Üdv! Valaki meg tudja nekem ezt a jelenséget magyarázni?
Mostanság sűrűn előfordul, hogy észreveszem, hogy elalszok és arra kelek, hogy nem tudok megmozdulni.
Csukva van a szemem és úgy látok, mint amikor valami lámpával a szemedbe világítanak, de csukva van a szemem, szóval ilyen homályos világosságot és nem tudok megmozdulni.. mintha az egész testem lebénult volna, de egyszerűen tudom, hogy az ágyamban fekszem, vagy legutóbb pl hogy a székemben ülök, és ilyenkor mindig pánikba esek mert félek, hogy úgy maradok. Aztán valahogy sikerül "kijózanodni" ebből a dologból és ezek után van h nem merek visszaaludni.. esküszöm tudom ezek után, hogy milyen az amikor az embernek lebénul az egész teste... pont oylan mint amikor elfekszed a kezed, elzsibbad és nem tudod megmozdítani, mintha béna lenne :D
Csak ez nekem alvás közben jelentkezik... piszkosul félelmetes. Úgy hiszem jó témakörbe írtam, mert ez már nem éppen természetes dolog...
A jelenséget alvásparalízisnek hívják.
Lelki katyvasz, a félelem okozza. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a REM-, azaz álomszakaszod közben öntudatra ébredsz. Viszont a REM szakaszod bénultsága még mindig tart.
Nyugtasd magad, relaxálj, próbálj tudatos lenni - így vissza tudsz aludni. Úrrá kell lenned a félelmeden.
(Nekem is előfordult néha ez az izé, de elmúlt. Néha a stressz előhozza, sajnos, a tudattalan belső feszültségek, amik felgyülemlenek a háttérben.)
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Rossz a témakör, ez nevezhető természetes dolognak, nincs ebben semmi misztikus.
Vizsgálták már ezt jó páran, nem tudni egyelőre a pontos okát, de a kutatások szerint okozhatja migrén, narkolepszia, kataplexia, hypnagogia stb.
Érdemes elmenni orvoshoz egy kivizsgálásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!