Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Miért van, hogy az ezorériában...

Miért van, hogy az ezorériában hinni akarók (nem mind) úgy kapaszkodnak a tanokba, mintha azok valami mentsvárat vagy vigaszt jelentenének számukra?

Figyelt kérdés
A tudománypártiak ezzel szemben nem kötődnek érzelmileg is az általuk preferált területhez, csupán a józanság vezérli őket?

2014. nov. 14. 16:05
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"józanság vezérli őket"

Én nem józanságnak nevezném. Egy józan gondolkodású emberben természetes a szkepticizmus, de az nem azt jelenti, hogy kizárja a tudomány által meg nem magyarázható dolgok esetleges létezésének lehetőségét.

Az érzékszerveink és a műszereink által érzékelhető tartomány csak egy töredéke a valóságnak, és nem tudhatjuk, hogy mi van "odaát", tehát van még mit felfedezni.

Milyen tanokra gondolsz? És kik kapaszkodnak?

2014. nov. 14. 20:16
 12/20 anonim ***** válasza:

"A tudománypártiak ezzel szemben nem kötődnek érzelmileg is az általuk preferált területhez, csupán a józanság vezérli őket"

Egy túrót ! A materialistaáknál, ateistáknál, szkeptikusoknál elvakúltabbakat sosem láttam. ugyanis egy valamiben hívő el tud fogadni más hitet is, hiszen már eleve hisz valamiben és tudja, hogy nem tudhat mindent, de egy szkeptikus MINDENT TAGAD !

2014. nov. 14. 22:08
 13/20 anonim ***** válasza:

Azért mert számukra nem adott a bizonyítás lehetősége, hiszen tanaik többsége tévtan, de legalábbis még bizonyításra szorulnak.

A gravitáció léte vagy a pitagorasz - tétel könnyen bizonyítható, de pl. az asztrológia már zátonyra fut, ha valaki megpróbálja, a vita vége általában anyázásba fullad. De ha 100 - ból 100 ember kiugrik az ablakon - bármiben is hisz - mind a 100 összetöri magát, mert - a "bolygóhatásokkal" és csillagjegyekkel ellentétben - a gravitáció létezik.

A tudomány az összes vaskalapossága ellenére ért el eredményeket - példának okáért az interneten írom mindezt, nem mentális síkon kommunikálunk - még a legharciasabb ezó hívő sem.

Azoknak akik kritizálják a szkeptikusok ide beírásait: Minden elméletet csak megerősít a kritika, ha az valós és működik. Ha meg nem az....

2014. nov. 14. 22:40
 14/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm az újabb kommenteket. Ha félreérthető lettem volna, akkor hangsúlyozom, hogy nem az ezó és a tudomány szembeállításáról van szó, mindenki abban hisz, amiben akar. Hanem arról, hogy az emberek a saját hitükhöz hogyan viszonyulnak! Írok kicsit magamról kritikus szemmel, nehogy vádaskodásnak tűnjön: amikor fiatalabb koromban nagyon akartam hinni valamiben, pl hogy xy szerelmes belém, de valahol mélyen azért éreztem, hogy ennek nem túl nagy a valószínűsége, és valaki meg is kérdőjelezte ezt és próbált óvatosságra inteni, hogy ne tápláljak hiú reményeket, akkor nagyon zokon vettem, és kétségbeesetten próbáltam bizonygatni, hogy nincs igaza. (Jogom volt persze azt hinni, nem arról van szó. Hanem arról, hogy hogyan reagáltam a saját hitemet ért megkérdőjelezést.) Ezzel szemben, ha valamit egészen biztosan tudtam (jó, a tévedése lehetőségét azért illik fenntartani, de mondjuk úgy, hogy tudni véltem), akkor nem váltotta ki ezt belőlem a tudásomat vagy "hitemet" ért kritika, pont azért, mert nem éreztem azt, hogy veszélyben van! Amikor bizonyosak vagyunk, akkor biztonságban érezzük magunkat, akkor pedig teljesen lazák és elengedettek tudunk lenni. Ha nem ilyen vagyok, rögtön rajtakapom magam, hogy esetleg nem vagyok magamban (a hitemben) biztos. Megint egyes szám első személyben írtam, hogy senki ne vegye úgy, őt bírálom. Csak általános emberi reakciókról beszélek, amik árulkodók, ezért segítségül fel lehet őket használni, hátha egy helytelen útról segít minket elkormányozni. (Legyen az akár a tudomány, akár az ezotéria, vagy akármi más.)
2014. nov. 15. 03:17
 15/20 anonim ***** válasza:

Attól függ, mit tartasz ezotériának, mert ez aszó sok mindent magában foglalhat.Mi az, hogy "ezotériában hinni"?

