Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Tényleg létezik a karma?

Tényleg létezik a karma?

Figyelt kérdés
2012. júl. 7. 19:35
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
69%
Nem létezik, ha igen, akkor meg nem a jóindulat hozta létre. Elmondom miért gondolom ezt. Vannak olyan emberek, akik rossz dolgokban élik ki magukat, magyarul, akkor érzik jól magukat, ha árthatnak másnak, és ezt a karmájuk nemhogy nem bünteti, de még jutalmazza is. Esetleg ötven év múlva betegek lesznek, csak épp ezzel nincs helyrehozva semmi. A másik, ami miatt nem tartom elfogadhatónak a karma elméletet, az az, hogy sokszor mondják, hogy előző életbeli vétkeinkért kapjuk ebben az életünkben a rossz dolgokat. Na de milyen rendszer az, ami ok, nélkül, ártatlanul bűntet? Én előző életemre nem emlékszem, tehát igazságtalan engem most ebben az életemben olyan dologért bűntetni, amire nem is emlékszem! Így nem tudok érte sem felelősséget vállalni, sem megbánni, sem jóvátenni! Én nagyon sokat gondolkoztam ezen, és arra jutottam, hogy ha létezik karma, és én most előző életemben elkövetett bűnökért "ülök", akkor remélem, hogy előző életeim egyikében, legalább egy falut kiírtottam szakácsostól, mert kicsit sok már nekem ez amit kapok. Ez a gondolat, hogy visszafelé "jóváhagyom" az elkövetett bűnt amire nem emlékszem, ez az egyetlen gondolat teszi számomra elviselhetővé azt a sok rosszat, amit eddigi életem során sikerült valami földöntúli jóakarat megnyilvánulásaként átélnem.
2012. júl. 12. 09:48
 12/19 anonim ***** válasza:
95%
Az uccsó válaszban benne van a reinkarnáció és a karma elméletének teljes torzulása. A legjobb filozófiai és logikai megközelítése ennek a zavaros hitnek amit eddig olvastam:-))Ez a vallás és hatalom megerősítését szolgáló hiedelem azért maradt fenn mert jól hangzik, hogy ,,tégy jót,légy birka, majd a következő életedben megjutalmaznak érte" :-)))))Vicc!! A következőben már fogalmad sem lenne róla, hogy ki voltál, azt sem tudod miért jutalmaz az élet vagy miért büntet, tehát semmi nevelő hatása nem lenne. Ez csupán az aktuális hatalom ügyes játéka a szegényekkel, hogy elfogadóak legyenek a ,,sorsukkal". Tehát filozófiai értelemben is megdőlt az elmélet, nem csupán a természettudományos tények ismerete által:-)))) Köszi!!!!!!
2012. júl. 12. 11:14
 13/19 anonim ***** válasza:
92%
Köszi :) Hát most akárhogy szépítjük is, ott bukik meg a dolog, hogy nincs emléked az előző életedről. Ha lenne az már más. Akkor tudnád, hogy miért kapod azt amit, de így? Se tanulni nem lehet belőle, sem fejlődni nem lehet általa. Viszont nagyon kényelmes kis elmélet, ha rossz dolog történik, akkor biztos előző életedben voltál bűnös, ha jó dolog történik veled, akkor meg szintén ez a helyzet. Ez így kőkeményen kimeríti a szadizmus fogalmát szerintem, hiszen emlék hiányában nem tudod miért történik valami, akár jó, akár rossz.
2012. júl. 12. 11:57
 14/19 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, utolsónak főleg :)
2012. júl. 12. 13:26
 15/19 anonim ***** válasza:
55%

A karma az elvileg nem más, mint a tettek és élethelyzetek tovagyűrűzése és ezek következményeinek összessége.

Amit én FÉLREMAGYARÁZÁSNAK illetve TÉVEDÉSnek tartok, az az, amikor úgy állítják be sokan az univerzum történéseit, a karmát és minden egyebet, mint egy ilyen RÉBUSZokban értelmezendő keresztrejtvényt. Szerintem logikátlan és életszerűtlen az, hogy:

- Az univerzum egy kicsinyes bosszúálló dolog legyen.

- Olyasmiért "kikapjunk" amiről nem is tudunk (lásd előző élet tettei)

- Az embernek folyton szembe kelljen mennie a saját szabad akaratával, értsd: "ragaszkodsz valamihez: engedd el", "szeretnél valamit? - mondj le róla", meg ez a csernusi: "meg kell élni a napokat, fájdalmat stb."

- Az ember örökké csak a gyengébbnek, az alattvalónak, alárendeltnek, kiszolgáltatottnak kelljen éreznie magát a világmindenséggel szemben.

-Hogy örökké meg kelljen felelnünk (olyasminak, amit nem is érzünk a magunkának).

Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy az UNIVERZUM egy olyan "gépezet" legyen, ahol egy általunk átláthatatlan üveg mögött ülnek a "spirituális tanítók" keskeny szájjal, szenvtelen arckifejezéssel és mindenkit figyelnek. És ha valaki netán elgörbül, hibázik, akkor a lehető legkegyetlenebbül lecsapnak rá a kis "műszerfaluk" valamelyik gombja segítségével. És amikor látják a másik szenvedését, akkor szociopata módon meg nem enyhülnek, sőt rá is lapátolnak.

