Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Sors vagy szabad akarat? Ti...

Sors vagy szabad akarat? Ti miben hisztek?

Figyelt kérdés
Személy szerint, rendületlenül hiszek a sorsban, vagyis oké hogy vannak következményei a tetteinknek, de minden visszavezethető a sorsra. Szerintem minden ami velünk történik azért történik mert az életünk helyes céljának eléréséhez szükségünk van arra a tapasztalatra. Konkrét példa: egyetemre járok aminek az a kihatása a jövőre (elméletileg) hogy elhelyezkedem a tanult szakmában, DE a sorsom ugy rendelte el hogy emelett döntsek, elvágnak egy vizsgán, DE csak mert szükségem van a kudarc megtapasztalására is hogy ugy történjenek a dolgok ahogy nekik történni kell.

2016. jan. 25. 22:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Én nem tudom miben hiszek és miben kéne hinnem.
2016. jan. 26. 17:24
 12/20 anonim válasza:
Sors? Mit nevezünk sorsnak? Azt, amikor valami történik velünk tőlünk függetlenül. Nos, a helyzet az, hogy ami nekünk sors, az másnak szabad akarat. Ki dönti el?
2016. jan. 26. 18:08
 13/20 anonim ***** válasza:
Sors? Mit nevezünk sorsnak? Azt, amikor valami történik velünk tőlünk függetlenül. Minden tőlünk függetlenül történik.
2016. jan. 26. 18:32
 14/20 Legoman ***** válasza:

Lényegében ez a kettő nem különálló dolog.

A sorsot nevezhetjük a karma egyik fajtájának vagy ítéletének is, de inkább tapasztalás és tanítás a célja. A sors nincs kihatással a szakmára, vagy egyéb földi tevékenységekre.

A szabad akarat magába foglalja mindazt, amit megtehetsz. Vagyis azt teszel, amit akarsz. Megtanulhatsz tüzet gyújtani elméd segítségével, bonyolult dolgokat megoldani egyedül, azzal foglalkozni, amivel szeretnél, nem kell Istennek tetsző életet élned stb. Isten nem szólhat bele, mert ő adta a jogot neked. Akkor szól bele, ha megkéred rá.

2016. jan. 26. 18:51
 15/20 anonim ***** válasza:
Nem látok különbséget. A környezetünkre a döntéseinkkel hatunk, a döntéseinket viszont a környezetből szerzett ismereteink (lehetőségeink) döntik el. Körkörös folyamat.
2016. jan. 26. 22:29
 16/20 Ozmium42 ***** válasza:
Nem körkörös, hanem a kettő azonos. Nincs te és a környezet, hiszen könnyen belátható, hogy más szemszögéből te is a környezet része. Valójában az elkülönülés látszólagos, a világ egységes.
2016. jan. 26. 23:26
 17/20 anonim ***** válasza:
Valóban, de kénytelen vagyok a saját szemszögemből látni a világot, más nincs, csak képzelhetem.
2016. jan. 26. 23:30
 18/20 A kérdező kommentje:
Logikus valaszok, elgondolkodtato, egyik sincs a masik nelkul... Akarhatok valamit ami bekovetkezik de akarhatok valamit ami nem kovetkezik be vagy kozbe jon valami, azt gondolom senki nem akarja. Vagyis na ha en boldog akarok lenni es teszek ennek erdekeben (szabad akarat) es isten ments egy hozzatartozod meghal (sors) azt azert gondolom nem akarja senki?
2016. jan. 27. 08:17
 19/20 anonim ***** válasza:

Vannak dolgok az életben, amiken nem tudunk már változtatni, csak együtt élni vele.

Ha egy hozzátartozód meghal, azt nehéz feldolgozni, de nem szabad, hogy a te hosszútávú boldogulásodat (sors) ellehetetlenítse.

Ezért bármilyen csapást mér ránk az élet, fel kell tudni állni, és folytatni tovább az utunkat a kitűzött célunk felé. Csak persze jó célokat kell választani, olyat ami tényleg boldoggá tesz...

2016. jan. 27. 11:43
 20/20 anonim ***** válasza:

"A kvantumfizika eredményeire támaszkodva a világ nem determinisztikus, vagyis nincs garantált sors, csak valószínűségek, ez pedig igaz az akaratra is amiatt, hogy a világ része."

Ez az érvelés olyan, mintha azt mondanád, hogy ha eldobsz egy követ, a kvantum fizikára alapozva lehet, hogy felfelé fog esni. Lehet próbálkozni.

Nem tudom, hogy te miért gondolod azt, hogy az agyat kvantum fizikai szinten kéne értelmezni.

2016. febr. 24. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!