Miért maradt ki a reinkarnàciò a kereszténységbôl?
“Kitörölték”
Soha nem is volt része. A hagyományos kereszténység, hacsak nem veszünk ide egy-egy magát kereszténynek valló gnosztikus vagy egyéb tévtanítást hirdető gyülekezetet a kereszténység kezdeti időszakából, mindig azt vallotta, hogy egy életünk van itt a Földön, és az üdvösség csak is egyedül Krisztuson keresztül lehetséges. Nem az egyházon keresztül, nem a jó cselekedeteken keresztül, nem mantrákon és egyéb eszméken keresztül. Egyedül és kizárólag Krisztus kereszthalála által. Ezzel összeilleszthetetlen a reinkarnáció tana.
"Soha nem is volt része"
Nem tudjuk mi volt az eredeti tanítás része, amit Jézus átadott.
Amennyire tudható, Jèzus "csak" szóban tanított, és az eredeti tanítványai is valószínűleg így tettek.
Az első evangéliumok 80-160 évvel Jézus halála után íródtak, és valószínűleg a tanítványok tanítványainak a tanítványai írhatták le.
Ha csak az evangéliumoknál maradunk:
De Pál a leveleit pl maximum 30 évvel Jézus halála után írta és tökéletesen rekonstruálható belőlük mit hittek az első keresztények.
Azért vagyok bajban erre válaszolva, mert nem akarom megsérteni/bántani a hitedet.
A reinkarnáció része a földi létnek, akár keresztény a hívő, akár nem, azonban lehetséges hogy Jézus tudatosan nem adta át ezt, mert nem akarta hogy "elkényelmesedjenek" a hívek, és majd "ráérünk keresztényként élni a következő életünkben" lett volna a hozzáállás.
Vannak a Bibliában azonban olyan elejtett részek -bár csak felületesen ismerem, csak egyszer olvastam- amik erre utalnak.
Pl amikor a vakon született fiúnál megkérdezi a tanítvány Jézust, "a fiú vétkezett, vagy a szülei" ...aki vakon születik nyilván csak korábbi életeiben vétkezhetett, amiért most így bűnhődik.
Illetve Jánosra mondja Jézus, hogy korábban ő már járt itt, prófétaként.
“A hivatkozott "eredeti Pál levele" egy pár szót tartalmazó töredék, amit esetleg Pál írt. Még egy oldal sem jönne ki belőle a Bibliából.”
Nem beszéltem eredeti Pál-i levélről, mert az Újszövetség nagy részét másolatokból rekonstruálták. Így a Pál-i leveleket is. Ezért ha csupán másolatok alapján is van meg, elég egyértelműnek tűnik, hogy a Jézus halála után maximum 30 évvel író Pál az első keresztények tanait képviselte.
Plusz az egyházi hagyomány alapján elég valószínű, hogy Máté evangéliumát, maga Máté, a vámszedő írta, aki Jézus tanítványa volt. Persze, ez vitatott a bibliakutatók között, de kb minden vitatott az evangéliumokkal kapcsolatban, tekintve, hogy olyan állításokat tesz, amik egyik embert sem tudják hidegen hagyni.
“ Azért vagyok bajban erre válaszolva, mert nem akarom megsérteni/bántani a hitedet.”
Habár nem az én válaszomra írtad ezt, de keresztényként úgy gondolom én is válaszolhatok. Nem sérted vagy bántod meg a hitem, egyszerűen nem igaz amit írsz. Még az is jobb lenne, ha azt mondanád nem fogadod el a Bibliát és Jézus tanításait, minthogy azt mondod, hogy a keresztények hittek a reinkarnációban, ami nem igaz.
“ azonban lehetséges hogy Jézus tudatosan nem adta át ezt, mert nem akarta hogy”
Akkor Jézus egy hazug volt, és így a kereszténység hamis.
“ Pl amikor a vakon született fiúnál megkérdezi a tanítvány Jézust, "a fiú vétkezett, vagy a szülei" ...aki vakon születik nyilván csak korábbi életeiben vétkezhetett, amiért most így bűnhődik.”
Jézus egyértelműen cáfolja a tanítványok hibás feltételezését. Ugyanakkor a korabeli zsidó kultúrában nem a reinkarnációban hittek, hanem úgy gondolták, hogy egyes emberek már az anyaméhben követhettek el olyan bűnöket, amik igáját hordozzák később. De mind írtam is a bekezdés elején, Jézus cáfolja az alapfeltevést.
“ Illetve Jánosra mondja Jézus, hogy korábban ő már járt itt, prófétaként.”
Jánost sokan Illésként tartották számon, rá is kérdeztek, hogy te Illés próféta vagy, amit János cáfolt. Tegyük fel hogy tényleg Illés volt, ahogy Jézus mondja a Máté 14:11-ben. Az sem bizonyítja a reinkarnációt, mert Illés az Ószövetség szerint nem halt meg, az Úr elragadta tüzes szekerekkel.
Mindemellett Jézus hozzáteszi: akinek van füle, hallja. Ezt általában olyankor szokta mondani a Bibliában, amikor képekben, példázatokban beszél. Lukács evangéliuma viszont megadja a megoldást:
„Izráel fiai közül sokakat visszatérít majd az Úrhoz, az ő Istenükhöz, és őelőtte jár Illés lelkével és erejével, hogy az atyák szívét a gyermekekhez térítse, és az engedetleneket az igazak lelkületére, hogy felkészült népet állítson az Úr elé.”
Lukács 1:16-17
Szóval Keresztelő János ugyanazzal a szenvedéllyel és erővel készítette az utat Jézus számára, mint korábban Illés próféta.
"Azért mert hamis.Ha pedig valaki az alapokkal lásd generációs, családi démon kötelék nincs tisztában, akkor ugyan úgy jár mint te, akit masszívan meglehet vezetni és meg is vagy vezetve. Borzasztó látni, ahogy még a felszint sem tudjátok elérni az információkkal, és olyan blődségeket írkáltok, hogy az ember fogja a fejét, hogy lehet valaki ennyire buta, hogy ennyire ne lássa a valós dolgokat és ennyire bekajálja azt amit az orra elé tolnak."
Hasonlóan érez az a pár ezer ember, aki teljesen tisztában van a dolgokkal, leszámítva, hogy fogjuk a fejünket és lebutázunk titeket, amiért kajálod, és közben veszekedsz más kajálókkal, az ő kajájuk miatt. Miközben mind egy uzsiszünetben vagytok és azt hiszitek arról szól az életetek.
Testvérem. Honnan van magad felé ekkora bátorságod és tiszteletlenséged, hogy ekkora leírhatatlan nagy egót végy elé, és használj magad ellen? Érezz már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!