Mi az élet értelme?
Kínzó gyerekkor közben görnyedni az iskolapadban, hogy aztán fárasztó munkánk legyen kevés fizetéssel amiből eltartjuk a családunkat. Gyereket nemzünk, hogy fennmaradjon a fajunk. Valóban ennyi?
Miért érdemes élni?
Szerintem erre én elég pontosan meg tudom válaszolni a kérdésed.
Először is pontosítanunk kell a kérdést. Az okára vagy a céljára vagyunk kíváncsiak?
Ez után azt kell még feltenni, hogy hiszünk-e a teremtésben, vagy nem?
Ha nem hiszünk, akkor célja nyilvánvalóan külső szempontból nincs, csupán saját célokat állíthatunk, de alapvetően a nem hívő ember végső célja a saját boldogsága (tulajdonképpen a hívőké is az). Még ha másokért élünk úgymond, akkor is, ez belátható. ((Viszont ha mások boldogságában nem találjuk meg a sajátunkat részben sem, akkor valószínűleg elég erkölcstelen életet élünk majd -- na persze ez az ilyen embert hidegen hagyja valószínűleg.))
Ha nem hiszünk a teremtésben, akkor az élet oka valahol az ősrobbanásnál keresendő, de bizonyos értelemben oka nincs, hiszen akkor azt állítjuk, hogy senki sem akarta tudatosan. Tehát ebben az esetben csak fizikai okot találhatunk
Ha teremtéshívők vagyunk, akkor úgy hisszük, hogy az élet oka az, hogy megteremtett bennünket egy istenség vagy valami felsőbb, misztikus hatalom.
Nyilván, ha tudatos lény teremtett minket, akkor neki volt vele valamilyen célja. Pontosan nem tudhatjuk, hogy mi volt az, de mivel ő sokkal hatalmasabb nálunk, akár bármikor el is pusztíthatna minket, ezért félelemből vagy tiszteletből vagy szeretetből a legtöbb hívő ember igyekszik megtalálni saját istenének akaratát (célját) és azt beteljesíteni, ezáltal akarva jutalmat nyerni az istenségtől vagy az általa elismert felsőbb hatalomtól.
Az élet értelme számomra egy szóba sűrítve a lehetőség.
Megszületsz adott génekkel, egy alapvető személyiséggel, valamilyen családban, valamilyen körülmények közé. A sorsod tehát valamennyire be van határolva, ám a kezedben van a lehetőség, hogy te mit akarsz ebből a kapott valamiből (az életedből) kihozni. Ez lenne szvsz az élet értelme.
És akkor mi az élet célja? Az, hogy azon az úton, amit te helyesnek és jónak tartasz, kihozd a lehető legtöbbet az életedből. Alkoss maradandót, hallj meg elégedetten. Ez az élet célja szerintem.
Egyébként hogy hatékonyabb élni?
Ha mindenki ad, vagy mindenki kap?
Kapni és adni csak úgy lehet ha van mit adni és van aki ad.
De egyszerűbb várni, hogy legyen vagy elvenni.
Nagyon szeretem ezt a számot, köszi.:)
Ez az egyik, amit itt hallottam előszőr az oldalon.
A másik meg:
Biztos találkoztál már azokkal az internetes reklámokkal, amikor a háttérben luxus magánrepülő és Lamborghini van, a szöveg pedig: Így keresek 3945 eurót 1 óra alatt. Számomra ez.
Az az értelme, hogy a semmiből felépíts valamit, vagy pont, hogy lerombold. Valaki 1%-al, valaki pedig 0.0000000000000001%-al járul hozzá az emberiség jövőjéhez. Azért élünk, hogy elvégezzük a munkánk és fejlődhessünk, még ha csak nagy távlatokban is érzékelhető.
Mint mikor apáink meghaltak azért, hogy szabadon élhessünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!