Magyarországon él megvilágosodott ember?
Szociopaták az elméjükkel azonosulnak, akikről én beszélek, azok nem. Ez a koan pedig tetszett. Sok koant ismerek, nagyon szeretem őket.
A kóan nem leír valamit, hanem hatást gyakorol.
*
- Mester, milyen érzés szerelmesnek lenni?
- Képzeljétek el, ahogy az eső dobol az ablakon.
- A szerelem ilyen?
- Nem.
*
A mester egyszer kinézett a szobája ablakán, de eszébe jutott, hogy a szobájának nincs ablaka. Ekkor megvilágosodott.
*
- Most Buddhát fogok hajtogatni! - jelentette ki a mester. Nagyon szeretett origamizni.
- Mester, nem szentségtörés ez? - aggodalmaskodott az egyik tanítvány.
- Ha nem szakad rám az ég, akkor nem - mosolygott a mester.
*
- Jó?
- Mi, mester?
- Nem az a kérdés, hogy mi, hanem hogy jó-e.
*
- Mester, miért mosolyodtál el, amikor az igazságról kérdeztelek?
- Mert kisütött a nap, és a tarkómat érték sugarai.
*
- Mester, hogyan találok rá a helyes útra?
- Ezt Li-Suantól kérdezd.
- Ő tudni fogja a választ?
- Nem. De már régóta egyedül él, és biztosan örül majd a látogatásodnak.
*
- Mi az Út?
- Menj!
*
– Mielőtt kimondják, mi a szó? – kérdezte egy szerzetes.
– Mielőtt kérdeztél volna, feleltem – mondta a mester.
*
- Jól van, akkor felteszek neked egy kérdést. Egyszer Dong Szán zen mester éppen lent mért. Valaki odament hozzá és megkérdezte: „Mi a Buddha?” A zen mester így válaszolt: „Három font len.” Mit jelent ez?
A tanítvány eltűnődött néhány pillanatig, majd így szólt:
- A három font len csupán annyit jelent, mint három font len.
- Csak ennyi?
- Ez minden, amire ma este gondolni tudok.
- Hm, ez egy jó válasz. Nem rossz, nem jó.
A tanítvány hallgatott, Szonsza így folytatta:
- Volna egy másik kérdésem. Valaki megkérdezte Un Mun zen mestert, hogy „Mi a Buddha?”. A zen mester így válaszolt: „Száraz szar a boton.” A két zen mester két különféle választ adott a „Mi a Buddha?” kérdésre. Dong Szán azt mondta, hogy „Három font len”, Un Mun pedig azt, hogy „Száraz szar a boton”. Válaszaik azonosak vagy különbözőek?
- Amikor egy-tudattal értelmezed szavaikat, akkor azonosak - válaszolta a tanítvány.
- Csak ennyi?
- Jobb nem telik tőlem.
- Azt hittem, éles szemű oroszlán vagy, pedig csak egy vaksi kutya.
- Talán egy napon képes leszek a megértésre - mondta a tanítvány.
- Most vagy vaksi kutya. Megint éles szemű oroszlánná kell válnod.
A tanítvány lehunyta szemét és meghajolt.
Tudod mik azok az illúziók?
Tudod mi az a mélyebb igazság, valóság, ami minden felett áll, ahonnan nézve "Buddha" három font len és száraz sz@r a boton?
Ha ezeket megérted, és belátod, akkor sikerülhet a megvilágosodás, de ez igazából annyit jelent, hogy észre veszed az úton állsz...gondolom tudod melyiken, ami nem vezet a boldogság, mivel a boldogság maga(ez utolsó mondatrész azt hiszem Buddha szavai voltak).
üdv
26/F
LastOne.Left
fogalmam sincs, még soha se láttam egyet se.
de annyit tudok hogy aki közzéteszi az biztos nem az.
Sziasztok!
Én tudok egy megvilágosodott emberről, aki nagyon értelmeseket ír ide a Gyik-ra. Őt úgy hívják, hogy 26/F LastOne.Left.
Ő a megvilágosodott ember sztem, és írt ide is a topicba. Kérdező szerintem írj neki privátot.
Üdv: 29/L
Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat!
Sok segítséget kaptam most tőletek, úgyhogy örülök. Nem is gondoltam, hogy ennyi segítség jön. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!