De ugyanúgy az alapvető ösztöneinkkel és az életszerűséggel homlokegyenest szembemenni afféle megfelelnivágyásból? Nem hiszem, hogy ez lenne a "küldetésünk". Ha van egy tárgyi dolgom, vagy egy párkapcsolatom, ingatlanom vagy bármim, akkor miért kellene az elengednem? Ha kerülök bizonyos fájdalmas konfliktusokat - mivel tudom, hogy a "megélése" sem vinne előbbre, akkor én miért vagyok elítélendő? Mert mondjuk nem feleltem meg Csernus doktornak, vagy mert nem vagyok mazochista és nem tartom oda a "másik orcámat"? Ugyanmár!!! Én úgy gondolom, hogy a szabad akaratunk és az önmegvalósítás csak akkor korlátozandó, ha annak kiélése árt valakinek. De alapvetően az "ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI" elveket érzem a magaménak, nem ezt az önkéntes megfelelni vágyás generálta mazochista alárendelést és önmagam feladását.

2012. júl. 13. 07:58
 16/19 anonim ***** válasza:

13-as vagyok. Hát ez a mondjunk le az anyagi javainkról, ez egy kiborító tétel :D Akinek se kutyája se macskája, az könnyen dobálózik ilyen bölcsességekkel, de hát nekem van családom, ergó a gyerekeimet vennék el tőlem, ha az utcán élnénk. Azt meg anyaként speciel utálnám, ha elvennék tőlem a gyerekeimet. Ebben az esetben, nem csak előző életeim egyikében lennék gané( mert valamelyik előző életemben biztos az voltam ha a mostanit veszem alapul :DDD), hanem a mostaniban is, és rossz karmát létrehozva tutira szájon türülnék pár embert. :D

A Csernus dokiról nem tudok nyilatkozni, elkezdtem egyszer olvasni az egyik könyvét, de annyira trágár volt, hogy nem tudtam végigolvasni. Nem zavar amúgy a trágárság, de ő már átesett a ló túloldalára, és már elérte nálam ezzel a zavaró szintet. Annyiban igazat adok neki, hogy a felelősségvállalás igenis kellene hogy működjön a kapcsolatokban, tehát ott ahol én tudok tenni, javítani (magamon, nem másokon), ott azt én tegyem meg, vagy legalább próbáljam meg. De ha pl egy konfliktushelyzet megélése nem visz előre, akkor szerintem is inkább jobb kikerülni.

2012. júl. 13. 08:22
 17/19 anonim ***** válasza:
Szia 13-as (16-os). Én a 15. vagyok. Teljesen egyetértek Veled. A felelősségteljesség valóban egy erősítendő tétel (lenne) sokunknál. Azt én sem szeretem, amikor valaki olyasmiért hárítja másra az őt ért problémáért a felelősséget, aminek bekövetkezte előre látható volt és tudott volna tenni ellene. Banális példa, de egy alkoholista vagy egy dohányos ne hárítson, ha a saját gyengesége miatt megbetegszik. Ugyanakkor az is tévedés, Csernustól és sok "spirituális-bölcs"-től is, hogy MINDENÉRT mi vagyunk a felelősek. Meg ez az "akkor leszel felnőtt, ha már nem mást hibáztatsz a körülményeidért" című Okoskatörp megnyilvánulások. Szerintem a legeslegmagasabb rendű gondolkodás az lenne, hogy hitelesen fel tudjuk ismerni és meg tudjuk különböztetni azokat a dolgokat egymástól, hogy mire VAN és mire NINCS ráhatásunk. Mert vannak azért csúnya átfedések. Ma még olyan ember is szenved a válságtól, aki nem adósodott el, nem volt könnyelmű és "nem kérte" magának ezt a rakás szart (bocsánat) ami most van. Tehát igenis vannak külső körülmények, amik befolyásolják az életünket és nem tehetünk 100%-ban mindenről. Ugyanakkor nyilván botorság a ló másik fele is, amikor mindent hárít valaki. Sajnos ismerek ilyet is, annyira szépen körül van bástyázva, ki van építve a kifogásrendszer, hogy minden miatt mindig más a hibás, holott ő volt nagyon könnyelmű és nagyon önző. Ami meg az elengedést illeti, arról röviden az a véleményem, hogy szembemegy az ember alapbeállítottságával.
2012. júl. 13. 09:14
 18/19 anonim ***** válasza:
0%

A karma jelentése az ok és okozat, tett és ellenhatás. Ha te megölsz egy szúnyogot, nem érdemled meg, hogy téged is megöljenek szúnyogként?

Nem az lenne akkor az igazság?

Miért várunk el jobbat valakitől, mint amit magunk tudunk adni?

Az igazi kérdés az, mi létezik?

2012. júl. 16. 22:23
 19/19 anonim válasza:
nem
2012. júl. 23. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!