A meridiánok és apukunktúra az áltudomány-e?
Az SZTK-ban a fogorvosi rendelő előtt érdekel plakát fogadott ; A meridiánok és azok szerepét ismertette.
Egy ember volt ott egy sematikus ábrán a reflexológiai és egyben meridiánzónákkal. Valami ilyesmi volt : [link] és [link]
A lényeg, hogy a reflexológiás pontokat nem az akupunktúrális szemszögből értelmezte, hanem meridiánzónákat, vonalakat rajzolt ki. Rajta volt a fogtérkép reflexológiai kapcswolata is, melyik fog szuvasodása, melyik belső szerv miatt van, mert ezek kapcsolatban vannak és egyik betegsége kiváltja a másikat.
Eddig azt hittem a meridiánok az áltudomány kategóriáját képzik és az akupunktúráról is ezt hittem. Ismereteim szerint az akupunktúrát csak természetgyógyászok alkalmazzák és hivatalos orvosok csak fájdalomcsillapításra, de gyógyításra sen. Ennyit tudok erről : [link]
Ehhez képet a hivatalos, akadémikus orvostudomány fellegvárában az orvosi rendelőben a közembert a meridiánok szerepéről világosították fel és ez nagy hivatalos orvosi védjeggyel ellátott nagy műanyagtáblán volt a falon, kifejezett figyelemfelhívó jelekkel megspékelve.
Tisztelettel kérdezem, most mi az igazság ezekkel kapcsolatban?
ez a rendszerváltás előtt, meg közvetlen utána volt elterjedt, h nem létezőnek állítsák ezt be.
de ez az energiapont ingerlés tűkkel valós dolog.
menj el egy akupunktúra kezelésre ha vmi bajod van és meglátod.
Az Akupunktúra nem áltudomány.
"A meridiánok azok a kis csatornák, amelyekben az energia, a Qui áramlik."
A meridiánok az. Ahol energia és csí is szóba jön, attól óvakodj.
Kedves Kérdező és Hozzászólók!
Szerintem az akupunktúrával ugyanaz a helyzet, mint bármi mással az életben: mindenkinek szíve joga hinni benne vagy "áltudományként" tekinteni rá attól függően, hogy a saját tapasztalataival, meggyőződésével, hitrendszerével milyen mértékig összegyeztethető.
A Semmelweis Orvostudományi Egyetem a jelek szerint nem áltudománynak tartja, mert éppen most olvastam a honlapjukon, hogy akkupunktúra továbbképzést tartanak, kizárólag szakorvosoknak.
(Magyarországon egyébként is csak orvosi diplomával rendelkező személy végezhet akkupunktúrás kezelést.)
Állatorvos ismerőseimtől tudom, hogy Magyarországon az Állatorvostudományi Egyetemen már jóval hosszabb ideje oktatják az akkupunktúrát és a homeopátiát, és bizonyos megbetegedések esetén nagyon látványos eredményeket érnek el ezzel a gyógymódokkal.
És nem tudom, hogy józan ésszel ki mondaná pl. egy kutya vagy egy ló esetében azt, hogy csak placebo hatás, vagyis csak azért következett be a páciensnél szignifikáns javulás, "mert annyira hitt benne".
(Kíváncsiságból megnéztem, a Google 199.000 találatot dobott fel a "veterinary acupuncure" szókapcsolatra, ami kb. az állatgyógyászaban alkalmazott akupunktúra angol megfelelője.)
A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Családorvos Tanszékén idén májusban volt egy "Komplementer medicia workshop", az erről szóló, a SOTE honlapján talált cikkból másoltam ki az alábbi két idézetet:
em.hu/hirek/2013/05/10/komplementer-medicina-workshop-a-csaladorvosi-tanszeken/
„Bridge the Gap”– A konvencionális klinikai kutatás és a nem-konvencionális gyógymódok tudományos megközelítésének sajátosságai címmel rendeztek workshopot a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén Dr. George Lewith, a University of Southampton professzora vezetésével, akinek fő kutatási területe a komplementer medicina."
"Dr. George Lewith bevezetésként elmondta, molekuláris biológiát, majd orvostudományt tanult, orvosként végzett, majd a hetvenes évek végén Kínába ment, itt került közel az akupunktúrához, amely ma már a bizonyítékokon alapuló orvoslás részeként ma már a rutin ellátás része Nagy-Britanniában."
Üdvözlettel, Vera
Bocsánat, az előző hozzászólásomban a második hivatkozás nem nyílik meg, mert lemaradt az eleje a másolásnál. Remélem, most sikerül:
Kedves Kérdező!
Igazán nagyon szívesen, örülök, ha találtál benne hasznosat! :-)
Személyes tapasztalatom amúgy nincs az akupunktúrával, de két ismerősömtől hallottam vele kapcsolatban kifejezetten pozitív visszajelzést. Egyikükkel úgy került szóba, hogy pár hónapja nem láttuk egymást, és meglepett, hogy milyen szép lett az arcbőre azok után, hogy hosszú évek óta (mióta csak ismertem) tele volt az arca nagyon nagy (piros, kidudorodó pattanásokkal, ami nagyon zavarta (főleg, hogy már nem kamasz, hanem 30 év körüli nő). Korábban mondta, hogy járt már több bőrgyógyásznál, de nem nem jött rendbe az általuk felírt gyógyszerektől, krémektől stb. Mikor szóba hoztam, hogy milyen szép lett a bőre, elmesélte, hogy derékfájós, és erre ajánlott egy ismerőse egy akupunktúrával dolgozó kínai orvost. Fel is kereste ezzel a derékfájás problémával, de az orvos egyből azt mondta, hogy őszintén szólva nem sok lát rá esélyt, hogy ezen akupunktúrával tudna segíteni, viszont az arcbőrén igen, ha ad neki egy esélyt. Szóval végül nem bánta meg, hogy felkereste, mert ha a dereka nem is, de az arcbőre tényleg gyönyörűen rendbejött.
Üdvözlettel: Vera
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!