Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Van olyan ember akinek egyalta...

Van olyan ember akinek egyaltalán nincs lekiismerete? Mi a lelkiismeret?

Figyelt kérdés

Ha nagyon a szóból indulunk ki, akkor azt mondanám, hogy az aki tudja mi van a lelkében, és hogy az hogyan irányítja a személyiségét egóját.

Van olyan, hogy valakinek nincs lelkiismerete, vagy hogy erre nem képes? Vagy alapjában mindenki képes lenne erre, csak letesz róla valamiért.

Csak ugye kerdes, hogy miért...

Most az iylenekre gondolok, hogy szociopaták, pszichopaták, szadisták...

Meg nem muszaj annak lenni, azért lát az ember eleg sokmidnent a világban mostanában, es azért felmerül, hogy pár ember hogy tud éjszaka nyugodtan aludni....

2022. júl. 23. 14:53
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Plus érdekesség, hogy pont azok, akikről mondjuk hogy nincs lelkiismerete (lsd följebb), pont azok látnak bele a másik emberbe olyan mélyen, hogy észrevetlenül tudnak manipulálni. Ugyanezt magukon nem tzdják? Vagy nem akarják? Vagy tudják mit csinálnak es hogy működnek, csak egyáltalán nem érdekli őket?
2022. júl. 23. 14:58
 2/12 Grimfox ***** válasza:
82%

A pszichopata lelkiismeret, és jobbára empátia nélkül születik. Ha rendesen van nevelve, fejlesztve, képes ezeket felismerni, és utánozni az elvárható viselkedést, logikus döntésként, de ténylegesen érezni nem fogja. Ilyenkor egy nem túl érzékeny, de emberi lényként funkcionáló tagja lehet a társadalomnak. Ha nem fejlesztik a képességeit, nem tanítják morális értékekre, akkor kívülállóként fogja ezeket megismerni, és kihasználja őket. A pszichopatának vannak érzelmei, csak az empátia, lelkiismeret hiányzik alapvetően. Ezért képes szeretni, de az nem érdekli, a másik mit érez, nem érdekli, ha megbántja őt, amíg ő maga megkapja a szeretetet, amit vár az illetőtől. Lehetne még sorolni, de nagyjából ez az alap helyzet.

A szociopata más helyzet, ő azzá válik, bár esélyes, hogy hajlam alapján. De nem így születik. Neki hiába van lelkiismerete, ha elkapja a zavarodott düh, vagy más érzelmi kitörés, nem tudja irányítani.

A szadista lehet mindkettő a fentiek közül, ez nem egy fő kategória, inkább társuló "tünet". A hatalomérzet eltorzulásához kapcsolható.

2022. júl. 23. 15:01
 3/12 anonim ***** válasza:
0%
Valahol olvastam, hogy a pszichopaták valami ok miatt lélek nélkül születnek, mivel alapvetően már születésüktől fogva ilyenek, nem pedig azzá válnak. Ez nincs kőbe vésve, de ha hiszel a spirituális dolgokban, akkor így is meg lehet közelíteni.
2022. júl. 23. 15:13
 4/12 A kérdező kommentje:

Ez egyre inkább bizarr...

Mi haszna ennek így? Akár lélekkel akár lélek nélkül?

Ez olyan mintha kintről vki ledobna egy ilyet a Földre hogy kínozzon másokat.

Na ez egy kitűnő példája annak, miért nem hiszek a "jóságos" istenképben, meg hogy összességében minden a javunkat szolgálja.

Csak kimagyarázgatások vannak, hogy elhiggye midnenki hogy ami negatív az igazaból valamilyen úton mégis pozitív...holott nem.

2022. júl. 23. 15:39
 5/12 Red6+ ***** válasza:

Én az ilyeneknek mindig megmondom, hogy mit mondott vagy tett amivel megbántott, de szarik rá s csak hazudozik. akkor is ha lebukik.pl.: számítógépemből kiszerelt szinte mident s azt képzelte h nem értek hozzá. bevallotta a dolgot, de aztán csak hazudozgatott. hogy miért volt jó neki az ilyesmi azt fel nem tudom fogni. sok ilyesmi volt, de az személyesebb és van intimebb, kényes dolgok. csak ez a semleges ami most eszembe jutott.

amikor a saját jövöje s pénze volt a tét, ugyebár próbált az én empátiámra újra ráakaszkodni, azaz manipulálni.

merthát kirúgták őt.

nem maradnak meg sokáigegy helyen szerencsére.

2022. júl. 23. 15:45
 6/12 Red6+ ***** válasza:
73%
A lelki ismeret az, amikor bele tudod képzelni magadat a másik helyzetébe és érzéseibe. Ha szándékosan vagy véletlen olyat mondasz vagy teszel, amivel vélhetően rosszat indítottál a másikban és az ezzel járó gondolatok nem hagynak nyugodni és a megoldásukon gondolkozol és próbálsz tenni is.
2022. júl. 23. 15:57
 7/12 anonim válasza:

érdekes kérdés

én ilyen vagyok, nincs bennem lelkiismeret furdalás, sem empátia

minimálisan viszont mégis

például a mai napig lelkiismeret furdalásom van, amiért évekkel ezelőtt nekimentem egy parkoló autónak és elhajtottam, neki nagy sérülést okozva, több elemet a karosszérián betörtem.. nagyon sajnálom, és ha visszafordulhatnék nem hajtottam volna el!

viszont eddig kivétel nélkül minden exem (többször) megcsaltam, hazudtam nekik, gyakorlatilag szinte minden hazugság volt amit mondtam magamról, vagy előfordult, hogy boltból loptam (fiatalabb voltam, adrenalin miatt) vagy millió ilyen szégyenletes dolgom van/volt

de valahogy nincs bennem lelkiismeret furdalás

2022. júl. 23. 16:42
 8/12 anonim ***** válasza:

Nekem már nem nagyon van, kiölte belőlem az élet és ha nem lenne szociális szorongásom, akkor tudnék is tenni jó sok rosszat és még nagyon élvezném is

Reménykedem hogy egyszer eljön a nap, amikor már a szociális készségek hiánya sem lesz akadály

2022. júl. 23. 17:59
 9/12 Red6+ ***** válasza:

szociális szorongás s fóbia pont azt jelenti h nem bír az ember a szociális normákkal együtt élni s pont h ők csinálnak sok rosszat s élveznék is. tehát neked nincs szoc szorongásod. csak szorongó, esetleg csak simán szorongó.

s ezzel akarsz dicsekedni h hú te aztán sok rosszat csinalnál s élveznéd stb., de jaj ez meg az miatt nem megy.

szánalmas.

aki szociális, empatikus az ezerszer inteligensebb.

ezek mentesek hülyék, mint a segg s pont te is ezt bizonyítod. azt se tudod h mi a szoc szrongás.

2022. júl. 23. 18:13
 10/12 anonim ***** válasza:
Az “inteligensebb” szónál elvesztettél, szerencsére pont azt láttam meg először.
2022. júl. 23. 18:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!