Az ókori zoroasztriánus vallás papjait hívták magus-nak(a pontos szóalakot nem tudom). Ebből vándorolt a szó nyugatra, és vert gyökeret a nyelvekben, amikkel találkozott. Ilyen szempontból Szervízmérnöknek igaza van, mert az ógörögből került be a latinba, és mindkettőből az akkori művelt réteg szótárába. Onnan meg később szétterjedt. Az eredeti jelentéséjez már csak félig van köze. Nagy eséllyel a magus-ok tudományára, és természettudományos ismereteire mondtál a szó eredetét, ami a köznép számára varázslásnak tűnt.
júl. 7. 13:31
12/20 anonim válasza:
Ez nagyszerű!
De ugye nem zárja ki, hogy nem csak nyugatra vándorolt, és nem csak a görögök közvetítésével. Azért ázsiában voltak még nagy birodalmak....
júl. 7. 19:53
13/20 éáé válasza:
A mágai egy eszköz az akarat kinyilvánítására
júl. 8. 02:50
14/20 Grimfox válasza:
Persze hogy nem zárja ki. Ez csak egy nagyon leegyszerűsített, vázlatos útvonal. Amit én, mint egyszerű, nem hozzáértő ember át tudok látni. Egy nyelvész buztosan elég szép térképet tudna felrajzolni a szó, és a hozzá kapcsolódó fogalom vándorlásáról, és alakulásáról.
júl. 8. 22:17
15/20 anonim válasza:
Hetes, az lenne igazán nevetséges, ha további hasonlóságokat találnánk az ógörög és a mai magyar között. Sőt, a szkíta és magyar között. A szóbokrok mindent elárulnak. Ezek a szavak mélyen bene vannak a nyelvünkben a nyelvújítás ellenére is. Azt meg senki sem állíthatja, hogy az ógörög régebbi a magyarnál. Legfeljebb ezt nem mindig magyarnak hívták, hiszen a tudomány mai állása szerint a Megyer "klán" nevéből maradt ez a szó.
(Azt ugye tudjuk, hogy a szövetséges népek felváltva választottak vezetőt. Ráadásul kettőt is, de már nagyon elkanyarodtam.
júl. 9. 09:38
16/20 Meton válasza:
Nagyon sok nyelvnek, például a magyarnak is lehetetlen kideríteni az eredetét. Ez azért van, mert annyira régen külön váltak, hogy a nyelvek közt nincs hasonlóság. Vagyis teljesen mindegy, melyik volt előbb. Ezt másképp kellene megközelíteni, például, hogy hol használták először. A római papokat nem nevezték mágusnak, ebben biztos vagyok. Valahogy így kellene ezt megközelíteni. Kérdés, hogy melyik nép vallásában voltak mágusok?
júl. 9. 19:07
17/20 Meton válasza:
Oké, a perzsa eredet megvan és Rómában is alkalmazták. Mást nem tudtam kihámozni, mindenképpen az jön le, hogy kamu tudomány. A kereszténység eleve elítéli, bár szerintük valós dolog, csak gonosz, démontól származik.
júl. 9. 20:06
18/20 éáé válasza:
Aki a 13 választ le pontozta az nem tudja mi a mágia csak rizsázik, a mágus lénye maga az önmegvalósítás, és akarkat ki nyilvánítás, amit a mágus mond az úgy lesz és kész nincs mese. A mágikus praktikákat is a célja elérése érdekében teszi,- érvényesíti akaratát
júl. 10. 02:33
19/20 Szervizmérnök úr válasza:
18.
Ha rendeznél egy népszavazást, szerintem az emberek 90 %-a finoman szólva nem hisz már ilyen középkori fikciókban, erősebben fogalmazva kiröhögi a mágust.
Tehát kár ezen erőlködni szerintem, a százalékon lehet vitatkozni esetleg, de a többség jót röhögne még a népszavazás tényén is.
Sokkal fontosabb, hogy magyar nyelvünkben egy szóban mondjuk, írjuk:
lepontozta
kinyilvánítás
júl. 10. 09:32
20/20 anonim válasza:
1 héttel ezelőtt még csak egy középkori babonának vagy mesének hittem, a mai napra meg ennek köszönhetem, hogy lábfájásom ami már hosszú hetek óta tart, mostanra már teljesen megszűnt.
Egy ismerősöm csinált rajtam valamilyen gyógyítómágiát, amiről nem is tudtam, ő mondott el mindent. És itt még nem állt meg a dolog, a lábaim napról napra erősebbek, a visszerek kezdenek eltűnni a lábaimról, és sokkal energikusabb vagyok. Ez mind valamilyen gyógyítómágiától van.
Kilehet nevetni, meg hogy elment az eszem, de minden igaz amit leírtam.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!