Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » Miért állnak így az emberek...

Miért állnak így az emberek az ezotériához?

Figyelt kérdés

Azt vettem észre és nem csak itt hanem az életben is bárhol hogy általában két fajta ember van

Az első a szkeptikus aki teljes mértékben elhatárolódik a mágia létezésétől és úgy gondolja ilyen dolgok nem léteznek képtelenség miért gondolják így (tegyük fel nem az ateisták mert ők megint egy teljesen más tészta) azért mert még nem tapasztaltátok? És ha valamit nem tapasztaltatok személyesen akkor már nem is létezhez annyi minden van amit az ember nem látott tapasztalt még is hisz benne hogy létezik pl a vallásotokban szereplő isten alak

A levegőt is tudjuk hogy létezik még se látjuk és csak azért tudjuk mert elég fejlett a technológia ha nem tudnánk megvizsgálni csak állítanák hogy létezik akkor ugyanígy lennétek vele "hazugság" "ilyen nincs" "nem létezik"?!

A másik fajta amit szintén miért kell minden mögött esetlegesen valamilyen paranormális természetfelettit sejteni? Miért kell mindenbe beleképzelni valami mágikusat?

Én egy boszorkány vagyok családomban felmenőim közt is többen voltak használom a mágiát (ha nem is minden nap) de amikor esetleg valami furcsát vagy érdekeset tapasztalok én megpróbálom racionálisan végiggondolni az egészet még is mi történhetett nem fogom egyből a természetfelettire

+1 kérdés: Aki teljes mértékben elzárkózik mindenfajta féle ezoterikus témától miért jön ide csak hogy egy kérdés alá beírja "nem létezik..."

Elnézést ha kicsit hosszasra sikeredett

2014. júl. 4. 13:11
1 2 3 4
 21/32 Dennis Moore ***** válasza:

Kedves kérdező, én speciel nem szoktam csak az olyan kérdésekre válaszolni, ahol meg vannak szólítva a "szkeptikusok", vagy ha valami áltudományos maszlagról van szó. A "Hogyan kell démonokat megidézni?" típusú kérdésekre nem írok semmit.

De megnyugtatlak a vallás kategóriában ugyanúgy oda szokták írni a kérdésekhez, hogy ilyen nincs, meg nem létezik. Nincs kivételezés.

2014. júl. 4. 17:07
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Miért állnak így az emberek az ezotériához?

Talán mert az ilyen magadfajták akarják meggyőzni őket.

Lusta vagyok oldlakat írni, ellenben egyszer elmentettem egy kedves felhaszáló válaszát, remélem, nem haragszik, ha most idemásolom:

"A legtöbb misztikus dologban azért hisznek mert támaszt jelent, megnyugvást a szorongató valósággal szemben. Az sem mellékes,hogy a bizonytalanoknak megadhatja a beavatottság hamis élményét, hogy olyan körhöz tartoznak akik valami titokzatosat tudnak. Persze nem, csupán azt hiszik,hogy tudnak valamit, hiszen ezeket soha, senki nem bizonyította, az ellenkezőjére pedig ott a teljes tudomány. Ez tiszta pszichológia, a hit sokat segíthet feldolgozni a valóságban történteket, kapaszkodót jelent. A tanulatlan embereknek ráadásul adhat némi önbizalmat,hogy ,,ezt még az egyetemeken sem tanítják, tehát azok mind buták akik ott tanulnak," stb... Azután ott a misztikum iránti vonzódásban az is, hogy jólesik kritizálni a tudományos tényeket úgy,hogy nem kell érteni sem hozzájuk, nem kell tanulni csak valamiben hinni. Akinek támogató közeg kell, hát megkaphatja a baráti vállveregetést a többi hívőtől, van egy közösség akivel megvan az összetartozás élménye a közös hiedelmek kántálása által, ott a cinkos összekacsintás a tudomány eredményeinek kritizálásakor, a "nagy tudás" hite, stb.., stb......Ez mind önbizalmat ad azoknak akik nem fárasztják magukat a világ megismerésével, vagy nincs meg a képességük a tanulásra , talán hiányzik belőlük a tartás"

2014. júl. 4. 17:09
 23/32 A kérdező kommentje:

