Ha valamit hatalmadban áll megtenni, az feljogosít-e rá, hogy meg is tedd?
Dehogynem, a kérdés nagyon egyszerű! Az, hogy valakinek hatalmában áll valamit megtenni, az soha nem ad neki jogot rá, hogy meg is tegye!
Milyen szép világ is lenne, ahol az emberek halomra ölnék egymást, minden sarkon megerőszakolnák a nőket, lopna és megkárosítana másokat mindenki, ahol tud, mert ugye ilyesmiket bárkinek hatalmában áll elkövetni... mi ebben a nehéz megválaszolni?
Kifejezetten tetszenek az eddigi válaszok. Köszönöm a hozzászólásokat!
Azt viszont megjegyezném, hogy csak negatív példákat hallottunk. Ha valami "jót" áll hatalmunkban megtenni, segíteni van lehetőségünk és erőnk ezen az elven azt sem tehetnénk meg. Nem extrém példákról beszélek, mert azok többnyire egyértelműek.
De leszakíthatok-e egy virágot, csak mert megtehetem és szeretném az asztalomon vázában. Vagy épp meggyógyíthatok-e egy természetes októl haldokló állatot, csak, mert képes vagyok rá. A kérdés lényege nem a moralizálás és az erkölcsi rendek ütköztetése volt (bár én ezt is szeretem). Most inkább az lett volna a cél, hogy kiderüljön egy cselekedetet (szerintetek) indokol-e csupán az, hogy megtehető.
Köszönöm az eddigi válaszokat és kíváncsian várom a következőket!
Valamit nem jól gondolsz. Ha valami jót teszel, azt te azért teszed, mert megteheted, vagy azért, mert tudod, hogy az jó?
Illetve ha valami rosszat nem teszel meg, azt azért nem teszed, mert nem állna hatalmadban, vagy mert tudnád, hogy rossz?
Az, hogy valamit képes vagy megtenni, az egy dolog. De tényleg ennyi alapján döntöd el, hogy megteheted-e, vagy sem?
Kérdésedre a válasz igen egyszerű.
Ted azt másokkal, amit szeretnéd hogy veled is tegyenek!:)
Rosszat, csak nem kívánsz magadnak, viszont annál több jót!
Ha van egy pisztolyod, lelőhetsz vele embereket? Ugye nem.
A lehetőség a szabad akarat miatt adott erre is, sok minden más mellett. Éppen az a tanulás lényege, hogy megértsd, mit tehetsz meg, és mit nem, mire jogosítanak fel az univerzális törvények, mire nem.
Tudod, ha a szomszéd véletlenül nyitva felejtette az ajtaját, be is lehet húzni azt, nem csak bemenni rajta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!