Istennek nem volt ideje megteremtenie a világot, így spontán jöttünk létre. Igaza lehet a tudósoknak?
"Az ősrobbanás előtt nem létezett az idő, tehát Istennek nem lehetett ideje megteremteni a világot". Ezen elgondolkodtam. Igaz, hogy akkor az ősrobbanás sem lenne, hiszen ahhoz is idő kell, hogy az azelőtti "őskáoszból" bekövetkezzen egy ilyen táguló robbanás. De ezt Hawking megoldja azzal, hogy felír pár egyenletet és mormog valami tudományos bullshitet, azonban Isten teremtése kizárható. Arra nincsenek egyenletek.
Igaza lehet a tudósoknak? Hamar lezajlott az ősrobbanás, így nem is volt ideje Istennek megteremteie a világot? https://www.youtube.com/watch?v=GAVF0eR0QDs
Szerintem lényegileg csak annyit mond, hogy szerinte nincs Isten, ezért nem helyezhető el időben, ezért nincs teremtés sem. Ez egy fellengzős monológ, amivel azon kívül, hogy ő ateista, nem állít semmi mást.
Igaza lehet-e? Értelmetlen, amit mond szerintem. Úgy tesz, mintha az álláspontja kiszámolt lenne, de a külső beavatkozás feltételezéséhez vagy nem feltételezéséhez nem kell tudni számolni. Azt is gondolhatom, hogy a teremtő egy idegen faj volt, aki pöccre tervezett egy robbanást, meg azt is, hogy egy teljesen organikus dolog vagyunk, mint élet az univerzum közepén, ami véletlenszerűen jött létre, kezdett burjánzani, vannak szabályai, de organikusan el is fog pusztulni egyszercsak, és nincs mögötte semmilyen felsőbb erő vagy cél. Végtelen lehetőség van, Isten léte és nemléte sem bizonyítható tudományosan jelenleg.
10/11 Grimfox "A tér, és az idő csak együtt értelmezhető. Azaz ha az egyik nincs, a másik sincs"
Akkor mondhatnám azt is, hogy nem lehetett egy kiterjedő ősrobbanás sem, hiszen nem volt milyen térszerű közegből. Tévednék?
A "prolik" kevésbé értik a térszerű magyarázatot. De ha azt mondod, hogy nem volt ideje rá Istennek, mert 0:00-kor már szétvitte a semmit a fizikai törvényszerűség, akkor megnyalják a szájuk nemde !?
11 "Szerintem lényegileg csak annyit mond, hogy szerinte nincs Isten, ezért nem helyezhető el időben, ezért nincs teremtés sem"
Mondhatta volna azt is, hogy Isten térben sem helyezhető el, hiszen az sem volt ugye...ezért nincs teremtés sem. De a fizika törvényei szerint energia a semmiből nem keletkezhet csak átalakulhat, így mi sem vagyunk csak álmodja valaki 😅
Istent eleve azóta el lehet felejteni hogy az evolúcióra van bizonyíték, az meg Ádámot meg Évát full készen teremtette.
Na meg ott van Jézus aki ugye szeplőtlen fogantatással jött létre. 🤦🏼♀️
Innentől kezdve nem kellene már végre elfelejteni istent meg a bibliát???
Esküszöm, számomra a reainkarnációban is sok a logikai buktató, de az még legalább összeegyeztethető az evolúcióval.
Bár ott sem értem hogy miért kellett először amőbáknak lenni és hogyha már valami célból van teremtve a világ akkor minek ez a tortúra ami a tudománnyal magyarázható, de a biblia meg az evolúció együtt nem létezhet, marpedig utóbbira már rég talált bizonyítékot az ember.
Idő mindig volt, idő mindig van
Időmérés nem volt, azt az ember találta fel
A Nagy Bumm a világ jelenlegi állapotának a kezdete. Előtte a világegyetem egy kis apró pontba volt belesűrítve. Innentől fogva számomra már nem is az a nagy kérdés, hogy a Nagy Bumm honnan van, mert az nem az abszolút kezdet. Az, hogy a világegyetem kitágult, majd lehűlt, egy fizikai esemény volt. Érdekes, rejtélyes, de szerintem van ennél érdekesebb kérdés is.
Számomra inkább az az izgalmas kérdés, hogy az a kis pont honnan van?
Az általam felvetett lehetőségek:
- teremtették, megalkották. Ez természetesen lehetett Isten, vagy egy földönkívüli civilizáció műve is.
- keletkezett valami következtében.
- előbukkant a semmiből.
- öröktől fogva volt.
Mindenesetre a fő kérdésre válaszolva, a természettudomány se nem cáfolja, se nem erősítette meg az isteni teremtést.
Hawking-nak viszont nem volt igaza, mert ha valamilyen istenség létezik, akkor feltételezhetjük, hogy az időn kívül van. Tehát rá nincs befolyással az idő múlása, ha teremteni akar.
Üdv. egy agnosztikus.
Még valami: mert pontatlanul olvastam el a kérdést.
Istennel kapcsolatban már írtam a #17-es kommentemben. Persze, az csak egy felvetés, hogy HA Isten létezik, akkor mi lenne a helyzet. Bár fontosnak tartom elmondani, hogy az én szóhasználatomban Isten nem azonos egyik vallás istenével sem, hanem azoktól független.
Isten létére azonban nincs bizonyíték, (ahogyan cáfolat sem) tehát az sem kizárt, hogy spontán jöttünk létre.
Nem térszerű közegből, és nem is térszerű közegbe terjed ki az ősrobbanás. Maga az ősrobbanás a tér és idő kiterjedése. Ha nem is robbanásszerűen törtéik, akkor is, a tér és az idő egyszerre kezd el létezni. Hogy milyen közegben, azt szerintem nem lehet fizikailag leírni, mert jelenleg az az állapot nem létezik. Ha igen, nem hozzáférhető.
14., Nem csak a biblia által leírt isten az egyetlen lehetőség. Nem mitológiai, hanem filozófiai szemszögből kell az isten fogalmat megközelíteni, különben elveszel a mindenféle teremtéstörténetekben, és mítoszokban.
Azért Kaku, Hawking és Dávid esetén van egy szignifikáns különbség: a publikációs listájuk. Kakunak, ha jól emlékszem, az elmúlt húsz évben nem volt tudományos publikációja, úgyhogy nála tényleg megáll a "médiaceleb" megjelölés, különösen, hogy tett néhány egészen elképesztő megállapítást.
Hawkingnak is ugyan megritkultak a publikációi, miután híresség lett, de ő maradt a tudományosság talaján, persze időnként erős kijelentésekkel.
Dávid pedig kifejezetten ismeretterjesztő tevékenységet végez, a médiában nem tudom, valaha is szerepelt-e.
A kérdés esetén leginkább egy fricskát látok, ami csak a Nagy Bumm szerint értelmezhető: mivel az idő, mint az egyik térdomenzió, az ősrobbanás előtt nem értelmezhető. Ezt úgy is értelmezhetjük, hogy "nem létezett" idő, így tehát semmilyen Kreator nem bírhatott vele.
Igazság szerint ha az univerzumnak van teremtője, az azon kívül kell legyen, tehát az univerzumra gyakorlatilag semmi hatása nem lehet, ezért jelenleg a feltételezése Ockham borotvájával eltávolítható. Ami isteni hatalmú lény az univerzumra hatással lehet, az csak azon belül, az univerzum működése által korlátozva létezhet, ilyen módon tehát nem lehet teremtő sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!