Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » A (rituális keretek között...

A (rituális keretek között történő) körülmetélés egy ősi egyiptomi (mágikus-okkult) rítus?

Figyelt kérdés

2014. febr. 5. 18:18
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm a válaszod (előző), nagyon érdekes volt.

Egyértelmű számomra, hogy valami avatási eseményhez kötődött régen a körülmetélés... talán kezdeti eredete szerint BEAVATÁShoz. (!!!) (Egyiptom - papi kaszt)

Később eltömegesedett és lett belőle férfivá avatási szertartás... (arab világ)

...még később, mikor még inkább eltömegesedett, pedig lett belőle 8. napon történő (bár rituális) körülmetélés. (zsidók)

...

...(mivel nagy valószínűség szerint a (teremtés) 8. napja a legszentebb,

mert az a Világ Helyreálításának (kozmikus) napja.

Ismereteim alapján nagyon valószínű, hogy így van.

A „keresztény beavatás“ kb. ugyanezt az utat járta be (mint a körülmetélés / circumcisio); a végén már a gyerekeket is „beavatják“ abba, amiről sajnos már csak a papnak is (legfeljebb) homályos fogalmai vannak.

Tisztelet adassék a (nagyon kevés) kivételnek!

2014. febr. 14. 02:04
 12/25 anonim válasza:
61%

Kedves 10-es válaszoló, szerintem a legérthetőbben leírtad.

A körülmetélés a természeti népeknél alakult ki. A ma ismert vallások innen vették át, és építették be a rítusaikba. Majdnem az emberi civilizációval egyidős szokás. Törzsi beavatás, vallási rítus, ez minden az egyben. A ma ismer vallások is építkeztek az elődeikből. Így a három nagy egyistenhívő vallás is, a kereszténység, a muszlim, és a zsidó vallás is. A zsidó kultúra az egyiptomin alapul. A keresztény és a muszlim pedig a zsidón. Jól látható a kereszténységen! Míg a nyugati kereszténység a római kultúrához igazodott a kopt keresztények megmaradtak a zsidó és egyiptomi kultúrkörben és mai napig alkalmazzák a körülmetélést.

2014. febr. 14. 14:30
 13/25 A kérdező kommentje:

"A zsidó kultúra az egyiptomin alapul. A keresztény és a muszlim pedig a zsidón. Jól látható a kereszténységen! "

-Köszönöm. Évek kutatására volt szükségem, hogy megértsem ezt.

Mindhárom kinyilatkoztatás / kinyilatkoztatott vallás alapja az ősi (és áldott) Egyiptom beavatása.

Egyiptom valamikor nagyon tiszta és szent lehetett. Még az ősi Indiától is tisztább és szentebb (véleményem szerint).

Pedig mindig az indiai tudásban hittem (de az egyiptomi valószínűleg még mélyebb és ősibb).

...de - jelenleg - a hamis képek (!) is rá vannak telepedve az ősi egyiptomi beavatás képeire.

2014. febr. 15. 10:59
 14/25 anonim ***** válasza:
71%

igen, de azért különbséget kell tenni a törzsi (fekete-afrikai) részek metélési (férfivá avatási) rituáléja és az iszlám világ metélési szokása között. ez a törzsi népek esetében valóban egy hatalmas ünnep, de ott nem annyira vallási okok vannak mögötte. sztem még youtubes videot is találsz róla, de szal ott ez egy teljesen bevett dolog, ahogy a fiúk elérik az X életkort, jön az ünnepélyes, nyilvános metélési szertartás. ugye ők nem ismernek olyat h szégyenlősség, ma is sok van amelyiknél ez tök alap, de olyan is van, ahol meg pont arra is alkalmazzák a nyilvános metélést, hogy férfit faragjanak a szégyenlős kamaszból. ezeknél a törzseknél egész más egy lány és egy fiú helyzete. természetesen a lányokat védik, óvják, természetesen őket senki nem láthatja meztelenül, de a fiúk számára nincs olyan h szégyenlősség, ők más kategória. Jön az adott törzs akárki sámánja, és sitty-sutty, 1 sec alatt lenyisszantja, és ahogy láttam, a srácok többségének szemében egy könnycsepp se volt, pedig ott aztán nem ismernek érzéstelenítést. Ott ez egy elkerülhetetlen rítus a serdülő fiúk számára, emiatt gyűlik össze a falu apraja-nagyja, és nem csinálnak nagy cécót neki, bőrt előre húzzák és egy éles szerszámmal lecsapják de olyanról is tudok, ahol nagyon vágós (damilszerű) zsineggel csinálják ugyanezt, lényeg h lefogják ketten és nincs 1 sec se az egész, és máris jön a követező. ők meg ezt hatalmas büszkeségnek élik meg, hiszen ettől a naptól kezdve számítanak férfinak, ettől kezdve tekintenek rájuk a lányok is másképp, innentől már nem kis meztelen srácocskák, hanem "komoly fiúk".

