A tárgyaknak is lehet "lelkük". Mi a véleményetek erről?
Érdekes kérdés, még ha első olvasatra butaságnak tűnik is.
Sok szakmában, sok problémával találkoztam, ami ezt a kérdést vetette fel bennem is. Vannak emberek, akiknél a tárgyak hamarabb mennek tönkre, mint másoknál. Ez alapvetően mechanikus gépeknél, például szerszámgépek, indokolható a nem megfelelő használattal (odacsapja, odadobja, nem kíméli). De egy számítógép, vagy televízió havi rendszerességű hibáját nem tudom megindokolni. Az ilyen személynél (aki "csak" használati tárgynak tekinti a használati tárgyat :) ) a "javítás" csak abból szokott állni, hogy ha kell szétszedem az eszközt és összerakom, máskor szinte csak ránézek és működik a készülék. De pár hónapon belül ismét produkálja a hibát.
Más embereknél és ők vannak többségben, éveken át rendben működnek az eszközök (legyen az akár totál koszos eszköz: PC, TV azaz szórakoztató elektronikai eszköz, szerszámgép, stb..).
Egyszóval furcsa és érdekes a téma...
Igen, csak szakmailag nevetséges kicsit. Attól, hogy valaki nem tud rájönni egy hibára, nem kellene misztikus dolgokat belemagyarázni.
Valójában minden hibára rá lehet jönni, csak tudás és akarat kérdése, bizonyos esetekben megfelelő eszközé is.
Az is természetes, hogy a hibaszázalékok így működnek, valaki megússza hiba nélkül, valaki ráfázik, ugyanazzal a készülékkel. Ebbe is csak tapasztalatlan emberek látnak bele kitalációkat.
Meg a kártyacserélgető "szakemberek", akik mélyebb szinten az elektronikához sem értenek.
11 - Én is tapasztaltam hasonlót. Öntözőrendszereket építek, és nagyon ritkán előfordul, hogy egy mágnesszelep átereszt, nem zár le teljesen. Ez kb. 100-ból 1 esetben. Egyik ügyfél azt mondta, nála az egész építkezés úgy ment, hogy ami elromolhatott, az el is romlott garanciális időn belül.
Ezután jött a mi rendszerünk: 3 mágnesszelepet építettünk be és abból 2 áteresztett, pedig mondom, 100-ból 1-nél fordul ez elő.
Számomra ez nem bizonyító erejű valamiféle spirituális dolog létezése iránt, de mindenképp megérné vizsgálni, hogy létezik-e összefüggés.
Igazi szakember abból indul ki, hogy spirituális, azaz képzelet szülötte, "szellemes" dolgok biztosan nincsenek.
Hiszen az csak képzelet szülötte, tehát nincs.
Meg amúgy is, több ezer év alatt senki nem bizonyított semmit, most már nem is fog.
Tudomásul kellene venni, hogy több millió év a barlangban nem múlik el nyomtalanul, az evolúció "belénk táplált" ilyen fantazmagóriákat, miközben a sötétben rettegtünk a vadállatoktól az őserdőben. Ilyen típusú gondolkodás akkoriban még a túlélést segítette, mára túl sok értelme nincs, szellemekben hinni.
2024-ben már szánalmas is kicsit.
14 - És azt pont te mondod meg, mitől lesz valaki igazi szakember, ugye? :D
Egyrészt neked van egy egyedi definíciód a spirituális szóra, számunkra teljesen mást jelent. Az én definícióm szerint olyan jelenség, amelyet a tudomány (még) nem ismer. Ha 500 évvel ezelőtt azt mondod valakinek, hogy valaha videóchatelni fogsz a Föld másik felén élő rokonoddal, azt is természetfelettinek vélték volna, miközben ma már tudjuk és a tudomány is elismeri, hogy nagyon is megvalósítható. Ezért érdemes elkerülni azt a hozzáállást, hogy csak az létezik, amit a tudomány bizonyított, mert nagyon sok létező dolog van, amit a tudomány később fog felismerni. Aki így vélekedik, az nagyon beszűkült álláspontot képvisel.
A tudomány valaha a meditációt és az akupunktúrát is spirituális humbugnak tekintette, ma mindkettő hatásait elismerik. Utóbbit tanítják is egyetemen (!!!).
Miért ne lehetne olyan, hogy valami jelenséget, amit nem ismerünk, kapásból elutasítás helyett megvizsgálnánk? Akárcsak az említett példákban. És akkor kiderül, hogy hoppá, a tudomány sem tud mindent.
Valahol én döntöm el, amikor tanulókat is oktatok vagy oktattam például, sok évtizednyi szakmai tudás és tapasztalat átadása mellett.
Továbbiak tipikusan a kifordított gondolkodás és öncélúan kiforgatott példák is. Igazából ezekben én pont a fizikai tudatlanságot látom.
Valakik szerint az idő kereke mintha visszafelé forogna, azaz már régen leszerepelt tanokról képzelik, hogy azok valami előremutató dolgok.
Spiritualizmus, ezotéria, okkultizmus ezek már leszerepelt, kudarcot vallott hitvilágok és tanok, noha az emberi tudás fejlődésében nyilvánvaló szerepet játszottak, de mára túlhaladtuk.
Ezt nem értik sokan, egy gyerek is biztos lehet a maga kis butaságaiban, azután felnő és a butaságok már csak a múlt.
Soha nem tér vissza, leszerepelt.
Így kellene felfogni ezeket a spirituális fantazmagóriákat is. Nincsenek szellemek, nem voltak, már nem is lesznek.
Nem definíciókon tipródni, amiért én próbálok röviden és szemléletesen, netán ironikusan fogalmazni, nem azon kell a fogást keresni.
18 - "Valahol én döntöm el, amikor tanulókat is oktatok vagy oktattam például"
Nincs több kérdésem, ez mindent megvilágosított :D :D :D Ennyit ér a te oktatásod :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!