Hogyha a vallások szerint legrosszabb esetben is a pokolra
kerülsz, vagy reinkarnálódsz, akkor ez ateista
szemszögből mégis csak megváltás mivel nem szűnsz meg
nem?
Ha megszűnsz létezni, minden felelősség, amit életedben felhalmoztál szintén megszűnik. Nem biztos, hogy ez annyira rossz opció lenne egyeseknek. Aki körömszakadtáig kardoskodik a halál=megsemmisülés mellett, jó eséllyel szeretne megszabadulni sok dologtól, amit az élete során "felhalmozott". Nem az egészségesen szkpetikus emberekre gondolok, hanem azokra, akik még csak ötlet szintjén sem hajlandók felvetni a dolgot magukban.
2021. nov. 23. 18:12
2/19 A kérdező kommentje:
Én is nagyobb hazugságnak vettem anno mint hogy van e isten vagy nincs, mert ez nem garatál még túlvilágot. Mert ugye ez így ha tényleg nincs semmi, és valakit beveszi, hogy van valami, akkor gyakorlatilag úgy át van baszva, hogy halála után panaszkodni se tud, ha meg a legrosszabbal számolsz max létezel.
A halál utáni létezés tényleg nem isten létezéséhez köthető kérdés. A zsidó vallás legrégibb irányzataiban például nem volt semmilyen túlvilági lét. Ez olyasmi, amit a vallások a maguk morális rendszere szerint jutalmazó-büntető rendszerként használnak. De jobb lenne istentől, vallástól függetlenül gondolkodni a kérdésen. Még ha vizsgálni nem is igazán lehet.
2021. nov. 23. 18:23
4/19 A kérdező kommentje:
Csak az ember basz magára ilyen fátylat hogy azt hiszi, hogyha az egyik van akkor a másik is van. Persze van aki szerint ez se van, de akkor nem tudom miért reagálnak ha nincsenek.
Nem az összes vallás szerint, hanem vannak vallások amik szerint pokolra kerülsz. A karmát mint "büntetést" egy reális dolognak tartom, de pokol/menny kombó az nagy eséllyel parasztvakítás. Az hogy létezik-e lélek ami újratestesül, szintén kérdéses. Én személy szerint hiszem hogy létezik, de biztosan nagy eséllyel, csak halál után fogom megtudni az igazságot. Ha csak egy darab hús vagyunk, akkor meg tök mindegy...
2021. nov. 23. 18:35
Én úgy látom hogy a zsidó vallás ami a teljes megsemmisülésben hitt megváltása/kegyelme a mennyország megalkotása volt. Hisz így aki rettegett a teljes megsemmisüléstől így "lelki békére lelhetett".
A hinduizmus pedig az állandó körforgásban hitt. Oda a Nirvána alakjában vitték el a teljes megsemmisülés békéjét.
Aki fuldoklik az szárazságra vágyik(levegőre). Aki szomjazik az pedig vízre. Tehát szubjektív hogy kit mi vált meg.
5 Erősen kérdéses hogy ha egyáltalán létezik újjászületés,lélek akkor valaha ezt mi meg is fogjuk e tudni. Hisz ez csak akkor lehetséges ha a halálunk után van valamiféle "tudatunk". Szerintem az lenne a legnagyobb szívás ha van lélek, újjászületés de ennek még a túlvilági "létezési" formában se lennél a tudtában + a reinkarnációd nem örökölne át semmit legalább tehetség szintjén az előző életedből megszerzett képességekből.
2021. nov. 23. 20:58
7/19 A kérdező kommentje:
6. A nirvana nem olyan értelembe teljes megsemmisülés.
Én még nem éltem át (abból feltételezem hogy még élek) de nekem a feloldódás valamiben az úgy elképzelhető hogy eltűnik teljesen az egyén.
2021. nov. 23. 21:15
9/19 A kérdező kommentje:
Hindu szemszögből egyesülés Brahmannal, Buddhistából pedig már az élet folyamán is elérhető állapot.
De az egyesülés Brahmannal nem "Kis János" mint individuum megszűnésével jár? Csak mert nekem az a gondolat hogy egybe kell olvadni egy központi lénnyel és még a tudatom is megmarad még rosszabb mint a folyamatos körforgás amit soha nem lehet megismerni és nem is tart sehova. Ott legalább felejtesz.
2021. nov. 23. 21:25
Kapcsolódó kérdések: