Mi a különbség hit és tévhit között (több kérdés)?
Most nem arról a hitről beszélek, mint amikor valamit megtapasztalunk, és azért hiszünk benne, hanem arról, amikor valamit nem tudunk, mégis olyan erősen bízunk a bekövetkeztében, hogy biztosak vagyunk benne. Ez a fajta hit ellentmond a logikának, mert olyan dologban hiszünk, amire racionális magyarázatot nem ismerünk. Viszont a tévhit szóban a tév- előtagot már a logikus gondolkodás teszi oda, mert az ítéli tévesnek, miután megvizsgálta, és a rációnak ellentmondónak találta. De ilyen alapon minden hit tévhit a logika szerint, és minden hit igazi hit nem logikus gondolkodással nézve.
Pl. Jézus beszélt a hit erejének fontosságáról. De egy kábítószer hatása alatt lévő ember is biztosan hiszi, hogy pl tud repülni, aztán mégsem.
Érdemes akkor bármiben hinni? Összeegyeztethető a hit a logikával, vagy természetükből adódóan elkülönülnek? Mindkettőnek megvan a saját létjogosultsága, de csak a saját szemszögéből nézve? És főleg: mitől lehet tudni, hogy valami nem tévhit? Hiszen azt, hogy "nem téves", már a logika mondja ki, de onnantól az meg már nem hit.
Ez nem ilyen egyszerű. Én pl nem hiszek Istenben, de mások igen és fel is háborodnak ha megkérdőjelezik a létezését.
A hit szót akkor használjuk amikor olyasmiről beszélünk aminek a létezése nem bizonyított (pl az UFÓK létezése).
Valaki hisz dolgokban, a másik pedig nem és "tévhitnek" kommentálja.
De akkor is tévhitről beszélünk amikor valós dologról valótlant állítunk (pl a tüsszentés pillanatában meg áll a szív).
Ezért a hit és tévhit elég nehezen kategorizálható, mert míg nekem valami tévhit, addig neked közel sem biztos, hogy az.
Érdemes e hinni? Hát persze, hisz "a hit hall meg utoljára". És éppen ezért a hit az emberiség mozgató rugója (pl hisszük, hogy megtaláljuk a rák ellenszerét), ezért nem adjuk fel soha az élet küzdelmeit, mert hisszük, hogy egyszer majd jobb lesz.
Valaki azért gyógyul meg, mert hitt benne (persze utólag lehet úgy magyarázni, hogy akkor is meggyógyult volna, ha nem hisz benne). Valaki pedig azért hal bele egy betegségbe, mert nem hitt a gyógyulásban és fejben lemondott az életről (de ezt is lehet azzal magyarázni, hogy ha hitt volna is, akkor is meghalt volna, mert olyan komoly volt a betegség).
De pl Jézus esetében a fizika törvényeinek ellentmondtak azok a csodák, amiket véghez vitt. (Már ha valóban megtörténtek.)
Szóval lehet, hogy bármi lehetséges lenne igazi és nagyon erős hittel, csak a logikánk tévesen lekorlátoz bennünket. Vagy pedig a logika valós korlátain belül lehetséges bármi (de ehhez meg nem kell hit, hiszen a logika tartományába esik bele).
"Szóval lehet, hogy bármi lehetséges lenne igazi és nagyon erős hittel"
Ez csak megint olyan dolog ki miben hisz. Nekem nem lehetne bemagyarázni: Ha erősen akarom akkor tudok repülni.
Mert én a tudományban hiszek, és abban amit látok és megtudok fogni (persze azért vannak kivételek, de biztosan érted hogyan gondolom).
Éppen ezért nem hiszek az akart szerinti repülésben, de ha valakit a saját szememmel látnék, utána már változna a nézetem.
Ezért furcsa jószág ez a hit és tévhit kérdés.
"Éppen ezért nem hiszek az akart szerinti repülésben, de ha valakit a saját szememmel látnék, utána már változna a nézetem."
Akit nem látsz repülni, ő szintén akkor hinné el, ha valaki más tudna, az pedig szintén csak akkor, ha látna mást repülni. :) Szóval ha létezne ilyen rejtett képesség, akkor valakinek el kellene kezdenie, akinek olyan erős a hite, hogy bár soha senkit sem látott még repülni, ő mégis hiszi. De az ember általában "hiszi, ha látja", vagyis azt már nem is hiszi, hanem tudja. Hát, tényleg furcsa dolog ez. :)
Ez, hogy senki nem repült még magától, nem igaz.
Mert tegyük fel, hogy a talaj felet való lebegés is az. Erre a Neten is találhatsz videókat. De érdekes mód, hogy el is higgyem, élőben még nem láttam senkit, csak videón ahol meg már a trükkökkel szinte bármi lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!