Miért hisz az emberek többsége a szabad akaratban? Miért hisznek a 'lélekben', és abban, hogy többek vagyunk puszta bonyolult gépeknél?
Fizikus hallgató vagyok, viszonylag kimagasló IQval, és nem találtam eddig semmi olyat, ami azt sugallná, hogy van lélek, hogy van Isten, hogy van értelme az életnek, hogy többek vagyunk bonyolult, de fizikailag majd egyszer esetleg leírható gépeknél.
És Occam borotvája azt sugallja emiatt, hogy ezek a dolgok mind nem is léteznek. Gépek vagyunk, nincs Isten, nincs lélek, nincs értelme az életnek.
Nem túl pozitív ebben a megyőződésben élni, és nem hagy nyugodni a kérdés.
Hozzászólások?
Nektek mi a véleményetek?
Kérlek amit írtok, azt indokoljátok meg. Pl. az is elég hogy "nem tudom racionálisan megmagyarázni, de hiszek Istenben, és érzem hogy létezik". De az pl. nem elég hogy "Van lelkünk, hülye vagy, miért ne lenne??"
Illetve egy hatalmas köszönetet szeretnék mindenkinek mondani, aki hozzászólt a témához, és ezáltal segít nekem megtalálni a saját elvrendszeremet.
Tényleg NAGYON, nagyon sokat segítettetek.
Persze, ha valakinek van hozzászólása, vagy megosztaná saját elvrendszerét, azt nagyon szívesen veszem!!
És büszke vagyok az ide kommentelőkre, hogy betartották a kulturált vita szabályait, és nem csapott át erőszakos irányba a dolog. :)
Őszintén Köszönöm. :)
Az én világnézetem pl nem teljesen ateista.
Nekem a tudomány az egyetlen és valódi igazság. Pont azért mert nem jelent ki általános igazságokat. Csak folyamatosan bővül a tudásunk, és mindenki tudja, hogy új bizonyítékok hozzátehetnek (olykor felük is írhatják) a korábbi tudást.
A teljes igazságot mindig csak közelítjük, és nem is jelentünk ki dolgokat. A hit pedig ezt teszi, bármit kijelenthetsz és akkor működik ha hiszel benne. A tudományban nincs ilyen, csak bízni kell a bizonyítékok erejében, ugyanakkor bármikor megismételheted a kísérletet - de hit nélkül is működik.
Ezzel nem ellentmondásban, de a világnézetem ami segít elfogadni a feldolgozhatatlan kérdéseket...az egyrészt a tisztelet a természet és alkotásai iránt, és pl az emberi elme és öntudat magasztos csodálata. Ezen felül a filozófiám kicsit a taoizmusból merít... avagy a Univerzum maga a természeti törvényeivel az a teremtő erő, ami körülvesz, átsző minket, nevezheted Istennek, Buddhának, Allahnak, Taónak...
Ez az Univerzum aminek a törvényei olyan zseniálisak, hogy az ősrobbanástól kezdve kialakult egy bolygó és rajta az öntudatom ami a létéről gondolkozik. Azért bármennyire is porszemek vagyunk, és a létünknek semmi célja, ez maga a csoda.
Én is hasonlóan tekintek magamra és az emberekre: csak gépek vagyunk, cél nélkül, a világ működése határoz meg minket is.
Ezzel nem vagyok maradéktalanul elégedett, ugyanúgy zavarnak azok a problémák, amelyekre senki nem tudja a választ (pl a szabad akaratot, vagy a tudatot bárhogy megfogni). (Lehet hogy hamarosan áttörés lesz ezen a területen, amint Alexa elég okos lesz hogy tudata legyen.)
Mindazonáltal.
Úgy gondolom, hogy a fizika maximálisan szupportálja az Isten/lélek/szellemek/etc gondolatokat.
Laplace világa volt kő materialista és determinisztikus, de a jelenlegi fizika nem az. Ez mindenképpen figyelemre méltó. Ha akarnék írni egy szimulált világot, és be is akarnék néha avatkozni, akkor ezt úgy lenne a legcélszerűbb megtennem, hogy a fizika törvényeit indeterminisztikusnak választom. És hoppá, a Born-szabály az.*
Nem azt mondom, hogy a fizikai törvények azért indeterminisztikusak mert az angyalkák alakítják a sorsunkat, csak azt, hogy a kétféle lehetséges fizika közül olyanban élünk, amelyik ezt megengedi.
És akár még a szabad akarat is elbújhat a kvantumok mögött ha akar, bár ez sokkal több problémát vet fel, mint old meg.
* nagyon úgy tűnik, hogy az.
