A fizika tudománya szerint a jövőt nem lehet befolyásolni, és szabad akarat nem létezik?Ha így van, akkor mi az élet értelme?
Nemrég néztem meg ezt az előadást, ami eléggé lehangoló volt:
A lényeg az, hogy Albert Einstein szerint egy tömb-Univerzumban élünk, - és ez az egyetlen elképzelés, ami összefér a speciális relativitáselmélet világképével - ahol egyszerre létezik a múlt, a jelen, és a jövő, és az egész be van fagyva, (mint pl. egy kristályba) ami azt jelenti, hogy nem lehet rajta változtatni.
Az időben nincsenek elágazások, nincs lehetséges, szabad jövő. Igazából ez csak mellékesen lett megemlítve, mert az előadás az időutazásról szólt, és úgy lett azzal összekapcsolva, hogy nem lehetne beavatkozni az eseményekbe az időutazóknak.
A kérdésre vonatkozó részek az élőadásból:
Nem csak a múlt, hanem a jövő is be van fagyva:
1:08:30-tól.
Tömb-Univerzum:
1:17:00-től.
Korábban arra gondoltam, hogy az életnek önmagában nincs értelme, hanem az ember ad neki értelmet. De ha minden meg van határozva, akkor már tényleg nincs igazi értelme az életnek, hiszen az ember nem tud igazán döntéseket hozni.
A szabad akarat filozófiai és nem fizikai kérdés.
Igaz, hogy a természet, és vele a gondolataink, cselekedeteink jelenlegi tudásunk szerint determináltak. Az, hogy mit teszek, függ velem született adottságoktól és a feldolgozott külső ingerektől. Azt állítjuk, ezért nincs szabad akarat.
Azért ezt gondoljuk át: ha éhes vagyok, kimegyek a konyhába, csinálok magamnak ételt rutinszerűen, az nem szabad elhatározás.
Akkor milyen lenne az, amikor szabad vagyok? E gondolatmenet szerint, ha én, egy introvertált, nyugodt és empatikus ember, a neuronok random kisülése folytán, hirtelen felkapnám a konyhakést az asztalról, és az anyám hátába vágnám, akkor szabadulnék a determinizmus béklyói alól. Ez jelentené a szabad akaratot? De ebben hol van az én szabad döntésem?
Én úgy gondolom, ez a kiszámíthatatlanság, indetermináltság nem hogy szabadabbá nem tenne, éppen ellenkezőleg. Egyszerűen a szabad akarat fogalmát kell a fejünkben helyretenni: szerintem szabadnak nevezhető az, aki a jelleméből fakadóan cselekszik.
----
És mi az élet értelme? Az, amit Te adsz neki. Boldog, elégedett, felszabadult tudsz lenné attól függetlenül, mit gondolsz a szabad akaratról.
Valóban determinált az emberi életünk, de azért ez más, ha egy élettelen valamiről, egy ösztönvezérelt élőlényről vagy az emberről van szó.
Én azt elfogadom, hogy determináltak az emberi döntések, de azt nem, hogy teljesen ugyanúgy determináltak, mint pl. az órának vagy a számítógépnek az alkatrészei, ahogyan működésbe hozzák a gépet.
Nem gondolom, hogy akár az állat ösztönei, akár az emberi döntések tranzitív értelemben lennének determináltak, mint pl. a gépeknél.
"És mi az élet értelme? Az, amit Te adsz neki. Boldog, elégedett, felszabadult tudsz lenné attól függetlenül, mit gondolsz a szabad akaratról."
Pont arról beszélek, hogy ez az értelmezés problematikus. Ha a jövő már már most létezik, és be van fagyva, akkor nem mondhatjuk, hogy a boldog élet a cél, mert lehet hogy az úgy létezik, hogy valakinek boldogtalan. Ha időutazók lennének, megnézhetnénk az egészet (múlt, jelen, jövő) ahogy egy filmet végignézünk, de beavatkozni nem tudnának.
Valaki említette a kvantumelméletet is. A téma szemszögéből nincs jelentősége, mert mi a klasszikus fizika világában éljük az életünket. Így az sem érint minket, hogy egy elektron egyszerre több helyen lehet. Ez az elektron kiváltsága. Meg egyébként is, a gravitáció kantumelélete még nincs meg, így a tudásunk is korlátozott.
Ó, most látom, átrakták a kérdésemet az ezotériába...
Eredetileg a természettudomány rovatba írtam ki... De azt hiszem, most már értem, hogy miért hivatkozik a #7-es Teremtő tudatra. De én nem ezoterikusok válaszára lettem volna kíváncsi, hanem a tudomány szemszögéből érdekel a téma.
Az általam linkelt videón nem ezoterikus, hanem tudományos előadást van, az előadó neve pedig Dávid Gyula, aki egy elismert fizikus.
"Pont arról beszélek, hogy ez az értelmezés problematikus. Ha a jövő már már most létezik, és be van fagyva, akkor nem mondhatjuk, hogy a boldog élet a cél, mert lehet hogy az úgy létezik, hogy valakinek boldogtalan. Ha időutazók lennének, megnézhetnénk az egészet (múlt, jelen, jövő) ahogy egy filmet végignézünk, de beavatkozni nem tudnának."
. De viszont ezek szerint abban a hitben vagy, hogy a világ determinált, Te viszont nem. Ha a világ determinált, akkor az is determináltság része, hogy Te most ezen aggódsz. Az arra determinált ember viszont ezen túllép, és éli úgy az életét, hogy erre nem gondol, így lehet boldog.
"Az arra determinált ember viszont ezen túllép, és éli úgy az életét, hogy erre nem gondol, így lehet boldog."
Van abban valami, amit mondasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!