Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Elmesélnéd, hogyan végzed a...

Elmesélnéd, hogyan végzed a meditációt?

Figyelt kérdés

Csak azokhoz szól a kérdés, akik ténylegesen meditálnak.

Elmesélnéd, hogy részletesen, hogyan végzed ezt? Milyen technikát alkalmazol? Milyen testhelyzetben, milyen belső eljáráson mész végig?

Annak is örülnék, ha azt is leírnád milyen számodra az a tudat állapot.

2012. nov. 29. 14:39
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
61%
Megfogom és elkezdem húzogatni rajta a bőrt.
2012. nov. 29. 15:18
 2/16 Jézus :) ***** válasza:
100%

Igen, vicces, de az elsőnek is igaza van, ez is egy fajta meditáció.

Ajánlom olvasd el Osho Meditációs technikáit.

2012. nov. 29. 15:31
 3/16 A kérdező kommentje:
hát, jobban érdekel, hogyan meditál Jézus, mint Osho...
2012. nov. 29. 15:48
 4/16 Jézus :) ***** válasza:

Elmondhatom, hogyan csinálom én, de az tényleg csak egy rövid beletekintes.

Én úgy szoktam, hogy leülök az ágyra törökülésben, nekidőlök a falnak. Lényeg, hogy ellazulj.

Rengeteg gondolat fog eszedbe jutni. Probáld elengedni őket, egyiknél sem leragadni, mintha cask kívülről néznéd az egészet. Ne éld bele magad a történésekbe. Sokan mondják, hogy koncentrálj egy dologra.De koncentrálni nem jó, mert agyad így nem lazul el. Eleinte figyelhetsz a lélegzetedre, ahogy ki s be áramlik. De ne koncentrálj. Mennek a godnolatok, de nem ragadsz le egynel sem.

Aztán megtörténil. Mindenkinél más. Valakinel rövidebb idő, valakinek több kell. Azon találod magad, hogy eltüntek a godnolatok. Néhányan megijednek, mert csodálatos érzés, de akkor visszatérsz, és kezdheted elölről. Gyakorolj, gyakorolj, és a meditatív állapotot mindig könyebb lesz elérned.

Minden világos lesz utána. Úgymond megvilágosodsz.

Rájösz dolgokra, amiket azelőtt nem vettél észre.

Sok sikert hozzá :)

2012. nov. 29. 15:57
 5/16 anonim ***** válasza:

A merkaba meditációt szoktam elkövetni a 14. lélegzetig. Nem minden nap, de ha megcsinálom, akkor reggel 'a még visszafekszem' 10-15 percben :D (és fekve - különben megkérdeznék, hogy mit csinálok).

Kb. az a hatása, hogy napközben nem veszem át mások hangulatait - tehát atombombát lehet mellettem robbantani, akkor is higgadt maradok.

Meditáció közbeni érzés...hát 'feltétel nélküli szeretetet' kéne érezni (érzelmek fókuszálása), ez nekem még nem megy, ehelyett megpróbálok semmit nem érezni.

A 10. lélegzetnél ki szokott rázni a hideg (mikor kifújom a gömböt) a 14.-nél pedig egy spontán örömérzés-féleség lép fel :) Kicsit olyan, mintha feltöltődnél belülről.

Régebben csináltam irányított meditációt (agykontrollosat), meg kontemplációt (amikor valaminek/valakinek) képzeled magad. Ezeket is jó érzés gyakorolni, csak hamar unalmas lesz (mikor már tudod mind a 101 pozitív állítást fejből - egymás után!) és ijesztő is, amikor 'véletlenül' megoldódik egy problémám 'teljesen magától'. Utána napokig vigyorgok magamban és mindenki hülyének néz XD

Illetve van a Leadbeater-féle meditáció, valamelyik angol nyelvű könyvében leírva. A lényeg, hogy üregesnek képzeled magad, utána ráfókuszálsz valakire, akit a legmagasabb lényként tisztelsz/szeretsz. Ha neked van ilyen - pl. Jézus, az tök jó, szerintem gyakorold ezt. Ez a legegyszerűbb, legtisztább.

Az 1. által leírt meditációt is gyakoroltam régebben, de egy bizonyosfajta csömör és fáradtság követi XDDDD szóval az mégsem az igazi....

2012. nov. 29. 16:01
 6/16 Jézus :) ***** válasza:
az utolsónak teljesen igaza van az atélt dolgokról.Es ez az élet értelme, a határtalan SZERETET minden és mindenki iránt. Ezt mindenkinek megkéne tapasztalnia.
2012. nov. 29. 16:50
 7/16 anonim ***** válasza:

:) köszönöm!

