A Filozófia idővel helyettesíti fogja az összes vallást?
Az indiai kisfiú,aki a nyormortelep közepén él és akit a szülei a vallásra neveltek, mert más nekik sem volt, nem fog a filozófiával "bajlódni".
Érdekes amit írsz (bár nem értem miért ebbe a kategóriába írtad), el lehet rajta gondolkodni, de ez biztos nem fog az egész világon elterjedni. Akiknek jóformán csak a vallásuk van, azok nem fognak ezen elgondolkodni. A vallásosak között is biztos van elég elfogult aki biztos a hitében és egy próbának látná ezt a "gondoljuk át újra a bibliát ésszerűen" dolgot.
Szerintem ez a vallások további ágakra szakadását és újabb vallások felbukkanását eredményezné (amelyekben lenne filozófia). Mai szemmel nézve egy vallás sem olyan erős, hogy kibírna egy ilyen változást.
De kit tudja, lehet csak én vagyok hülye.
17/l
szerintem nem így lesz.
folytatódik a nemzetek butítása a média, és az élelmiszer meg vízbe adagolt mérgekkel, majd ha már nagyon lecsökkent az értelmük, akkor bevezetnek egy új vallást, és a régieket kitörlik az emlékekből is.
Üdv: V
nem bírtam ki egy kis infót muszáj voltam megosztani az elkövetkezendő 50-100 év tervei közül, ami el lett tervezve.
Szerintem annyira fogja "helyettesíteni" a vallásokat a filozófia, illetve annyira fogja őket "kirekeszteni" a tudomány, mint ahogyan eddig.
Az a tény, hogy szép számmal vannak istenhívő szívsebészek, idegsebészek, agysebészek, mérnökök, fizikusok stb., feltehetően nem azt jelenti, hogy ők ne rendelkeznének tudományos ismeretekkel, vagy elfordultak volna a tudománytól.
Tudni nem tudhatom, de feltételezem, hogy - a keresztény hívők jelentős részéhez hasonlóan - nem olyan antropomorf istenképük van, mint mondjuk a középkorban élőknek, és Istent nem egy emberszerű, emberi tulajdonságokkal rendelkező lénynek képzelik el (mint azt az ateisták egy része előszeretettel hiszi).
Ezt már Hegel 180 éve megálmodta, és a következő 180 év megcáfolta.
Az, hogy "A" filozófiáról beszélsz, ráadászl nagy "F"-fel, azt a benyomást kelti, hogy egyetlen jól elhatárolható filozófia létezik. Remélhetőleg ezt Te sem gondolod igaznak.
Van, akinél igen, sokaknál nem.
A tendencia nem ezt látszik igazolni. Oké, a nyugati világban egyre többen fordulnak filozófia, ezotéria felé, mert a merev, dogmatikus keresztény nézetek sok szinten (nem csak a tudomány oldaláról) meghaladottak; viszont Afrikában pl. hódít az iszlám, nem valószínű, hogy ott az emberek a filozófia irányába mozdulnak el, pláne, hogy manapság is sokan halomra ölik egymást arrafelé a vallás köntösébe burkolózva.
"Az a tény, hogy szép számmal vannak istenhívő szívsebészek, idegsebészek, agysebészek, mérnökök, fizikusok stb., feltehetően nem azt jelenti, hogy ők ne rendelkeznének tudományos ismeretekkel, vagy elfordultak volna a tudománytól. "
Valóban nem. Viszont ők nem is erőlködnek a hatnapos világteremtésen, a hatezer éves múlton, a Biblia szó szerinti értelmezésén, a kreacionizmus eszméin és hasonló, tudományos szempontból már régen tarthatatlanná vált ideológiákon (legalábbis merem remélni, hogy a többségük nem). A tudományt ápolók, fejlesztők, gyarapodását elősegítők hite az isteni beavatkozásra már jóformán csupán az ősrobbanás isteni kipattintására és az élet keletkezésére korlátozódik - ezen területekre ugyanis a tudomány a mai napig nem tudott kielégítő választ, válaszokat találni. Ők sem állítják, hogy biztosan egy isten (vagy az Isten, ahogyan jobban tetszik) munkálkodása áll a háttérben, csak jó szkeptikus módjára fenntartják az esélyét ennek a lehetőségnek is. A tudományos körökben mozgó emberkék ez alapján szerintem sokkal inkább nevezhetőek agnosztikusoknak, vagy jobb esetben is gnosztikusoknak, mintsem hívőknek. Legalábbis semmiféleképpen nem olyan értelemben vett vakhívőknek, mint amilyenek ezen az oldalon előfordulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!