Eckhart Tolle tanításait mennyire lehet komolyan venni?
Az, hogy egyéb helyeken hogyan állítják be vagy mit állít ő saját magáról az anyagi erdek miatt.... az más kérdés.
A Wiki oldalába beleolastam, itt ezt látom:
" Élete Szerkesztés
Elmondása szerint a Németországban és Spanyolországban eltöltött, boldogtalan gyermekkora után fiatal, depressziós felnőttként Angliában élt, ahol – saját szavaival élve – egyfajta „belső átalakuláson” ment keresztül. „A legnagyobb boldogság leírhatatlan állapotában eltöltött”, néhány évnyi hajléktalanság után vált spirituális tanítóvá."
Bővebben itt: [link]
Azt látom, hogy hajléktalan volt, de azt nem, akkor bármi köze lenne a Cambridge-i Egyetemhez. De nem ismerem ennek az embernek az életét.
Kérdező, egyszerre írtunk, ugyanazt kb.
Mi vagyunk a racionálisak 😃
Hogy mennyire lehet komolyan venni az szubjektív.
Nekem new age bullshit, másnak tanítás. Egyéne válogatja.
A wikipédiára kvázi bárki beküldhet cikket, emiatt gyakran előfordulnak benne valótlanságok. Jelen helyzetben is az ottani megfogalmazás enyhén szólva is csúsztatás.
A hajléktalanságát ő választotta, miután "megtért", és nem hajléktalan volt, aki AZUTÁN spirituális tanító lett. Tanító valóban utána lett, de a magyar wiki megfogalmazása mást sejtet, mint ami a háttérben áll.
Illetve a magyar életrajzi tömörített zagyvaság sem egészen úgy van. És igen, Cambridge-ben szerzett diplomát. Itt az angol wikipédia amúgy, ahol már bővebb infókat lehet találni:
És hozzáteszem, hogy nem vagyok Tolle rajongója, abszolút nem értek egyet sok helyen a mondandójával (pl a gondolatoktól való megszabadulást kifejezetten baromságnak tartom), de azért lehúzni valakit, mert személyesen nem tetszik valami a munkásságában, az általa terjesztett filozófiában vagy csak mert sikeresebb a jelenlévő kommentelőknél, még elég jellemtelen cselekedet.
Én azért húztam le mert egyértelműen látom hogy szabalyosan összeollózta a dolgokat.
Ezen kívül mielőtt véleményt alkottam, bőven utananéztem. Kb 2 eve.
A barátnője /felesége se kispályás, tipikus amcsi átverés, karrier.
Tessenek rákeresni a hölgyre is!
Próbáld ki, hogy tudod-e hasznosítani a gyakorlatban a tanítását, és hogy van-e neki eredménye. Ha igen, akkor teljesen mindegy kicsoda micsoda, neked működik. Ha nem, akkor meg akármennyire hiteles tanító lehet te nem tudod hasznosítani.
Én a Mosta hatalmát olvasom, azaz elkezdtem. Így elméletben amiket ír az oké, de semmi sincs meg, hogy hogy csináld. Ne azonosulj a gondolataiddal. Oké. Hogyan? Meg figyeld a gondolataidat, meg találd meg azt, aki azokat észleli. Oké. Hogyan? Honnan tudom, hogy megvan-e az? Ezért nekem nehézségeim vannak a gyakorlatba való átültetéssel. Valami sikerült, de nem tudom, hogy ez az-e, aminek sikerülnie kéne, egyenlőre még nem hozott semmilyen változást.
Nekem csak az az egyetlen fura, hogy vannak tanítások, ahol emberek tizenéveken keresztül meditálnak, hogy megvilágosodjanak, sőt akár életeken keresztül. Valaki meg csak egyszer hirtelen a semmiből megvilágosodik? Mert hogy nehéz időszakokon keresztül mentem én is, meg némi depresszióval is meg vagyok áldva, de én nem tudok róla, hogy megvilágosodtam volna. Most akkor kezdjek el nagyban meditálni, vagy csak simán várjak, mert jön az áttörés bármelyik pillanatban?
Nekem úgy tűnik valamelyik oldal ferdít. Ha ennyivel meg lehet világosodni, akkor minek kolostorba vonulni, meg egy egész életet arra áldozni, hogy meditálj? Ha mégis ennyire rá kell gyúrni, akkor hogyhogy neki sikerült? Ha meg esetleg mégis úgy van, hogy egyéne válogatja, és valakinek többet kell pedálozni, valakinek meg könnyen megvan, akkor az meg nem fair.
Szóval....???
Segítek, én vagyok a gonosz, kritikus, szkeptikus.
Ne magadban keresd a hibát a Most-al kapcsolatban /mindfulness/ mert máris küldöm a cikket, hülyeség mint kiderult 2018 körül. Káros is nagy valószínűség szerint.
Ugyhogy felejtős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!