Persze nem lehet általánosítani, ez nagyon törzsfüggő, olyanról is tudok, akik tök nyugodtan terelgetik meztelenül a tehéncsordáikat egész nap, ruhát nem ismernek, és nem is metélnek. Láttam erről is dok filmet is, képanyagot is, a teljesen serdült, "nagy fiú" se ismer szégyenlősséget, náluk ez egy természetes dolog. De a lányoknál itt is más a helyzet, az ő esetükben elképzelhetetlen h 18 évesen ott szaladgáljanak meztelenül, míg a fiúknak ez alap.

Hát nagyon hosszú téma ez, de azt akartam ezzel összefoglalni h tehát nem mindenhol ilyen egyértelmű a vallási eredet, csak talán a hozzánk közelebb lévő népeknél igen (iszlám, zsidó). Bár náluk is meg kell jegyezni h nem egyöntetű a kép, mert az olyan zsidók, akik nem annyira keményen tartják a vallásukat, nos náluk nincs metélés se (ismerek ilyet is). De azért a zöménél alap persze.

és akkor egy újabb, sokadik témakör a nyugati világban a fiúk metélése, kiemelve az USA-t, ahol meg aztán rutinszerűen egyáltalán még csak nem is kérdés h kell-e, hanem teljesen alap, születés után nyissz a fiúknak. Lányok csak anatómia könyvekből tudják, h létezik fityma is, de élőben nem igen találkozhatnak metéletlen fiúval. Úgyh ők ismét teljesen másképp állnak a témához. Egyszerűen nem is értik, miért kell a fityma vagy egyáltalán miért vannak Európában fitymás fiúk is, de végső esetben ez odáig is elmegy ám, hogy a lányok zöme szóba se áll metéletlen fiúval ...

2014. febr. 15. 12:05
 15/25 anonim ***** válasza:
61%

De egyszerűen nem értem, miért is kell ehhez egyáltalán probléma?? Sztem senki se arról beszélt.

Az megint más kérdés, ha szűkület miatt metélnek vkit olyan helyen, ahol amúgy ez nem szokás alapból. De itt nem erről van szó.

2014. jún. 16. 09:51
 16/25 anonim ***** válasza:
35%

Hogy mi? Pont fordítva van!

Ahol ezt eddig jogilag szabályozni akarták, ott voltak nagy tüntetések ellene, és kikérték maguknak, hogy márpedig vagy a vallás vagy a hagyomány vagy egyszerűen az egészséges életmód követeli. És engedtek is neki, végül eltörölték a törvényi tiltást.

Másrészt nem értem az elmélkedésedet, 18 év alatt még gyerek a gyerek, azaz egyértelmű, hogy ilyen kérdésekben a szülők döntenek. De miért lenne barbár szokás és miért lenne egyáltalán csonkítás? Egy cseppet sincs visszaszorulóban sehol, ezt nem tudom honnan szedted.

