Spirituális szempontból nő és férfi között van-e hierarchia?
"A vallások történetében mindenütt két irányzat figyelhető meg. Az egyik a szexualitásról való lemondás segítségével, a másik a szexualitáson keresztül tapasztalja meg istent." "Jézus mondta: amikor a kettőt eggyé teszitek, akkor mentek be a mennyországba."
Nem tudom, hogy kell értelmezni Jézus szavait. Mert a férfi-nő egyesülés mellett lehet úgy is magyarázni, hogy akkor tettük eggyé a kettőt, ha magunkban tettük ezt meg, és már nincs szükség külső dolgokra, és ekkor végleg eggyé vált a kettő, míg egy párkapcsolatban újra és újra művelni kell az eggyé tevést :), amit röpke ideig megélhetünk, de hosszú távon nem haladunk előre.
"Melyik isten? Melyik igazság? Mókás látni, hogy a nagy egó ellenző is mennyire egyértelmű tényként kezeli, hogy a saját fantazmagóriája az egyetlen,..."
Azért írtam a kérdésben per jelekkel több változatot is (isten, igazság, önvaló), mert tisztában vagyok vele, hogy többféle hit létezik, viszont az az érzésem, hogy ezek csak különböző megnevezések, de végső soron az összes ember ugyanazt keresi, csak másképp fogalmazzák meg. Egyfajta belső kereső-kutató útra gondoltam, de ha ezt is definiálni kellene, akkor bajban lennék, nem tudnám racionálisabban megfogalmazni, mivel ez olyan dolog, amit az ember csak halványan sejt, legalábbis az elején, utána meg (még) nem tudom, mi van. :) Nyilván ha én nem érzek valamit, amit más igen, akkor a másik ember érzését, sejtését fantazmagóriának fogom gondolni. De az ő számára létező dolog. De igazad van a közösen elfogadott alappal kapcsolatban, de ez olyan, mintha a szerelemről beszélgetnénk, és valaki elkezdené követelni a definíciót, kissé barbár módon megközelítve a témát, ami nem nagyon működik. (A szerelemnél nem a tudomány által már megismert hormonok munkájára gondoltam, mert az definiálható, hanem ha az érzést kellene meghatározni - az csak azok számára létezik, akik már átélték, ők viszont megértik egymást racionalitás nélkül is. Nem a ráció fontosságát tagadom, csak azt mondom, lehetnek dolgok, amiket az agyunk racionálisan gondolkodó részével egyelőre nem tudunk megérteni, de attól még az adott dolog hatását letagadhatatlanul érzékeljük.)
"Az egó ott kezdődik, amikor az ember azt hiszi, hogy minden érte lett teremtve, az ő szolgálatára."
Ez hogy jön ide? Nem állított ilyet senki. A világ minden teremtménye megbeszélheti ezeket a dolgokat egymás közt :), de mivel mi emberek vagyunk, mi a saját szemszögünkből tudunk beszélgetni az ilyesmiről. Mindenki a saját feladatát, a saját útját keresi, de ez nem jelenti azt, hogy azt hinné, minden őérte van.
"A nő férfi kapcsolatban is ugyan ez a helyzet. Nem azért nem harcol egy nő mert nem képes rá, hanem azért mert nem ő ért hozzá a legjobban.
Nem azért főz a nő mert a férfi nem képes rá, hanem azért mert a nő ért hozzá a legjobban ösztönből. A férfi is megtanulhat jól főzni, de sokkal keményebb munka számára.
Ugyan ez a helyzet a szellemi és lelki dolgokban is. Amelyik nem és nemen beül amelyik ember jobban érti a szellem vagy a lélek világát, működését, az vezet."
Igen, valahogy így értettem én is a "hierarchiát". És lehet, hogy ilyen értelemben a férfihez közelebb áll a szellem világa, ezt általánosságban értem, nem az egyén szintjén, mert kivételek mindig vannak. De természetünkből és földi feladatainkból adódóan lehet, hogy a feladatmegosztásban a szellemmel való munkából több jut a férfinek. (?) És talán a nő is akkor tud boldog lenni, kiteljesedni és a saját feladatát a legjobban tenni, ha egy olyan férfi van az oldalán, aki egy kicsit a spirituális vezetője is. (De persze így is alá-fölérendeltség helyett mellérendeltség állna fenn.) De nem tudom, hogy így van-e, csak azért merült fel bennem a kérdés, mert tegnap hallgattam egy előadást, ahol többek közt arról volt szó, hogy a nő akkor választ jól párt, ha spirituálisan "maga fölé választ".
A nő irányitja, befolyásolja a férfit.
A férfi hozza meg a végső döntést.
Amit a férfi is meglát, az úgy is van, a férfi cselekszik, a nő beszél a férfivel, segitheti vagy kárhoztathatja mert alapesetbe a nő többet lát a világbol.
