A meditálással mit lehet elérni?
Nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válsz általa.
Könnyebben, hatékonyabban kezeled a konfliktusokat, javul a memóriád, könnyebbé válik számodra a tanulás.
Ha élettanilag nézzük a dolgot, akkor a vérnyomásod normalizálódik, immunrendszered aktívabban, hatékonyabban működik.
A valódi célja az, hogy az elmédet lecsendesítve befelé figyelj és ebben az "ürességben" meglásd igaz önvalódat.
A harmadik válaszolót annyival egészíteném ki, hogy a tudományos kutatásokban alapvetően kétféle meditációt szoktak megkülönböztetni, különböző a hatásuk, de mindkettő pozitív.
Az egyik típus az, amikor a teljes figyelmeddel nagyon erősen fókuszálsz egyetlen dologra. Ilyet pl. sok harcművészetben is meg lehet találni, de pl. jógások is gyakran használják. Ez nagyban növeli a hétköznapi életben is az összpontosításra való képességedet, az ún. fókuszált tanulási folyamatot javítja.
A másik ennek éppen az ellenkezője: próbálsz nem figyelni egyetlen konkrét dologra, gondolatra sem, igyekszel kiüríteni az elmédet. Ez különösen jó akkor, ha egyébként nap közben állandóan és nagy intenzitással kell figyelned arra amit csinálsz. Sokan vannak akik pl. munka után sem tudnak leállni a pörgéssel, és muszáj valamit aktívan fókuszálva csinálniuk. Egy ilyen meditáció segíti az agy másik, ún. diffúz tanulási-gondolkodási módját bekapcsolni, ami alapvető a kreativitás fejlesztéséhez és a mélyebb összefüggések megértéséhez.
Amikor konkrét testi dolgot szeretnél befolyásolni, akkor általában az előbbit szokták gyakoroltatni. Pl. a testhőmérséklet kontrollálására ilyen meditációt használnak a tibeti szerzetesek (itt van róla kicsit több infó: [link] bár ez náluk nyilván nyakon öntve a megfelelő spirituális körítéssel. De teljesen "szekuláris" meditáció is használható ilyenre, a jégbemerülés rekordját jelenleg egy Wim Hof nevű fickó tartja majdnem két órával, ő pont ilyen meditációkat használ. Persze fontos a fokozatosság, hogy ne járj úgy, mint az előttem szóló. ;)
Amit nekem eddig sikerült elérnem, az az volt, hogy nem kaptam levegőt. Szó szerint, nagyon kicsit rángatózott a mellkasom, de levegő meg nem jött, mintha valaki rámült volna.
Ijesztő volt, kénytelen voltam kicsit "feljebb jönni", azután már simán tudtam dantianból lélegezni.
Hogy ez mi akart lenni, arra még a mai napig nem jöttem rá.
A férjem kocajógás, neki egyszerű meditációnál lement a pulzusa 45-re az átlag 75-ről. Szóval én hiszek benne, hogy nagyobb dolgokat is el lehet érni, de ahhoz nagyon tudni kell :)
Utolsó.
Ez így, ahogy csak így idevágtad ezt a kommentet, slendrián tudás nélküli puffogtatásnak tűnik.
A semmi csimborasszója. Nulla. Félrevezető,rossz szándékú, vagy meggondolatlan hozzászólásnak érzem.
Igazakat írsz, de ebben a szövegkörnyezetben, vagy csak ennyit írva egyszerűen hazugság.
Pár mondatban ki lehet fejteni, de ha nem értesz hozzá ne ír róla, ha meg tudod, akkor fejtsd ki.
(nem érdekel, mi lesz a véleményed, nem nekem, hanem neked kell kijavítanod )
szép napot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!