Én is megerősíteném, amit a 4-es írt, legalábbis az ijedelemig. Mert annál tovább még nem jutottam. Amikor üresnek képzelem magam - vagyis elhessegetem az összes gondolatot -, akkor az a gondolat is eltünik, hogy most itt ülök a szobában és meditálok... és ez elég ijesztő. :(

De nagyon jó tudni, hogy van itt olyan, aki túljutott ezen.

2012. nov. 29. 17:28
 8/16 A kérdező kommentje:

köszi mindkettőtöknek, hogy komolyan írtatok!

igazából azért is érdekel ez, mert tényleg sokféle technika van és kíváncsi vagyok kinek mi az a környezet, hangulat stb amivel képes lecsendesíteni magát, lelassulni. volt olyan időszakom, amikor egész jól ment a meditáció, de aztán valahogy begyorsultam belül és most nem nagyon megy.

meg amúgy egy szokásos leírás valahogy nem mond el mindent. pl szerintem azt, hogy mit történik olyankor egy szerzetesben amikor ott ül és meditál, nagyon nem mondja az el, hogy ülj le és ereszd el a gondolatidat. tök érdekes lenne pl, ha le tudná írni néhány napon át, hogy milyenen mentális folyamatokon megy át. mert lehet napról napra is különböző, de azért fel lehetne fedezni azt a közös szálat, ami elviszi ezeken keresztül oda.

Jézus: ez is érdekes amit írsz a figyelem és a koncentráció finom különbségéről. hogy is van ez? ezt tudnád még folytatni esetleg? és még egy kérdés: amikor a tudatos gondoltaid eltűntek, akkor van azért valami? látsz dolgokat csak mintegy kívülről, mint egy mozit és nem te gondolod vagy a semmi van :D

2012. nov. 30. 00:47
 9/16 A kérdező kommentje:

#5: ez az a merkaba meditáció, amit csinálsz?: [link]

és ezt hogy csinálod a gyakorlatban? pl nézzük az egyest. ez egy gondolat, hogy akkor most megnyitod a szíved és szeretet sugároz? meg, hogy férfi pólust képező gúla vagy. szóval erre gondolsz csak kicsit vagy ezt valahogy vizuálisan meg mindenhogy elképzeled és átéled? meg mindez egy lélegzet alatt aránylag gyorsan és aztán jön a kettes? vagy ebben ülsz egy darabig? vagy erre írod, hogy még nem megy és inkább csak kiüríted magad? de azért gondolod ezt, hogy megnyitod a szíved csak nem nyílik meg tényleg? vagy nem is gondolod?

azért kérdezem ilyen részletesen, mert szeretném elképzelni a belső hangulatot ahogy ez lezajlik, hátha így ráérzek :)

erről a kontemplációról nincs kedved írni kicsit? meg a Leadbeater-féléről? (tényleg csak ha kedved van kicsit összefoglalni, mert nyilván googleözhetek is :)

2012. nov. 30. 00:59
 10/16 anonim ***** válasza:

Szerintem kezdd az agykontrollal, ha meditálni szeretnél, mégpedig azért, mert sokkal elfogadottabb, nem nevetnek ki ha beszélsz róla, és lesz egy biztos alapod, amit magadnak építesz fel a sikereiddel.

[link]

Azért nem fogsz leírásokat találni arról, hogy mi van akkor, ha megállítod a gondolataidat, mert hogyan öntenéd szavakba azt, amire nem gondolsz?

Annál jobban nem lehet leírni, ahogy a 4-es írta.

"ha le tudná írni néhány napon át, hogy milyenen mentális folyamatokon megy át. mert lehet napról napra is különböző, de azért fel lehetne fedezni azt a közös szálat, ami elviszi ezeken keresztül oda. "

Több élményt összehasonlítva szeretnéd kiszűrni a végső igazságot? Tegyük fel, hogy van ilyen könyv, és elolvasod. Tényleg elhinnéd, ami le van írva? :)

Nem egyszerűbb kipróbálni és kész?

Oké megpróbálom leírni a lényeget: kiderül, hogy nem az ember a teremtés csúcsa, találkozol valakivel, aki mindent tud rólad, és ettől cseppet sem érzed majd magad jól, ha így 'ébren' is tele vagy hibával és takargatnivalóval.

Ennél jobban nem szeretném leírni, mert túl személyes.

A Leadbeater könyvet megtaláltam:

[link]

Sok sikert kíván az 5-ös! :)

2012. nov. 30. 08:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!