Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Lélekvándorlás igaz?

Lélekvándorlás igaz?

Figyelt kérdés

Vagy a klasszikus buddhista halál-értelmezést a gyertyaláng metafora érzékelteti a legjobban?

"Ha kifújod a gyertya lángját és másnap újragyújtod, ugyanaz a láng fog-e égni tovább? Amennyire ugyanarról a lángról van szó, annyira beszélhetünk ugyanarról az énről, mely túléli testedet."

2020. okt. 21. 10:53
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
Nem a lélek reinkarnálódik, születik ismétlődő módon testbe, hanem a szellemet hordozó individuum, az emberi én, mégpedig a lelkileg megélt karmának megfelelően. Rudolf Steiner
2020. okt. 24. 11:51
 22/31 A kérdező kommentje:
21. Számomra ez elfogadható magyarázat. Közelít ahhoz ahogyan elképzeltem.
2020. okt. 24. 12:14
 23/31 anonim ***** válasza:

értem, én pont fordítva képzelem. A testi halál után a lélek új testbe száll. Míg a szellem, a távozik, egy "másik síkra", egyé válik a "nagy szellemmel", bent maradnak a kollektív tudatban s a tudásuk lekérhető lekérhető marad...

habár lehet én gondolom fordítva...

2020. okt. 24. 12:52
 24/31 anonim ***** válasza:

Csak találgatunk.

De mi értelme lenne az életnek, ha valami fajta éntudat nem kapna új lehetőséget? Szerintem, a nagy szellem projekt akkor következik be ha "kijártad az iskolát". Elért a benned lévő lélek egy adott minőséget.

Ha egy számítógéphez szeretném hasonlítani az embert akkor: Test=biorobot, Lélek=szoftver, Szellem=elektromos áram.

Értelem szerűen a szoftver reinkarnálódik és fejlődik. A szellem, jelen esetben az elektromos áram, egyenlő az élettel, kreatív intelligens tápláló energiával. A test meg elbomlik.

Jelen pillanatban így látom ezt a történetet.

2020. okt. 24. 13:31
 25/31 anonim ***** válasza:
23 De az általad leírt verzió is hihető.
2020. okt. 24. 13:35
 26/31 anonim válasza:

Szerintem én alatt itt sokan a személyiséget értik. Az valóban meghal. Ha csak a jelenlegi életedet megfigyeled, folyamatosan változik, nem állandó. A lélek viszont az, amelyik alakítja személyiséget a behatások, cselekedetek (karma) alapján. Ez az, ami megmarad.

Amikor a buddhisták azt mondják, hogy a lélek illúzió, azt azért mondják, mert sok ember az emlékeit, személyiségét, egóját tartja a lelkének. Amit a buddhizmusban tudatnak hívnak, azt a hinduizmusban léleknek, de gyakorlatilag mindkét kultúrában ugyanarra a jelenségRe mutatnak rá, csak más megfogalmazással.

Egyszóval: csak a nézőpontod, és annak alapvető tulajdonságai maradnak meg. Ez a nézőpont meg igazából mindenkiben ugyanaz, a te lelked és az én lelkem egy forrásból származik, sőt, igazából az egész világ ennek a léleknek a kivetülése.

2020. okt. 24. 15:59
 27/31 anonim ***** válasza:
26 Ezt a semleges nézőpontot amiről írsz már megtapasztaltam. Megerősítem hogy egy létező dolog. Amit írsz, egy jó magyarázata az újjászületésnek. Egyébként, a fogalmak értelmezése zavar be sokszor.
2020. okt. 24. 16:20
 28/31 A kérdező kommentje:

#26 köszönöm, nagyon jó magyarázat viszont a karma kimaradt a képletből.

"csak a nézőpontod, és annak alapvető tulajdonságai maradnak meg" +karma. Mert ha a te verziódat vesszük alapul, mindenki egyforma lenne. Itt és most. De nem az. Erre mondhatod hogy ez csak illúzió. De valóban az?

2020. okt. 24. 16:51
 29/31 anonim válasza:
Így van, a lelkünk egyforma. Viszont az emberek 99%-a egóból cselekszik, a túlélés, ösztönök hajtják. Vagy a pénz, vagyon, státusz. Ugyanakkor nem ez a valódi cél: elég csak arra gondolni, mennyire retteg mindenki a magánytól, szeretethiánytól, vagy arra, hogy a művészetek milyen erős lelki állapotokat képesek kiváltani az emberből. Ezek mind apró felvillanásai igazi természetünknek, és utalások a tényre, hogy a legfontosabb dolog a világon a végtelen, feltétel nélküli szeretet. Csak mivel legtöbbünk távol kerül igazi önmagától, így sokunk az örömöket a felszínes dolgokban keressük, amelyek még távolabb visznek önmagunktól. Innen ered az emberi gonoszság legnagyobb része.
2020. okt. 24. 17:20
 30/31 anonim válasza:
És igen, a karma valóban fontos. Persze a karma itt nem a gyerekmese verzióban értendő, mint valami mágikus igazságosztó törvény, az nem létezik. A karma, mint a cselekedeteink hatása okozta lelkiállapot értendő. Ezt csak azért írom le, mert sokan félreértik mi is a szó igazi jelentése.
2020. okt. 24. 17:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!