Lélekvándorlás igaz?
Vagy a klasszikus buddhista halál-értelmezést a gyertyaláng metafora érzékelteti a legjobban?
"Ha kifújod a gyertya lángját és másnap újragyújtod, ugyanaz a láng fog-e égni tovább? Amennyire ugyanarról a lángról van szó, annyira beszélhetünk ugyanarról az énről, mely túléli testedet."
értem, én pont fordítva képzelem. A testi halál után a lélek új testbe száll. Míg a szellem, a távozik, egy "másik síkra", egyé válik a "nagy szellemmel", bent maradnak a kollektív tudatban s a tudásuk lekérhető lekérhető marad...
habár lehet én gondolom fordítva...
Csak találgatunk.
De mi értelme lenne az életnek, ha valami fajta éntudat nem kapna új lehetőséget? Szerintem, a nagy szellem projekt akkor következik be ha "kijártad az iskolát". Elért a benned lévő lélek egy adott minőséget.
Ha egy számítógéphez szeretném hasonlítani az embert akkor: Test=biorobot, Lélek=szoftver, Szellem=elektromos áram.
Értelem szerűen a szoftver reinkarnálódik és fejlődik. A szellem, jelen esetben az elektromos áram, egyenlő az élettel, kreatív intelligens tápláló energiával. A test meg elbomlik.
Jelen pillanatban így látom ezt a történetet.
Szerintem én alatt itt sokan a személyiséget értik. Az valóban meghal. Ha csak a jelenlegi életedet megfigyeled, folyamatosan változik, nem állandó. A lélek viszont az, amelyik alakítja személyiséget a behatások, cselekedetek (karma) alapján. Ez az, ami megmarad.
Amikor a buddhisták azt mondják, hogy a lélek illúzió, azt azért mondják, mert sok ember az emlékeit, személyiségét, egóját tartja a lelkének. Amit a buddhizmusban tudatnak hívnak, azt a hinduizmusban léleknek, de gyakorlatilag mindkét kultúrában ugyanarra a jelenségRe mutatnak rá, csak más megfogalmazással.
Egyszóval: csak a nézőpontod, és annak alapvető tulajdonságai maradnak meg. Ez a nézőpont meg igazából mindenkiben ugyanaz, a te lelked és az én lelkem egy forrásból származik, sőt, igazából az egész világ ennek a léleknek a kivetülése.
#26 köszönöm, nagyon jó magyarázat viszont a karma kimaradt a képletből.
"csak a nézőpontod, és annak alapvető tulajdonságai maradnak meg" +karma. Mert ha a te verziódat vesszük alapul, mindenki egyforma lenne. Itt és most. De nem az. Erre mondhatod hogy ez csak illúzió. De valóban az?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!