Az igazság is akkor következik be, amikor a férfi is meglátja és elkezd cselekedni.
A nő sokkal jobban beszél, a férfi jól cselekszik.
A nő okosabb és inkább lelki természetü, de a férfi erősebb és spirituálisabb de mindig lejjebről indul, sokkal több mindent is kell megszereznie.
Ezért kell a férfinek dolgoznia, védeni és felelősséget vállalni, és sokkal nagyobb felelősséget és büntetéseket az erő lehetőségéért, és egy férfi függetlenebbé tudja tenni magát.
A nő kisebb de szivós és nagyon kitartó, neki is sok dolga van az életben és más erői de ő nem tudja függetleniteni magát, mindig szüksége lesz a másikra vagy a családra hogy egészséges, teljes maradjon minden oldalában.
Nimcs olyan, hogy egyik ez a másik az. Vagy az egyik ezt csinálja a másik meg azt. #6-osnak igaza volt. Az egotól való megszabadulást kergetitek és közben észre sem veszitek, hogy mennyire egoisták vagytok.
Az élet törvénye az Is-Is törvény. Nincs olyan, hogy csak a nő, csak a férfi. Opyan van, hogy a nő is és a férfi is.
Nem dominál egyik fél sem semmit szellemileg. Csak a fizikai létben van dominancia, de a fizikai, lelki és szellemi szinteket ne keverjük össze. Van kapcsolati rendszer, de mindegyik önálló minőség.
Ha pedig szellemi dolgokat, vagy lelki dolgokat fizikaival akarsz magyarázni vagy megérteni, akkor pályát tévesztettél, neked akkor egy egyetemi mérnök karon van a helyed.
Köszönöm az újabb válaszokat!
Az egoistázó hozzászólásokat továbbra sem értem. Melyik mondat az, ami egoizmusra utalt volna, és miért?
"Nincs olyan, hogy csak a nő, csak a férfi. Opyan van, hogy a nő is és a férfi is."
Így igaz. :) Itt mindenki ezen a véleményen volt eddig. Nem olvastad végig figyelmesen a hozzászólásokat, vagy nem jól értelmezted azokat. Nagyon fárasztó újra és újra elmagyarázni, amit már vagy háromszor leírtam.
Hát a 14-esnek nem igazán van igaza. Ha igy lenne, mindenben pl közel egyenlő számú férfi és nő lenne, de ez nincs igy.
"Az egotól való megszabadulást kergetitek és közben észre sem veszitek, hogy mennyire egoisták vagytok."
Ahogy te is, aki egoista szeret személyeskedni de sok mást is csinál, és mindig az egót nézi.
Ha meglát egy egohoz köthető dolgot a másikban, rögtön hozzászól de ha olyat lát amiben nincs egó akkor nem tud hozzászólni, csendbe marad, de egy nagyon egoista ember nem tudja elfogadni, mindig igyekszik kikezdeni az igazságot (de ha az tökéletes nem tudja)
"Nem dominál egyik fél sem semmit szellemileg. Csak a fizikai létben van dominancia, de a fizikai, lelki és szellemi szinteket ne keverjük össze. Van kapcsolati rendszer, de mindegyik önálló minőség."
Mindenben mindig van dominancia, szellemileg pl az a dominánsabb aki többet tapasztalt, öregebb. Fizikai szinten a férfi, lelki szinten a nő dominánsabb, a szellemi uralom még alig létezik és kevesen vannak idáig felfeljett emberek mert ott még nem tart a világ fejlettsége és tisztasága. De csak ez gyözheti le a dominanciát, hozhat mindenolalú fejlettséget és törvényt az ember életébe, addig marad a dualizmus és dominancia és egoizmus férfinél és nönél is.
Ez nem igaz, hogy szellemi és lelki vonatkozásban lenne dominancia. Felhozod, hogy mert az idősebb többet tapasztalt ezért többet tud.
Ez az az "egoizmus" amiről beszéltem. Mindig mindent az ego és a figikai lét szemszögéből vizsgáltok.
Eleve. Egy gyermek lelkileg mindig tisztább mint egy idősebb ember. Amikoron fellnövünk e gyermeki lelki tisztaságot keressük. Ugyan ez igaz a szellemiségére. Egy gyermek nem igen tudja mi az a hazugság, később tanulja meg.
No de ezek csak példák, de ott vannak a született tanítók és gyógyítók. A táltos is pl. születik a tudással, nem pedig tanulja.
No mindegy, lehetne még sorolni az ellenpéldákat. Akkor is csak a fizikai létsíkon lesz alapvetően dominancia. Az erősebb győz, a gyorsabb életben marad, a jobban rejtőző túlél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!