Vannak tiltott, szerencsétlen, veszélyes magyar nevek?
Vannak:
- Heberónia
- Belzánt
- Csikmondi
Tiltott: Lucifer
Fura hogy van Orália, Burak, Ramirez meg egyéb f4szságok, de a Lucifer nincs az engedélyezettnevek listáján
Szerencsétlen:
Szexuális hangzatú nevek
Veszélyes:
Lorenzo, Rodzser, Dzsennifer
Jó is, hogy a Levente nevet felhoztad példának, az is egyfajta óvó név (jel.: létező). Itt is feltehetően az ártó szellemek ellen adták a nevét, csak nem megtévesztésnek, hanem amiatt, hogy kifejezzék ragaszkodásukat a gyerek felé.
Voltak nevek, amelyeket nem volt tanácsos kiejteni (esetenként akár "életveszélyes" is lehetett), elsősorban nagyhatalmúnak tartott állatok esetében tudunk erről. Ez egy finnugor-ugor örökség az ősmagyar hitvilágban. Ezért van az, hogy a farkas és a szarvas név is csak körülírja az állatot. A Tihanyi alapítólevélben fentmaradt a róka 11. századi megnevezése: ruoz (ravasz), ami ma már nem csak az állatra utal, bár hallottam már a ravazdi kifejezést rá. Valószínűleg a táltosok ismerték az eredeti nevét az állatnak, csak ők sem mondták/mondhatták ki. Az obi ugor nyelvekben a medvét erdei öregnek nevezik, mert ha kimondanák a nevét, azzal megidéznék (és lássuk be, egy vadász sem örült volna, ha hirtelen mögötte terem egy termetes medve). Ez a tabu nálunk is megvolt, ezért egy szláv szót használunk a medvére, ahelyett, hogy körbeírnánk (amúgy maga a szláv kifejezés is egy körülírás: mézevő).
Az én keresztnevem például Támadás. Én vagyok az egyedüli; utána betiltották. XDD
Bocsánatot kérek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!