21-es értem

22-es valóban úgy tűnhet hogy győzködni akarok bárkit is de ahogy írtam nézd el nekem hogy én is ember vagyok és csak én is meg akarom védeni azt amiben hiszek (és nem csak én) de akkor ti is győzködtetek engem ez olyan vica versa dolog

valóban vannak ilyen emberek ők az elvakultak én nem akarok senkit sem megbántani mindenki abban hisz amiben akar de mindezek mellett hogy boszorkány vagyok érdekelnek a tudományok is rendszeresen olvasok tudományos cikkeket is érdekelnek a legújabb felfedezések miért miként működik (persze a tudományhoz koránt sem értek annyira matematikai és fizikusi szinten) de képes vagyok felfogni a szakszavakat és érdekel is nem azt mondom hogyha valaki meggyógyul egy halálos betegségből holott már lemondtak róla akkor az biztos csoda mágia vagy varázslat de vannak esetek amikor valóban az (akkor hozzáteszem szerintem :) )

viszont én nem vagyok beszűkült tehát ugyanúgy elfogadok mindent és ahogy írtam érdekel a tudomány és a technika és hellyel közel azért nyomon is követem ezeket.

2014. júl. 4. 17:20
 24/32 anonim ***** válasza:
A szkepticizmus lényege, hogy az ember a fejét használja mielőtt túlzásokba esne. Sok évvel ezelőtt még azt hitték, hogy a Föld lapos, de mint azt tudjuk gömbölyű tehát, ha sokan hisznek valamiben, aminek nincs alapja nem feltétlenül van igazuk. Én például nem azért fogok hinni valamiben, mert sokan hisznek benne, hanem azért mert én hiszek benne és tudom, hogy létezik, amiben hiszek nem pedig egy ostoba vagyok a sok közül. A varázslat nem létezik, mivel babonákon alapszik hisz jól tudjuk milyen babonásak voltak a régiek sőt legtöbben még ma is a középkorban élnek. Én úgy hiszem, hogy ez a babonás népség a tudományt vélte varázslatnak és sokszor elferdítették a valóságot, aki faluban lakik tudja miről beszélek egy faluban úgy van, hogy az egyik öregasszony el pletykál valamit a másik öregasszonynak és a harmadik már teljesen másképp meséli a negyediknek a végén pedig azt sem tudjuk miből indult ki az egész.
2014. júl. 4. 17:23
 25/32 A kérdező kommentje:
Kóklerke való igaz a régiek sokszor hitték varázslatnak azt amit ma tudománynak hívunk mert nem voltak képesek "felfogni" megvizsgálni mi is az tulajdonképpen és mit gondolsz ha esetleg azt amit ma még mindig varázslatnak hívunk (ahogy korábban kifejtettem gondolati energiákkal befolyásolhatjuk a körülöttünk lévő világot) későbbiekben nem hiszem hogy még a mi életünkben esetleg megvizsgálhatnánk gépekkel műszerekkel és bebizonyítanák "tudományosan" hogy valóság akkor az onnantól kezdve tudomány lenne már?
2014. júl. 4. 17:31
 26/32 A kérdező kommentje:
még azt kifelejtettem hogy akkor én egy szkeptikus boszorkány lennék? :) mert előbb keresek logikus racionális magyarázatot bizonyos dolgokra és csak azután fordulok a természetfelettihez
2014. júl. 4. 17:36
 27/32 anonim ***** válasza:

#kérdező

Ha csak ezoterikusok válasza érdekel, azaz csak maszturbálni akarsz, akkor miért így raktad fel a kérdést?

Hagyd lógva legközelebb a többieket!

2014. júl. 4. 18:19
 28/32 anonim ***** válasza:
100%

#25 Mégis milyen varázslatról beszélsz konkrétan mit nevezel te varázslatnak manapság mit hívunk varázslatnak? A kérdésed értelmét vesztette a többi pedig csak felesleges mellébeszélés te is, ahogyan az elődök a tudományt hívod varázslatnak.

"még azt kifelejtettem hogy akkor én egy

szkeptikus boszorkány lennék?"

Mármint természetgyógyász vagy? mert a boszorkányok a természetgyógyászok elődei voltak a babonás emberek pedig gonosznak vélték őket máglyán elégették őket, mert amitől féltek, vagy nem ismertek gonosznak hitték pedig a boszorkány, boszorkánymesterek egyszerű természetgyógyászok voltak, akik jól ismerték a gyógynövényeket, s annak gyógyító hatásait. : [link]

2014. júl. 4. 18:26
 29/32 A kérdező kommentje:

27 olvasd el a feltett kérdésemet majd amit alább írtam (mindkét oldalnak tettem fel kérdést de csak az egyik oldalról érkezett válasz)

25 "varázshasználó ember" értek a füvekkel való gyógyításhoz mágiahasználathoz...de nem látok bele mindenbe misztikus természetfeletti dolgokat ettől függetlenül

2014. júl. 4. 19:02
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

" Azt vettem észre és nem csak itt hanem az életben is bárhol hogy általában két fajta ember van "

Nem. Vagyunk páran érdeklődő szkeptikusok, de vannak olyanok is, akik a megfelelő módszertani háttértudás nélkül utasítják el a mágia létezését. Én nem utasítom el, de alátámasztottnak sem látom. Tehát már a szkeptikusokon belül is vannak eltérések.

