Szkeptikusként jóshoz menni?
Nem hiszek a jóslásban, de ismerősöm mindenáron el akar rángatni. Tegyük fel hogy elmegyek, bejelentkezek. Ha elkezdi mondani hogy milyen lett az érettségim, barátnőm van-e, stb, amik nyilvánosak ( facebookon, Instagramon látja mindenki, aki rá keres a nevemre ), majd közlöm hogy olyat mondjon ami nem nyilvános, amit csak én tudhatok, akkor mi lesz a reakciója? Vagy ha így állok hozzá el se menjek?
A kérdés főként olyanokhoz szól, akik voltak már jósnál.
Elmehetsz, csak előbb készülj föl, nehogy bedőlj nekik.
A jósok leggyakrabban a cold reading nevű csalást használják. Ez röviden így megy:
- Mondanak a külsőd alapján néhány teljesen általános dolgot.
- Figyelik a reakciódat.
- Amire reagálsz, abban az irányban találgatnak tovább.
Kijátszhatod őket azzal, hogy nem reagálsz semmire. A nagyon jó csalók ilyenkor os tudnak olvasni a nagyon apró, öntudatlan rezdüléseidből, de egy átlagos csalón kifoghatsz vele.
Bővebben a cold readingről:
Ha már egyszer elmész, akkor ne engedd azért be- vagy lehúzni magad.
Mivel ez a terület kézzel nehezen megfogható, így óhatatlanul a csalók melegágya. Sajnos valóban sokkal több az esélyed, hogy egy olyat fogsz majd ki, aki csak ámítani és/vagy lehúzni fog. De fontosnak tartom megemlíteni, hogy vannak hitelesek is, akik valóban a jövődből képesek információkat átadni neked.
Ha tud olyat mondani a múltadról és/vagy a jelenedről, amiről egyébként biztosan nem tudhatott és ha pénzt kifejezetten nem kér tőled a szolgálatáért, akkor valószínű, jó helyen jársz. Tehát igen, érdemes körültekintőnek lenni. S ha kifejezetten látszik, hogy csak a pénzről szól minden (pláne, ha nem kevés pénzről), akkor inkább bele se kezdj.
Egyébként ha eljutnál odáig, hogy jósolnak is neked, azt ne vedd feltétlen készpénznek. Mint egy lehetőségként tekints rá. Semmiképpen ne ijedj meg, ha valami negatív információt kapsz, erre inkább készülj fel. Ha mindaz meg van írva a számodra, úgy sem kerülheted el (tehát felesleges rajta aggódnod), s ha megtörténik, egyet tehetsz, elfogadod. Ha viszont elkerülheted, akkor legalább így van rá lehetőséged - már ha hiteles információhoz jutottál persze.
De előtte gondold át, valóban érdekel-e, tudni akarod-e, hogy mit tartogat számodra a jövő? Hiszen magának a jósoltatásnak nincs is sok értelme - ha mindaz csak kíváncsiságból történik. Ha az egy komolyabb segítséggel bír számodra, akkor igen, de egyébként hidd el, nem kell tudnunk, hogy mi várhat ránk. Mindig a jelenben éljünk inkább, azzal foglalkozzunk, ami most van. Ne a múlton rágódjunk (hiszen az már elmúlt, ráadásul nem is tudunk rajta változtatni), s ne is a jövőn (hiszen az meg még meg sem történt, s esetenként csak lehetőség). A legtöbb figyelmünket a jelenre irányítsuk, igyekezzünk azt minél optimálisabban és boldogabban megélni.
Elmész hozzá.
- Mit szeretne?
- Elnézést, nem tudta, hogy jövök?
Ne szkeptikusként menj el a jóshoz csak egy jó adag józan kritikai szűrővel. Ülj le s hallgasd rezzenéstelen póker arccal.
Még akkor is meg van a veszélye mert ha azt mondja pld. vigyázz a gyomrodra te akkor nem törődsz vele de beleivódik a tudatalattidba és gondolni fogsz rá. 1 év múlva a dokihoz mész nem a jóshoz hogy probléma van a gyomroddal.
Mérnökemberként semmilyen hókuszpókuszban nem hiszek, de azt saját bőrömön is tapasztaltam, hogy egy utcai cigányasszony jós is értelmezheti jól az ember pillanatnyi érzelmi állapotát testjeleiből. Pár éve pont miután leépítettek egy cégtől mentem az autómhoz belvárosban, körülöttem sok ember volt, de pont hozzám jött oda, hogy látja hogy munkahelyi válság ért, szívesen jósolna nekem. (Nem volt nálam nagy csomag sem.) Persze nemet mondtam, mondtam hogy nincs semmilyen munkahelyi válságom, de ő ragaszkodott hozzá, hogy ő látja rajtam. Utána elhajtottam.
Szimplán csak ahhoz értenek, hogy beszélgetés közben, mint egy hazugságvizsgáló, kiszúrják a testjeleidből, hogy hol van gond az életedben, és ott ígérnek valami jót. Az emberek pár százaléka meg ezt el is hiszi, hittel pedig sok minden tényleg könnyebben sikerül.
Szkeptikusként érdemes igazán jósokhoz menni!
Nem egyhez, hanem többhöz, köszönés után nevetve távozni.
Akkor aztán elmondhatod: jó_sokat nevettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!