A halál közeli élmények mennyire lehetnek valósak? Valaki esetleg tapasztalta közületek?
15
Előbbi esetben nem valószínű, hisz roncsolódik az agy, így nehezen képes hallucinációkat generálni. Az ilyenek főleg oxigénhiányos állapotban mennek végbe, ezzel is magyarázhatók a halálközeli élmények. Lefejezésnél is előfordulhat, mivel pár másodpercig még működik az agy a maradék oxigénnel (vérrel). Lényegében a lefejezés után is érzékelheted a külvilágot.
Én egyszer majdnem meghaltam egy vadvízi kajakba beszorulva fejjel lefelé a víz alatt. Ahogy nyeltem a vizet, és távozott az oxigén, volt idő a filmecskére, bár nem volt annyira részletes. Vagy csak nagyon gyors volt. Az érdekes az, hogy érezni véltem a H2O-ban (gyengébbek kedvéért: vízben) az oxigént, mert az is jól esett, hogy legalább a vizet nyelhetem, ha már levegőt nem...Ez a része nyilván érzéki csalódás volt.
Volt egy "testen kívüli élményem" is. NEM hiszek az ezotéria áltudományos dolgaiban, a tudomány nem tudom mit mond az ilyenekről, nyilván valamiféle hallucináció. Amikor tesiórán kosárlabda után futás közben elszakadt a keresztszalagom, akkor kívülről, szemből láttam magam abban a pillanatban, amikor szakadt. A levegőben vagyok épp, nyújtom ki a térdem, emlékszem a fekete rövidnadrágomra meg a fehér tesipólómra. Semmi különös, csak én, kívülről... Persze csak később tudtam meg, hogy elszakadt a szalagom. Nyilván elég fájdalmas pillanat lehetett, ha ez volt a figyelemelterelés, hogy látok egy furcsa mozit, akkor jól van ez kitalálva :D
"Ja, csak te kijelented magabiztosan szinte mindenre azt hogy hallucináció és képzelgés, mi pedig fenntartjuk a lehetőségét hogy ez egy valóságos dolog annak ellenére hogy a tudomány jelenlegi nagyon korlátozott tudásával"
Ha a tudomány tudása "korlátozott", te pedig természetesen sem az agy működését, sem az említett jelenségekkel kapcsolatos tudományos eredményeket sem ismered a témában, amit kutatók megfelelő (anatómiai) felkészültséggel és következetességgel vizsgáltak majd publikáltak, hiszen ezekről szó sem esett, akkor vajon mennyit ér bármilyen kijelentésed a témában? Nem is szólva a gondolkodásnak, az információgyűjtésnek és következtetéseknek egy olyan minőségéről, amire nem is biztos, hogy képes vagy. :-) Konkrétan semennyit. Nem azért az az álláspont, hogy ezek a jelenségek biokémiaiak és nem valami szakállas földöntúli öregúr működésének az következményei, mert a csúnya tudós bácsiknak nincs fantáziájuk.
Bár igen bonyolult az agyunk, de sokféle kémiai anyagot ismerünk, amik igencsak konkrét hatásokat okoznak benne. Az alagút/fény-jelenség kiváltásáról is volt szó valamikor (megfelelő helyen) - sikerült kimutatni, hogy stressz vagy oxigénhiány hatására felszabaduló anyagok okozzák. Nem emlékszem pontosan, mert azon túl, hogy létezik, érdektelen, semmi misztikus többlet nincs benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!