"tegyük fel nem az ateisták mert ők megint egy teljesen más tészta"

Aki a szkeptikus gondolkodásmódot megfelelően alkalmazza, az szinte biztosan ateista, legfeljebb deista.

"? És ha valamit nem tapasztaltatok személyesen akkor már nem is létezhez annyi minden van amit az ember nem látott tapasztalt még is hisz benne hogy létezik pl a vallásotokban szereplő isten alak "

Persze, hogy sok mindent nem tapasztaltunk személyesen, de tőlünk független, cáfolható, nem cáfolt igazolás rendelkezésre áll ezekre a dolgokra. A mágiára ilyen nincs, senki sem tudott még mutatni valódi mágust. Ettől függetlenül persze létezhet, de ennek a puszta lehetősége nem elég ahhoz, hogy tényleges létezőként kezeljük.

"A levegőt is tudjuk hogy létezik még se látjuk és csak azért tudjuk mert elég fejlett a technológia ha nem tudnánk megvizsgálni csak állítanák hogy létezik "

Ha ismerjük a gázokat, akkor bizony a levegő létezése kikövetkeztethető. Ha a gázokat se ismerjük valami miatt, (pl. egy barlangban élünk, ahol maximum víz van meg szilárd objektumok) akkor sehogy nem várható el tőlünk, hogy a levegő létezését elfogadjuk. Mi alapján tennénk? Mivel lehetne igazolni? Az, hogy egy harmadik, külöső megfigyelő szempontjából mi tévedünk az egy dolog, de mi módszertanilag helyesen járunk el, ugyanis így kivédehetünk egy csomó másik tévedést, ami ugyanúgy feltételezhető, de nem igazolt, és azok lehetnek ténylegesen tévesek is.

"A másik fajta amit szintén miért kell minden mögött esetlegesen valamilyen paranormális természetfelettit sejteni? Miért kell mindenbe beleképzelni valami mágikusat? "

Mert sokaknak segít a nehézségekkel való megbírkózásban.

"+1 kérdés: Aki teljes mértékben elzárkózik mindenfajta féle ezoterikus témától miért jön ide csak hogy egy kérdés alá beírja "nem létezik..." "

Mert vitatkozni érdekes, ráadásul mindenhol lehet találni hasznos információkat.

"Ezt még is honnan veszed nagyon sokan tapasztalták vagy mindenki hazudik? (több ezer éve?! Mert a mágia körülbelül egyidős az emberiséggel) "

Attól, hogy valaki azt állítja, hogy ő szubjektíven megtapasztalta még nem lesz igazolt a létezése. (mert ugye hazudhat és tévedhet is.)

"És mit szólsz azokhoz az esetekhez amikor rendőrségi nyomozáson esetlegesen egy médium segítségével oldották meg az adott ügyet? Mert volt ilyen és nem is egy esetben csak ugyebár ezt a rendőrség általában nem híreszteli túlságosan "

Ez egy külön szakma, mesteri szintre fejlesztett warm és cold reading technikák, profi megfigyelés, átható kriminológiai és kriminalisztikai ismeretek, átlagon felüli intelligencia és tapasztalat kell a sikerhez. Vagy szerencse. De úgy működik az emberi elme, hogy azokat az eseteket, ahol a látnok segítetett megjegyzik, feljegyzik és elterjesztik, míg a többi sokat, ahol hülyeségeket mondott egyszerűen figyelmen kívül hagyják, nem öszpontosítanak erre.

"egyébként ha nagyon tudomány keretei közé akarjátok szorítani a mágiát elárulom nektek hogy agyunk mindössze 10%-át használják az átlag emberek "

Ne haragudj, de ez közkeletű hülyeség. Valójában egyszerre használjuk csak egy kisebb százalékát, de mindegyiknek van funkciója és ez ismert is.

"Hitler és csapata is kutatta pl a telepátiát több kevesebb sikerrel de teljeségében ő sem tudta megcáfolni (főként ikrekkel próbálkoztak) "

Most akkor kutatták vagy meg akarták cáfolni?

