Mit tudtok az Őskáoszról?
A Mazdaizmusban szerintem az Őskáoszt nevezik Angra Mainyu nak.
Valamint az egyiptomiak Ahrimánnak hívták.
Valamint állítólag Atlantisz azért süllyedt el, mert az Őskáosz teremtményei rávették az Atlantisziakat, hogy varázslataikkal, megnyissák a kaput az Őskáoszba.
Egy Mester a testén kívülről figyelte, hogy az Atlantisziak megnyitják a kaput az Ősi bajba. Azonnal mikor ezt meglátta, visszatért a testébe.Ezért megváltoztatták a bolygó keringési pályáját a világűrben, hogy a tengerek elnyeljék Atlantiszt és a kapu bezáruljon. Le van írva a Tabula Smaragdina ba.
Állítólag az Őskáosz teremtményei közöttünk járnak emberi formában.
Azt is leírják, hogy az Őskáosz elpusztíthatja a világmindenséget.
Bocs, de ez szerintem az Idő Kereke plotja. Spoiler, de nem nagyon érdekel, mert az amazon sorozat amúgy is szar:
Ott nyit a szuper fejlett aes sedai civilizáció kaput a teremtő erő ellentettjének, amit később dark one-nak neveznek, ami meg akarja szünetetni a létezést.
Utána elszabadul a pokol és kitör a háború, a dark one rászabadítja az erejét a világra.
A férfi aes sedaiok meg akarják állítani azzal, hogy újra bezárják de a dark one megfertőzi a forrás (ott az a varázslat) azt a felét, ami a férfi lelkekhez kötődik, a férfi aes sedaiok ettől megőrülnek és az erejükkel előidézik a világtörést, ami soran civilizációkat nyel el a tenger és a föld. De végül sikerül bezárniuk.
A dark one teremtményei és hívei viszont a Kiválasztottakon kívül a világon maradnak, arra várva, hogy a dark one újra kiszabaduljon. Addig is bomlasztják az újraépült birodalmakat és a női aes sedaiokat.
Lehet, hogy az Idő Kereke vett át dolgokat a Tabula Smaragdina ból.
A Tabula Smaragdina szerint a háború a Fény és Sötétség között időtlen idők óta folyik.
Azt is mondja, hogy vannak tiltott tudományok, amelyek azért tiltottak, mert az "anyaméhük az éj".
Sötétben járnak a Sötétség testvérei melynek sötétje nem az éj sötétje.
Az őskáosz nem Angra Mainyu, és nem Ahriman. A két név ugyanazt az entitást takarja. Ahura Mazda kivetette magából a saját negatív aspektusát, ez lett Angra Mainyu, vagy Ahriman. Ahrimannak nem az egyiptomiak nevezték, és nem is az őskáoszt jelöli, hanem az antitézist, mindent, ami az isten ellentéte a teremtett világon belül. Egyiptomban talán Seth kap hasonló szerepet.
Az őskáosz a görög teremtéstörténet eleme, az első létező dolgot megelőző állapot. Mivel ebből született az első három isten, ezért abszolút destruktív sem lehet. Egyszerűen csak még nincsenek meg benne a teremtett világ törvényei. De a világ alapanyagául szolgál, amikor megregulázzák. Amiről te beszélsz, az nem káosz, hanem antitézis, az élet, gyarapodás, értelem, és hasonlók ellenpólusa. Ezek a tulajdonságok benne vannak minden élőlényben, de nem ennek a teremtményei. Az abszolút rombolás nem képes alkotni. Főleg nem életet. Angra Mainyu is csak megrontani, eltorzítani tudja azt, amit Ahura Mazda teremtett. A kereszténység innen vette az isten-sátán ellentétet, ami a korábbi héber hitvilágban teljesen eltérően nézett ki.
Nem tudom, te milyen smaragdtáblát olvastál, de az eredeti smaragdtábla 13 sorból áll, és nincs benne említés sem Ahrimanról, sem az Őskáoszról.
A kérdező Michael Doreal smaragdtábláit olvasta el és nem az eredetit.
A kettő nem ugyanaz.
Doreal valóban sok kommentárt fűz hozzá a Smaragdtáblákhoz.
De én a kommentárjai nélkül szoktam olvasni.
Jó azért, hogy felvilágosítotok.
Mert Doreal Smargdtábláit össze kevertem a Tabula Smaragdinaval és hülyeséget írtam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!