Nos, a hit, bármi is legyen a tárgya normális esetben valamiféle meggyőződésen, vagy saját tapasztalaton alapul.És természetes, hogy az ember ragaszkodik a meggyőződéséhez és ha ezzel még valami jó is jár, akkor még inkább.

Pl valaki hisz a szellemekben, mert látott már, akár nem is egyszer.Tehát nyilván ragaszkodik hozzá ebből kifolyólag, hogy léteznek.Ez nem akarat kérdése, ez a tapasztalat logikus következménye.

Vagy más hisz a jóslásban, mert bizonyára párszor már bejött neki a jóslat, ebben már akár mentsvárat is találhat.Te erre mondhatod, hogy hülyeség, de szemben áll ezzel az ő tapasztalata.

Vannak, akik Istenben hisznek, mert tapasztalták, hogy az imáik meghallgatásra találtak.Ő viszont már lehet egyben mentsvár is vigasztaló.Miért?Csak, mert vannak, akik megtapasztalják Őt az életükben, vannak, akik nem.

Ez sem feltétlenül akarat kérdése.

Vannak, akiknek a tudomány, a kézzel fogható dolgok jelentenek mentsvárat, de nem feltétlenül józanságból, inkább sokan azért, mert az ismeretlenebb területtől rettegnek.

2014. nov. 15. 10:18
 16/20 A kérdező kommentje:

"Vannak, akiknek a tudomány, a kézzel fogható dolgok jelentenek mentsvárat, de nem feltétlenül józanságból, inkább sokan azért, mert az ismeretlenebb területtől rettegnek."

Igazad van, mindkét területen lehetnek ilyenek is, olyanok is, és nem lehet egykalap alá venni az összes "ezós" dolgot, és az összes "tudományos dolgot", hanem az egyes területeket is szétbontva kell vizsgálni, és bárki bármit használjon is mentsvárként, az a félelemről tanúskodik, a félelem pedig bizonytalanságról. És igazad van, hogy a puszta száraz tényekhez is lehet rettegésből ragaszkodni, mert az illető fél az ismeretlentől. Szóval nem általánosítok inkább, hogy ezós meg tudománypárti, csak az eddig olvasott fórumok alapján úgy jött le, hogy az "ezós" oldalon (tudom, túl általános ez a fogalom) jóval több az ilyen reakció, hogy sértődnek és bizonygatnak, ami bizonytalanságot mutat, de persze van ilyen a másik oldalon is, csak nem olyan sok, vagy legalábbis eddig így vettem észre. De amúgy az itteni reakciók zöme is érzelmekktől túlfűtött, de persze akire nem vonatkozik, az nem veszi magára. Nagyon ritka, hogy valaki indulatoktól és önigazolástól mentesen szemléljen egy kérdést.

2014. nov. 16. 08:26
 17/20 DarkLantern ***** válasza:

Én személy szerint "hiszek" a spiritualitásban (tapaszatalat, így nállam ez tény nem pedig hit)

De nem zavarnak a tudománypártiak. El kell fogadni hogy van amit nem tudunk megmagyarázni, és van amit megtudunk.

Bár az zavar hogy mindent szabályok közé zárunk, pl a fizika azt mondja az ember nem képes repülni, ez rendben is van, de egy időben a fizika azt is állította hogy a nap kering a föld körül, ami akkor rendben is volt, de ugye mára már tudjuk hogy nem így van.Addig nincs nagy baj a tudománnyal amíg képes az alaptéziseinek megváltoztatására, és ez az ami jó a tudományban, hogy rugalmas.

2014. nov. 16. 22:03
 18/20 anonim ***** válasza:
Mert ez egy vallás, és a vallásos emberek gyakran így viselkednek.
2014. nov. 25. 15:11
 19/20 A kérdező kommentje:

"Mert ez egy vallás, és a vallásos emberek gyakran így viselkednek."

Minden hit vallás, akár az ezotériába vetett hit, akár a tudományba. A tudás az meg tudás, bármi legyen is a tárgya.

2014. nov. 26. 05:57
 20/20 anonim ***** válasza:
A tudományos módszereknek semmi köze a hithez, vagy a vallásokhoz. A tudomány bizonyított dolgokat sorakoztat fel, tényeken alapul, a vallások pedig hiten, a hit és a tudás között pedig lényeges különbség van, amit a különböző egyházak, vagy a hívők tényként állítanak nincs semmiféle bizonyíték, bizonyítatlan tehát tényként nem elfogadható.
2014. nov. 28. 23:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!