"Agyunk egy csodálatos dolog és energiát bocsájt ki (testünk is bocsájt ki elektromosságot ami energia) és ez az energia (amit az agyunk képes kibocsájtani kellő tapasztalattal és gyakorlattal irányítani is lehet) na ez az a dolog ami mozgatja a mágiát "

A tévé is bocsát ki energiát, sőt még egy lejtőn leküldött csillének is van mozgási energiája. Ezek is mágikusak ezek szerint? A felemelt tárgynak is van helyzeti energiája. Az is mágikus?

Továbbá a terjedő fény meg rádióhullámok is az elektromágneses spektrum tagjai és bizonyos kvantált energiát hordoznak magukkal a frekvenciájuk függvényében. A fény is mágikus? Vagy a rádióhullám?

Ha nem, akkor miért csak az ember képes rá? Miben más az emberi energia mint az összes többi rendszer energiája? Tudod egyáltalán mit jelent az a szó, hogy energia? Ez egy absztrakt fogalom, amivel a különféle rendszereket jellemezhetjük, kb. mint a sebesség.

"Placebo gyógymód által nagyon sokan képesek voltak meggyógyulni holott semmilyen érdemleges gyógyszert nem kaptak akkor mi ez ha nem az elme ereje? "

Az anyagi agy hat a saját maga által érzékelt adatokra valamiféle ingerek hatására. Mi ebben a misztikus? Ellenben ha valamiféle dualizmust keverünk ide, akkor sokkal keményebb problémák vetődnek itt fel. Főleg, hogy az emberi testnek amúgy is van egy bizonyos keretek között működő öngyógyító mechanizmusa. (ez egy teljesen biológiai mechanizmus mindenféle csoda nélkül) De a tényleges, bizonyos határt átlépő fizikai sérüléseket nem lehet placebóval meggyógyítani. Appendicitist és leharapott lábat nem fognak placebóval gyógyítani. A csodás gyógyulások pedig olyan betegségeket érintenek, amiknél van esély a szervezet által véghezvitt gyógyulásnak, még ha kicsi is. Amputálás esetén nincs. Akkor vajon mégis miért nem hallani meggyógyult amputáltakról?

"ez nem hoax... "

Dehogynem.

"de az interneten is vannak független szkeptikus vélemények de gondolom a te olvasatodban akkor az már rögtön hazugság és nem nem azok nem függetlenek pláne nem szkeptikusak "

Konkrétan mik ezek?

"igen ismerem a mentalistát és sajnos nagyon sok kuruzsló jós ezt kihasználva hitet el az emberekkel dolgokat ami még inkább aláássa az igazi jósok tekintélyét de a rendőrség valóban használ igazi médiumokat"

Te ezt honnan tudod? Eddig az összes állítólagos látnokot lebuktatták, amint alávetette magát a komolyabb kísérletezésnek.

"

az utolsó pedig sokszor az orvosok se tudják hogy mitől is gyógyult meg a beteg mert orvostanilag lehetetlennek tartják sok esetben hogy a szervezet egy olyan jellegű betegséget leküzdjön"

A lehetetlen nem feltétlen jelenti azt, hogy ténylegesen lehetetlen. Ahol az, (amputálás, fejlevágás, kibelezés, felgyújtás, háromfelé vágott test, stb.) ott nincsenek csodás gyógyulások és túlélők.

"és a legtöbb tudásunk még mindig a náci németországból származik ahol kegyetlen módon tárták fel az agy és elme rejtélyeit ajánlom figyelmedbe Mengyelejev "munkásságát" az utolsó mondatod pedig nagyon mélyreható volt... "

Érdekes, sokan hivatkoznak ezekre a szupertitkos náci kutatási eredményekre, de én valahogy még sosem láttam mondjuk ottani publikációkat. Akkor vajon a konteósok honnan ismerik ezeket az eredményeket? Ráadásul a modern neurológiai eredmények modern vizsgálati módszerek miatt váltak lehetővé.

Ráadásul van egy csomó publikáció és szaklap a témában.

[link]

[link]

[link]

Ezeket csak én képzelem? Vagy mit publikálnak akkor itt, ha ugye a nácik óta nem született érdemleges eredmény?

"kérdése alá beírjátok nem létezik ilyen nincs teszem azt a vallás kategóriába ha jézusal vagy egyéb vallással kapcsolatban kérdeznek valamit oda is beírjátok ilyen nincs nem létezik?

"

Te kifejezetten azokhoz intézted a kérdésed, akik szkeptikusok. Akkor mit akartál látni? Jönnek az ezós barátaid és együtt bológattok egymásnak, vagy mi?

2014. júl. 4. 19:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!