Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Elme ego nélkül? Ego elme nélkül?

Elme ego nélkül? Ego elme nélkül?

Figyelt kérdés
Egyáltalán, mi az elme? Milyen viszonban van az elme, ego, én? Ki hogyan tudja?

2018. márc. 2. 12:43
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:
*viszonyban
2018. márc. 2. 12:44
 2/22 anonim ***** válasza:

"egy a megkülönböztetett személyek közül.

Mindaz, amit egy ember saját magával azonosít, magára vonatkozóan tudatában megél"

(Wiki)

2018. márc. 2. 12:58
 3/22 anonim ***** válasza:

Nincs egységes értelmezés. Másképp értelmezi ezeket a fogalmakat a new wave spiritualizmus, a buddhizmus, az advaita vedanta, másképp a pszichológia, és persze a vallási-filozófikus vonulatok is eltérőképpen beszélnek róluk.

Alapvetően az ego azt jelenti, hogy "én", tehát a megkülönböztetett, öntudattal bíró személyiség, aki "én" vagyok. Én-ség nélkül nincs ego (a kettő ugyanaz). Azt szokták mondani, hogy az állatoknak nincs öntudatuk, tehát nincs egojuk sem.

Az elme egy sokkal nehezebben megfogható fogalom. Sokan sokféleképp magyarázzák, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy az elme a halál után is megmarad. Összeségében az elme valami olyasmi, mint a tudat, az értelem, a személyiség, a külső ingerekre adott válaszok, maga a belső - és a külvilág észlelése, ezeknek kölcsönös egymásra hatása. Néha tágabb, néha szűkebb értelemben beszélnek az elméről, olykor pedig teljesen összemossák az egoval.

2018. márc. 2. 13:24
 4/22 anonim ***** válasza:
60%
elme: valamin lovagló.
2018. márc. 2. 13:30
 5/22 A kérdező kommentje:

T0ba, "Nincs egységes értelmezés."

Ezek szerint senki nem tudja, mindenki csak értelmezi?

2018. márc. 2. 13:34
 6/22 anonim ***** válasza:
Mi értelmez ? :D
2018. márc. 2. 13:57
 7/22 anonim ***** válasza:

"Ezek szerint senki nem tudja, mindenki csak értelmezi?"

Mindenki úgy értelmezi, ahogy tanulta.

A hinduk a védák szerint, a new age spiritualiszták a saját könyveik szerint, a pszichológusok meg Freud vagy Carl Jung szerint, sőt, pl. a Karma kagyü buddhista iskola megintcsak kicsit másképp értelmezi, mint a Nyigma és a többiek, stb.

Tehát nincsenek ezekre a kifejezésekre mindenki által egységesen elfogadott, egzakt definíciók.

Az jó kérdés, hogy egyáltalán honnan tudjuk, hogy ezek a dolgok, mint ego, meg elme, léteznek. Általában ősi iratok kinyilatkoztatásaiból, tehát igazából csak a vallásalapítók tudták, meg a megvilágosodtak, hogy mi is pontosan az ego, meg az elme.

2018. márc. 2. 14:36
 8/22 anonim ***** válasza:
47%
Ego elme nélkül = orbán viktor.
2018. márc. 2. 15:50
 9/22 anonim ***** válasza:
De ha nem hülyeséget írtál volna még vicces is lenne.
2018. márc. 2. 15:52
 10/22 A kérdező kommentje:

"...egyáltalán honnan tudjuk, hogy ezek a dolgok, mint ego, meg elme..."

Egyáltalán amit a teljes tudásunknak hiszünk, abból mi az, ami tényleges tudás, és mi az, amit másoktól tanultunk, olvastunk, hallottunk, azok megint másoktól, meg megint másoktól, és az, hogy a tudás tényleg tudás, vagy csupán kitaláció, a ködbe vész?

Költői kérdés volt, csak úgy kijött...

2018. márc. 2. 16:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!