyarázni, már csak amiatt is, mert nem egyszer volt részem testen kívüli élményben és halálközeli élményhez hasonlót is tapasztaltam, mindezt anélkül, hogy haldokoltam volna, vagy oxigénhiányos állapot kerülgetett volna.Testileg-lelkileg a leg egészségesebb állapotban voltam azokban az években, mikor ezeket tapasztaltam.Hozzátenném, sosem éltem sem drogokkal, sem gyógyszerekkel, tartózkodom a káros szenvedélyektől.Tehát ha nincs szervi vagy külső ok, ami kiváltotta volna mindezt, akkor nyilván valami egyéb oknak kell lennie, akkor vajon mitől lehetett?(Én tudom, mitől, de nem írom le inkább, mert ha elolvassa egy szkeptikus, akkor leesik a székről, vagy kiugrik az ablakon).Lényeges az is, hogy annak idején, mikor ezek történtek, még azt sem tudtam, hogy létezik testen kívüli, meg halálközeli élmény.Egész más dolgokkal voltam elfoglalva és semmi információm nem volt ezekről a témákról.
Na de a lényeg az, hogy ezeket a jelenségeket nem lehet megmagyarázni ilyen-olyan hormonokkal, meg szervi okokkal,mert ha elgondolkozunk a tudatosság tényén is, akkor máris látható, hogy nem stimmel ez az elmélet.
Arra akarok kilyukadni, hogy ha valaki, mondjuk tudatában van annak, hogy nagyon beteg és haldoklik, vagy fél attól, hogy meghal és emellett hallott már halálközeli élménybeszámolókról, akkor szinte logikus, hogy az agya kreálhat TIPIKUS halálközeli élményeket, mikor épp a végét járja, vagy nagyon rosszul van.
De rengeteg olyan eset is létezik, mikor valakit olyan hirtelen ér súlyos baleset, agyvérzés, stb,hogy felfogni sincs ideje azt, hogy halálközeli állapotba került.Akkor vajon honnan tudta az agya, hogy most halálközeli élményt kell kreálni?Mégis sok esetben megtörténik, hogy az ilyen hirtelen traumát szenvedett emberek is hasonló halálközeli élményről számolnak be.
Sőt, nagyon sok esetben szkeptikusok is átélnek hasonló, meghatározó élményeket, aminek a hatására nem egyszer előfordul, hogy felhagynak szkeptikus hozzáállásukkal.Márpedig egy szkeptikusról nem lehet elmondani, hogy "hitt a halálközeli élményekben, ezért tapasztalta ő is, mikor haldokolt".
Vagy bele van kódolva az agyba, vagy hormonokba, hogy mindenki hasonló dolgokról hallucináljon?Na, ez már nevetséges feltételezés lenne és ha így is volna, annak ugyan mi értelme lenne?
"Tehát ha nincs szervi vagy külső ok, ami kiváltotta volna mindezt, akkor nyilván valami egyéb oknak kell lennie, akkor vajon mitől lehetett?(Én tudom, mitől, de nem írom le inkább, mert ha elolvassa egy szkeptikus, akkor leesik a székről, vagy kiugrik az ablakon)."
Engem a testen kívüli élmény akkor talált meg, amikor nagyon másnaposan telezabálva délután próbáltam aludni, és iszonyatosan rosszul voltam. Na, olyankor nem nehéz hallucinálni. Szerencsére így sikerült megúsznom, hogy vallási vagy túlvilági jelentőséget tulajdonítsak neki. Sajnos sok ember belemegy abba a csapdába. Mivel lövésem nincs, hogy veled mi történhetett, ezért nem tudom, hogy neked mi lehetett a körülmény, ami miatt azt hiszed, hogy az eseted több volt hallucinációnál.
"Lényeges az is, hogy annak idején, mikor ezek történtek, még azt sem tudtam, hogy létezik testen kívüli, meg halálközeli élmény."
Jó, én meg nem tudtam, hogy van olyan, hogy tályog, de az nem akadályozott abba, hogy majdnem belehaljak. Egy hallucinációnál meg lényegtelen, hogy hallottál-e róla. Túlvilágról biztos hallottál már a hallucinációd előtt is, az információ ott volt a homloklebenyben, és bumm, már volt miből összeírnia az adatokat az agyadnak.
