A szkeptikusok miért trollkodnak az ezo témakörökben?
Ha nem is értenek hozzá, és nincs is szándékukban, hogy nyissanak az ismeretlen felé.
A "korlátoltak" fel akarják világosítani a "tudatlanokat"?
Remek, jól állunk!
Mert jó móka :'D
Én már leszokó félven vagyok, mert nindig letiltanak... Feldobja a napom ha itt olvasgatok ;)
Elnézést kérek minden troll nevéven! :*
Üdv!
A természettudományok leírják a világunk működését. Aki ismeri ezeket, az összefüggéseket ismer fel.
Az ezotéria ugyanerre tesz kísérletet. Összefüggéseket keres és ismer fel, és analógiákat állít fel. Azonban megbukik, mert nem alkalmazza a megismerés megbízható módszereit. Az analógiák hamisak, az összefüggések nem tükrözik a valóságot, a tapasztalatok nem megismételhetőek, az axiómák légből kapottak.
Mindezekre megfelelő természettudományos ismeretekkel rá lehet mutatni. A témakörben sok a halandzsa és a szélhámosság, a konkrét természettudományos tények félreértésén alapuló félremagyarázás.
A korlátolt jelzőt mivel érdemeltük ki? Azzal, hogy kerüljük a babonákat?
Az sem mindegy, hogy mit értünk ezotéria alatt, mer itt a gyk-n elég rosszul van a kategória összeállítva, ráadásul rengeteg ezoterikus téma nem is szerepel az alkategóriák között.
Például az álomfejtést a legkevésbé sem lehet ezotériának (tkp. mélyebb tudásnak) nevezni, de a horoszkóp is eléggé sántít.
Az "UFO észleléseknek" sincs köze az ezotériához!
Hogy a kérdésre is feleljek, a szkeptikusok nem állnak a lelki fejlettség azon a fokán, hogy bizonyos "belső, mélyebb" összefüggéseket felismerjenek. Ők az exoterikusok, vagyis csak a külső, kézzel fogható valóságot szondázzák, és elvetnek minden olyan lehetőséget, amely a logikának (tkp. mr. Spocknak) ellentmond! :)
Ha néha ide beszólok, az a következők miatt van:
Egy csomó ezós témával találkoztam, mert közeli családtagjaim vagy ismerőseim foglalkoztak vele, bemutatták, volt, amiben én is láttam anno valamit és utána néztem, volt, amit ki is próbáltam. A részben/egészben megismert területek közé tartoznak az agykontroll, az álomfejtés, az asztrológia, a feng-shui, a vonzás törvénye, az ufo-észlelések, kabbala, waldorf iskolák, antropozófia, számmisztika, stb. Jártam egyetemre is, úgyhogy a tudományos állásponttal és filozófiával is volt alkalmam megismerkedni. Ezeken felül a fentiek vallásos kritikájának az irodalmába is belenézegettem. Szóval van rálátásom a dolgokra és kialakult véleményem. Egy ilyen oldalnak nem az a célja, hogy a válaszoló nyisson az ismeretlen felé, hanem az, hogy az általa jobban ismert területen segítsen eligazodnia a kérdezőnek. Korlátolt lennék?
"A természettudományok leírják a világunk működését."
Világunk működése olyan hihetetlenül összetett és bonyolult, hogy igencsak messze állunk attól, hogy le lehessen írni. A tudomány egy kis töredéket ír le, és az valóban helytálló is. De nem kellene az önhittségnek a csapdájába esni és megfeledkezni a "maradékról".
A tudomány a megismerés megbízható módszereinek a gyűjtőneve. Amit megbízható módszerekkel nem lehet vizsgálni, arról ne állítson senki semmit, mert ez csak blöff és vaktában lövöldözés. Főleg ne nevezze korlátoltnak azt, aki olyan módon próbálja megismerni a világot, hogy a tévedés lehetőségét minimalizálja, és az ismételhetőség, ellenőrizhetőség lehetőségeit is biztosítsa.
Ami ezen kívül van, azt nem lehet megkülönböztetni a saját paródiájától.
Na ezért trollkodunk itt. Parodizálunk, hátha leesik valakinek a tantusz, és közben egymás írásain is jót mosolygunk. :)
Megjegyzés: a honlapon az ezotéria topic nem azért van létrehozva, hogy otthonos, biztonságos, elkerített játszótere lehessen az ezotéria hívőknek, hanem azért, hogy a feltett kérdések témakör szerint legyenek csoportosítva, és az válaszolhasson rájuk, aki akar.
"A szkeptikusok miért trollkodnak az ezo témakörökben?"
Kérdezi a troll, aki nem is feltűnően *irónia off* troll és hülye kulcsszavakat adott meg a kérdéshez.
"és az ismételhetőség, ellenőrizhetőség lehetőségeit is biztosítsa."
Van egy pár "kényesebb" területe az életnek, ahol igencsak pofára lehet esni, ha az ember ismételhetőséget és ellenőrizhetőséget vár el. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!