Lapos a Föld vagy geoid alakú?
Igaziból szívem szerint a tudományba tenném érdekes, talán abszurd kérdésemet, de tuti kipaterolnák a modik onnan. Mert hát sokan evidenciának tekintik, hogy Földünk geoid alakú, hivatkozván sokféle kutatásra, de mégis oly sokáig laposnak hitték, illetve hiszik egyesek mindmáig, hogy az már elgondolkodtató. Mármint: miért hiszik, vagyis van-e erre valami bizonyíték, arra lennék kíváncsi. Szerintem nem valószínű amúgy, hogy lapos.
Aki csak annyit akar írni, hogy van már ilyen kérdés, az inkább ne írjon semmit pls, mert tényleg vannak ugyan, de azok nem az én kérdéseim, és én sajátot akarok.
A Föld alakja tudományosan nevezett néven forgási ellipszoid. Mindössze 1-2 százalékkal tér el a gömbtől a legrosszabb esetben (kb. 40 km).
A "geoid" alakot arra szokták használni, hogy a tengereket, hegyeket is belevegyék. De igazából a hegyek és a tengerek miatt még ennél is kisebb, néhány ezrelékkel tér el a forgási ellipszoidtól a valódi geoid (kb. 10-20 km).
Ha megállna a föld forgása, akkor viszont a tengerek áramlásával tényleg gömbbé formálódna az égitest. Mindez persze csak az élőlények szempontjából lenne tragikus, az egész Föld szempontjából ez jelentéktelen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!