Kezdőoldal » Ezotéria » Természetfeletti lények » A salemi boszorkányperek...

A salemi boszorkányperek alatt miért hitték az emberek, hogy léteznek boszorkányok? Miért végeztek ki húsz ártatlan embert?

Figyelt kérdés

aug. 17. 16:00
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
56%
Akkoriban akármiért kivégezték egymást az emberek.
aug. 17. 18:09
 22/27 rántotthúsosszendvics ***** válasza:

#12 Felesleges olyan címkéket rám dobálnod, ha személyesen nem ismerjük egymást. :0 Tessék kimásoltam azt, amit a második válaszadónak címeztél.:

"Jaj mert te majd itt levezeted hogy nincs Isten, ugye? Minket tudatlanokat felvilágosítasz. Az az isten, amit te elképzelsz a korlátolt tudatoddal, valószínűleg tényleg nincs. 'AZ' nincs! Meg valószínűleg az sok vallásos ember életében egy teljesen torz istenkép van. De halálod percében nem lesz senki melletted csak az Isten, akkor abban a pillanatban ha nem tudsz jól hinni, cudar sorsod lesz a túlvilágon, rémisztő szörnyalakokat fogsz látni, és rettegni fogsz tőlük. Tanulmányozd kicsit a tibeti halottaskönyvet. Ök, a buddhisták nem is hisznek semmiféle Istenben, meg is kapják érte a jutalmakat a túlvilágon, amit szemléletesen le is írnak."

Én azt magyaráztam, hogy a vallásban nem létezik egy igaz Isten sem (nem állítottam hogy írtad volna, de megjegyzésként oda írtam) és hogy a buddhizmus tömören miről szól, nem pedig fölényeskedtem és egyáltalán nem hiszem azt, hogy öntelt lett volna a válaszom. Az, hogy a "remélem tisztában vagy" kezdéssel egy ideget szúrtam, hát sajnálom.. :D Kettőnk közül nem én reagálok halványit offenzíven.

Na mindegy, a kérdésre azért én is válaszolok: A puritánok szerint a boszorkányok olyan emberek voltak, akik az ördöggel kötöttek szövetséget, és ártalmas varázslatokkal támadták meg a közösséget. Ez a vallási meggyőződés mélyen beágyazódott a társadalomba, az emberek félelemben éltek a természeti katasztrófáktól, betegségektől és más szerencsétlenségektől, amelyeket nem tudtak megmagyarázni. A nehéz körülmények, mint például a rossz termés vagy a váratlan betegségek, felerősítették a félelmeket, és bűnbakokat kezdtek keresni, akiket felelőssé tehettek mindezért. A perek során kialakult egyfajta tömeghisztéria, amelyben az emberek egyre inkább elhitték, hogy a boszorkányok valós veszélyt jelentenek. A hisztéria gyorsan terjedt, és az emberek egyre több embert vádoltak meg boszorkánysággal. A jogrendszer akkoriban nem működött jól, olyat is elfogadhatónak véltek bizonyítékként, ha valaki arról álmodott hogy egy boszorkány megtámadta álmában..0_0

aug. 17. 18:43
 23/27 anonim ***** válasza:
61%

22: Nos, béke legyen veled, testvér. Ha élesen reagáltam, akkor elnézésedet kérem.

Nos, a buddhizmusrol én is csekelyke tudással ugyan, de rendelkezem. Köszönhetően pl Cser Zoltán előadásai hallgatásának. A tibeti halottaskönyvet ugyan nem olvastam, de láttam róla filmet. Ott világosan beszélnek az ember halála utáni sorsáról, arról pl hogy evilági segítők kellenek ahhoz hogy odaát az ember el tudjon igazodni. Stb. Nem szeretem a "Nincs Isten" típusú ex cathedra kijelentéseket. Ha ezt egy haláltáborból menekült vagy olyan ember mondja aki pl elvesztette a gyermekét, nem vitatkozom vele,mert tapintatlanságnak érezném. Ha majd valaki beszél mondjuk 10 nyelvét, kimüveli magát az összes fontos tudományban: filozófia, vallások, matematika, fizika, kémia, biológia, akkor esetleg mondhat olyat hogy hát ez is lehetséges meg az is. Minden modern fizikusok legnagyobbja, Einstein se jelentett ki olyat hogy nincs isten, gondolom, mert kevésnek érezte magát ehhez, az ö tudásával..

Boszorkányok: ahogy írtam, ez végig kíséri a középkort, nem Salemben találták ki a puritánok hogy ilyen lények léteznek. És még az is lehet, hogy igazuk volt, csakhogy akiket megvádoltak, azoknak semmiféle közük nem volt a boszorkánysághoz.

Kérdés: az ókorban is voltak természeti csapások, ismeretlen eredetű betegségek, tragédiák. A rómaiak rendeztek boszorkányoereket? Görögök, egyiptomiak, vagy éppen a honfoglalás kori magyar területen? Szerintem a boszorkány téma abszolút a középkor hoz kötődik, annak is inkább a második feléhez.

aug. 17. 19:45
 24/27 anonim ***** válasza:
21%
Azért érdekes módon zuhanó repülőn mégsincs ateista ember.
aug. 17. 19:49
 25/27 Szervizmérnök úr ***** válasza:
28%

24.

Ez nem igaz, másik témában is kifejtettem. Nem mondanék "miatyánkot", az én szememben ez olyan "nagymamás" komolytalan dolog.

Kérdés kapcsán pont azt kellene tudomásul venni, hogy ilyen középkor: spiritiszta, ezoterikus butaságok, okkultista kifordított észjárás.

Manapság ilyeneket elhinni nagyon szánalmas, szerintem.

aug. 17. 20:51
 26/27 anonim ***** válasza:
73%
Megjelent a falrahányt ördög.
aug. 17. 21:23
 27/27 anonim válasza:
100%

Visszatérve az alapkérdéshez: Nagyon érdekes történet a salemi. Az úgynevezett anyarozs kábító hatása alatt álló emberekre akaszkodott rá az akkori hatalom, amelynek jól jött az "ellenség" mert azok megbüntetésével megoldást tudott mutatni a hatalomban kételkedőknek, és ezzel megszilárdította a hatalmát. Ez dióhéjban.

Ez itt hosszabban, de van róla több írás:

[link]

aug. 21. 08:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!