> „Ha akarnék írni egy szimulált világot, és be is akarnék néha avatkozni, akkor ezt úgy lenne a legcélszerűbb megtennem, hogy a fizika törvényeit indeterminisztikusnak választom.”
Rosszul mondtam. Igazából a determinisztikus, Laplace féle világ is megengedi azt, hogy valaki néha beleavatkozzon, vagy egyengesse néhány kiválasztott egyed életét: így állítja be a kezdeti állapotot, amikor elindítja a programot.
Mindenesetre a szabad akarat nagyjából minden koncepcióját kizárná egy determinisztikus fizika (és akkor most nem kellett definiálnom hogy mi a szabad akarat), de az indeterminisztikus fizika nem teszi, vagy legalábbis nem ilyen egyszerűen.
Ha visszaolvasol, akkor elég rendesen kiveséztük, hogy a nemdeterminisztikus kvantumkáosz semmiképp nem jelent "szabad akaratot"
A determinisztikus és a nemdeterminisztikus világkép SEM jelent semmiféle szabad akaratot a köznép definiciója szerint. Maximum előre nem jósolható, de random kimeneteket, és a sokvilág interpretáció szerint végtelen elágazásokat.
Az mitől lenne szabadabb akarat, ha elágazás keletkezik csokifagyit választva, az egyik univerzumban...a másik univerzumban pedig eperfagyit.
A lényeg, hogy az fizikai anyagnak NINCS ráhatása, hogy melyik univerzumba kerül. A lényeg, hogy egyikben folytatod tovább az idővonaladat. Hullámfüggvénnyel ugyan így le lehet írni. Mikor realizálódik a csokifagyi döntése, összeomlott az utolsó részecske hullámfüggvénye ami a döntést okozta.
Egyébként az hogy "valaki egyengesse" egy ember útját... ezt semmiféle fizika nem engedi meg. Nem tudom ezt honnan vetted.
Pont ez a lényeg, hogy A-ból B-be vagy C-be jutunk, akkor is kellett egy A esemény.
Semmiféle fizika nem engedi meg, hogy létezhessen B vagy C esemény ok és oksági viszony nélkül, azaz A esemény nélkül.
Illetve ehhez természetfeletti erőre lenne szükség!
Másrészt pedig nem létezhet semmiféle moduláló tényező, ami ráhatna a fizikára ami B vagy C között döntene. Ha természeti jelénség befolyásolná a randomot, akkor annak is lenne ok-oksági viszonya... de legjobb tudásunk szerint ilyen nincs.
Vannak amúgy kísérletek arra, hogy a kvantumrandom generátorok kimenetét valamilyen távolhatással befolyásolják. Pl egyetemeken elhelyeztek random generátorokat, és elviekben bizonyos globális események apró perturbációkat hoznak létre a randomban. Ráadásul előre több nappal. Pl egy durva földrengés sokmillió halottal... volt pár érdekes eset ( [link]
viszont egyelőre nincs elég bizonyíték és igazából nem tudni mennyire megalapozott ez az egész. Én szkeptikus vagyok...
> „Az mitől lenne szabadabb akarat,”
Írtam, hogy fogalmam sincsen mi az. Nekem nincsen különösebb szükségem rá. Ha ki akarod zárni, előbb talán definiáld. Csak annyit írtam, hogy a determinizmus kizárná, de a világ nem tűnik annak. Meg hogy Istenke ha akarja, akkor a fizikai világ törvényeit betartva is tudja egyengetni az én személyes életemet, teljesíteni az imádságom, akármi.
A fizika ennyit mond: én konzisztens vagyok Istennel meg mindenféle metafizikával.
(Holott Laplace és Bohr között azt gondolta az emberiség hogy a fizika determinisztikus, nincs szabad akarat, stb.)
> „Az mitől lenne szabadabb akarat, ha elágazás keletkezik csokifagyit választva, az egyik univerzumban...a másik univerzumban pedig eperfagyit.”
Eh? A MWI ontológiai-esztétikai nézeteit nem tudod ilyen egyszerűen ráhúzni a világra.
Például azért sem, mert van egy csomó másik ontológiai-esztétikai nézet is.
Pont azt mondon, hogy ha sokvilág értelmezés szerint nézem és hullámfüggvény összeomlásként, akkor is ugyan az a végeredmény a mi univerzununkban.
Valakelyik változat realizálódik. Tökéletesen rá lehet húzni a való életre, mert egy 50-50%-os döntést egy utolsó részecske utolsó hullámfüggvény összeomlása és "mérése" fog eldönteni akárhogy is értelmezzük.
Szerintem ez a "fizika megengedi" a felsőbb hatalomnak a bekenyúlást... ez értelmetlen.
Azért értelmetlen mert idekevered vele a természetfeletti dolgokat, amivel a tudomány nem foglalkozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!