"Na de a lényeg az, hogy ezeket a jelenségeket nem lehet megmagyarázni ilyen-olyan hormonokkal, meg szervi okokkal,mert ha elgondolkozunk a tudatosság tényén is, akkor máris látható, hogy nem stimmel ez az elmélet. Arra akarok kilyukadni, hogy ha valaki, mondjuk tudatában van annak, hogy nagyon beteg és haldoklik, vagy fél attól, hogy meghal és emellett hallott már halálközeli élménybeszámolókról, akkor szinte logikus, hogy az agya kreálhat TIPIKUS halálközeli élményeket, mikor épp a végét járja, vagy nagyon rosszul van.
De rengeteg olyan eset is létezik, mikor valakit olyan hirtelen ér súlyos baleset, agyvérzés, stb,hogy felfogni sincs ideje azt, hogy halálközeli állapotba került.Akkor vajon honnan tudta az agya, hogy most halálközeli élményt kell kreálni?Mégis sok esetben megtörténik, hogy az ilyen hirtelen traumát szenvedett emberek is hasonló halálközeli élményről számolnak be.
"
Az a baj, hogy azt a tévhitet veszed alapul, hogy mindent tudatosan művel az agyad. Ez nem igaz. Az agy nem "tudja", hogy "kell" halálközeli élményt kreálnia. Ez nem egy tudatos, tervezett folyamat, hanem az oxigénhiány/sérülés következtében az agyban lévő hormonális folyamatok mellékhatása.
Az autót sem arra használod, hogy kipufogógázt termelj, hanem, hogy haladj vele. A gáz melléktermék. Akárcsak a halálközeli- és testen kívüli élmény is mellékterméke annak, hogy az agyad próbálja kritikus helyzetben egyben tartani magát, illetve vegyszerekre reagál.
"Sőt, nagyon sok esetben szkeptikusok is átélnek hasonló, meghatározó élményeket, aminek a hatására nem egyszer előfordul, hogy felhagynak szkeptikus hozzáállásukkal.Márpedig egy szkeptikusról nem lehet elmondani, hogy "hitt a halálközeli élményekben, ezért tapasztalta ő is, mikor haldokolt". "
Ez megint elég gyenge érv. Először is, ki és mikor? Az, hogy szkeptikusokkal valaha, biztos, na hát köszi, pont nem érv. De játszunk vele: attól, még hogy a szkeptikus nem hitt benne, attól még az ő agyában is ugyanaz a vegyi folyamat játszódik le, és ő is hallott ugyanarról a túlvilág-meséről, amit az ő kultúrájában a többi ember is ismer.
Azt meg az ember ritkán választhatja meg, hogy haldoklás közben mit hallucinál.
"Vagy bele van kódolva az agyba, vagy hormonokba, hogy mindenki hasonló dolgokról hallucináljon?Na, ez már nevetséges feltételezés lenne és ha így is volna, annak ugyan mi értelme lenne?"
Persze, hogy nem. Ne feledd, kevés embernek van ilyen élménye. Azért, mert mindenkinél ugyanez a vegyi folyamat, de van aki egész mást hallucinál - nincs köze a halálhoz, inkább, csak egy élénk álomnak tűnik - vagy pedig semmit nem lát, mert nagyon mélyen van, és az agyát a puszta életben maradás is leköti. Csak ugye a túlvilágos-istenes halunak az ember nagyobb jelentőséget tulajdonít.
"ha így is volna, annak ugyan mi értelme lenne?""
Miért kell, hogy értelme legyen? Már megint a tipikus emberi téveszme, hogy azt hisszük, hogy mindennek van valami felsőbb értelme. Olyan nehéz elhinni, hogy igazából semminek sincs, csak éppen így alakult?
Azt probléma az, hogy kevés jelentőséget tulajdonítasz a kódolt, ösztönös dolgoknak, pedig - sajnos - több az agyad öntudatlan reakciója, mint a tudatos. Nagyon sok minden, amit mi saját döntésnek, saját véleménynek hiszünk, az valójában a génjeinkbe kódolt, ösztönös válasz a körülöttünk lévő világra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!