Hogyan definiálnátok a lelket? (Ha van olyan, ha pedig
nincs, mi van helyette?)
Figyelt kérdés
Megszűnik valaha létezni? Mennyire független a testünktől? Egy abszolút vallásos és ateista ember véleménye is érdekel, a célom csak az, hogy minél több féle elképzelést láthassak.
Mivel ahogyan írtam, a lélek is összetett dolog, a halál után egyes elemei a léleknek is megszűnnek, de a magja az halhatatlan. Ez minden egyes életben megmarad, ez viszi és tárolja a tapasztalatokat. Mivel a testtel való azonosulás igen erős az inkarnáció állapotában, emiatt van ez a sok materialista vélemény, hogy nincs lélek a testtől függetlenül.
2020. aug. 2. 10:29
12/35 anonim válasza:
Nincs. Mivel nem létezik az érzékelhető világban. De ha nincs már semmi, akkor is van valami. Az ami mindig is van. Ami nem tud elmúlni. És ami soha nem is keletkezett. Szóval van. De egyébként nincs.
2020. aug. 2. 10:30
13/35 anonim válasza:
Másfelől az üres, megfoghatatlan tér az. Az üres tér amiben bármi kialakulhat, keletkezhet. Csak ez egy végtelen tér. De difiniálni soha nem lehet. Sosem lehet találni, vagy megfogni valamit - amire azt mondhatnánk hogy ez az. Mivel minden abban keletkezik, múlik el.
2020. aug. 2. 10:33
14/35 anonim válasza:
"csak anyagi folyamatokat lehet bizonyítani"
Pontosan!
Azt ugye te sem tagadod, hogy a lelked az anyagi testedre hat, és befolyásolja.
Na, akkor erre a részére máris érvényes az energiamegmaradás, és ezért nem létezik olyan, hogy valahol a semmiben ücsörög egy lélek, aztán messziről üzenget a testednek. Mert akkor arról már régen tudnánk.
Tehát akkor a lelked a testedben van, és CSAK OTT, és a tested működteti. A testeden kívül meg nincsen semmi.
2020. aug. 2. 11:45
15/35 szunyo37 válasza:
Ez mindig is nagy kérdése lesz az emberiségnek. Nem vagyok se ateista, se vallásos, de van hitem, és hiszek(isten), vagy magasabb erőben. Világunk túlnépesedett. Sok lélek hiányzik odaátról. A tudomány csak is az anyag, fizika,kémia alapján ítélkezik, véleményez. Természettudomány, történelem, vagy a régészet is csak feltételezések, és a vallás is. Mi emberek is egy faj vagyunk a földön, és csillagpórból vagyunk, mint minden más. A lélek létezésére az Univerzum tudja megadni a választ,de mi emberek messze vagyunk még attól. Mindenkinek van egy csillagja a kozmoszban.
2020. aug. 2. 18:00
16/35 ...Laci válasza:
Egy hívő válasza:
Test~hardver
Lélek~szoftver
Tehát a lélek a test meghatározója, de csak szellemi érzékszervekkel érzékelhető, ezért biológiai szemünk nem látja. (Néhány ember azonban igen, mert szellemi érzékelésük egy adottság.) Én mindenesetre nem látok szellemeket, de másképpen megtapasztaltam létezésüket.
Másképpen:
Test~gyümölcsfa
Lélek~gyümölcs
Tehát a lélek fejlődik a földi életünk során. Amikor a földi élet véget ér, azon a szeretet-szinten lépünk át a tulsó oldalra, amelyre szert tettünk életünk során. Így meg lehet érteni, hogy a vallások miért hangsúlyozzák a másokért való élet fontosságát.
2020. aug. 2. 23:19
17/35 Ozmium42 válasza:
#16, jó ez a szoftveres hasonlat, csak az a gond, hogy olyan nincs, hogy a szoftver kiszáll a hardverből, és csak úgy ellebeg önmagában, és Pistike még látja is, de más már nem.
2020. aug. 3. 09:26
18/35 anonim válasza:
#17 Nem kell ennyire szőrszálat hasogatni. Nyilván nem könnyű ilyen nagy kérdésekben pontos hasonlatot írni, a szoftver létezik hardver nélkül is, de csak abban képes megnyilvánulni.
Én néhány hozzászólással feljebb a rádió- és a tévéadásokat írtam példaként, hasonlatként.
2020. aug. 3. 23:51
19/35 anonim válasza:
"rádió- és a tévéadások"
Azok is anyagiak.
2020. aug. 4. 00:25
20/35 anonim válasza:
#19 Ez megint csak szőrszálhasogatás. Ezzel a hasonlattal a kettőnek a viszonyát, a lélek anyagtól való függetlenségét szemléltettem. Fizikai eszközökkel nem lehet bebizonyítani, bár állítólag a halott embernek egy picivel kisebb a súlya.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!