Valóban előfordul, hogy valaki rosszul jár vele, főleg törzsi népeknél, amikor is a kuruzslójuk véletlenül lenyisszantja a kissrác farkát is, és így aztán a kuruzslót is agyonverték, azaz dupla halál, de ezen kívül pár nap kellemetlenségen kívül csak előnyei vannak. Igen, a civilizált világban pedig abszolút terjedőben van, nemhogy visszaszorulóban, csak éppen nem vallási okokból, hanem puszta eü-okokból. Honnan szeded az infóidat?

2014. jún. 16. 23:05
 17/25 A kérdező kommentje:

Én nem hiszem, hogy egészségügyileg bármi is indokolná a körülmetélést napjainkban.

(primitív, alapvető higiéniát nélkülöző vidékeken esetleg)

...

Abban pedig biztos vagyok, hogy a rituális keretek között történő körülmetélés (circumcisio) annak idején (nagy valószínűséggel az ősi Egyiptomban) a beavatás feltétele volt.

2014. jún. 16. 23:21
 18/25 anonim ***** válasza:
47%

pedig de!

Nézz csak körül a hazipatika.com oldalon, van egy olyan fejezet, hogy "körülmetéléssel a rák ellen", ott hosszabban olvashatsz róla. És ez csak 1 a sok közül, az alap higiénés szempontok sem elhanyagolhatók.

2014. jún. 17. 07:59
 19/25 anonim ***** válasza:
23%

Nezzuk a tenyeket.

A korulmeteles es a rak kozott nincs osszefugges. A tisztalkodas es a rak kozott mar annal tobb. Tehat, ahol van lehetoseg a tisztalkodasra, pl kis hazankban, ott egyaltalan nem szukseges a korulmeteles.

Esetem jol mutatja, hogy viszont hatranya annal tobb lehet annak, ha egy nyilvan nem viccbol odanott testreszt lecsonkolnak. A makk rossz tapintasu, foltos, kerges lett. A vagas csunya, ez tipikus a kisgyerekkorban elvegzett mutetek eseten.

Ugyebar minden mutet vagassal kezdodik es heggel vegzodik. Az, hogy a pici korban pici heg hogy fog kinezni nagyobb korban, amikor mar nagyobb lesz a heg, nem lehet elore tudni, maximum remelni lehet.

Az en esetemben is remeltek, hogy majd minden rendben lesz, de sok mas emberhez hasonloan nekem is probelmak adodtak, amiket NEM LEHET ORVOSOLNI, egyszeruen azert, mert nincs anyag, amibol dolgozzanak az orvosok.

Tobb, mint 100 orvosnal jartam es mindegyik szettarta a karjat, hogy nincs mit tenni.

Teny, hogy Dr Spock, akit azert szerintem illik elismerni, nem ajanlotta a csecsemok rutinszeru korulmeteleset. Az USA-ban, bar egyes valaszolok ezt nem szeretik elismerni, teny, hogy egyre kevesebb korulmeteles van. Tobbek kozott amiatt, mert a hozzam hasonlo eseteket szeretnek kikerulni az orvosok. En magam is perelem az orvost, ami miatt elvette tolem a dontes szabadsagat a sajat testemet illetoen. Es soha semmikor nem lesz normalis szexualis eletem, ahogy sok mas embernek se, akik szinten nem koszonik meg azt, hogy oket korulmeteltek.

Azokban az orszagokban, amelyekben nem valami beteges primitiv isten miatt csonkoljak a kicsi gyerekeket, ott bizony visszaszoruloban van ez a barbar eljaras.

A TB az USA-ban egyre tobb helyen hatral ki a korulmeteles mogul.

Ezek a tenyek.

Itt a gyakorikerdeseken is eleg sok kerdezo es valaszolo szamol be arrol, hogy milyen problemak erik oket amiatt, mert korulmeteltek oket.

Ezek a tenyek. A teljes korulmetelest betegesen evek ota reklamozoknak itt az oldalon ez roppant kellemetlen, de ettol meg a tenyek azok tenyek.

2014. jún. 17. 19:51
 20/25 anonim ***** válasza:
47%
Igen, a "tények". Na meg ezek a tipikus, szóról szóra passzoló sablon-mondatok :) Hihetetlen ...
2014. jún. 20. 18:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!