Mi a különbség a meditáció és a csöndben ülés
között?
Figyelt kérdés
Soha nem tanítottak meg meditálni, viszont voltam olyan helyen, ahol az volt a feladatunk, hogy csendben és mozdulatlanul üljünk egy helyben.
Van különbség? Ha igen, micsoda?
Szeretnék meditálni, de annyira nem szeretem ezeket a vezetett meditációkat (podcast, youtube stb).
2021. nov. 17. 04:39
1/4 anonim válasza:
Emlékszem általános iskola első osztályába minket is idomítottak így. Csönd király volt a neve.
2021. nov. 17. 07:01
2/4 Grimfox válasza:
A meditáció egy gyakorlat, amikor az elmédet egy feladatra összpontosítod. A módszer határozza meg hogy mi a feladat, és hogyan összpontosítod. Vagy elmélkedsz, vagy koncentrálsz, vagy éppen megállítod az összes gondolatot, és érzékletet, és a hátramaradó ürességben keresed a valódi lényegedet. A csöndben ülés az, amit a neve sugall. Ülsz csöndben, nem csinálsz semmit, de a gondolataid, érzéseid azt tesznek, amit akarnak.
2021. nov. 17. 10:37
3/4 anonim válasza:
A meditációban a gondolatok elengedését gyakoroljuk. Alapjáraton a gondolatokkal azonosul az ember. A meditáció egy gyakorlat. Figyeli az ember pl a légzést, és a hangokat. Aztán jönnek a gondolatok.. Ezt a gyakorló észreveszi, és visszatér a lélegzet/hangok figyeléséhez - tehát a jelenlétbe. Így meghaladta az adott gondolatot. Aztán jön egy újabb gondolat, és a gyakorlás segítségével szintúgy elengedi a gyakorló. Ez eleinte csak az ülések közben megy jól, később viszont egyre inkább hasznosítható az üléseken kívül is. Ez nem azt jelenti hogy nem szabad gondolkodni - hanem inkább azt hogy a felesleges gondolkodást meg tudjuk haladni. Ezzel a gyakorlással pedig egyféle megtisztulás következik be. A tudat fókuszpontja a gondolkodásról egyre inkább áthelyeződik - a tudatos jelenlére. Ez a meditáció lényege.
2021. nov. 17. 10:50
4/4 anonim válasza:
*tudatos jelenlétre (akartam írni)
Kicsit talán pontatlanul fogalmaztam.
A meditációban az összes gondolatot igyekszünk elengedni! Hogy csak a tudatos jelenlét maradjon. Ez eleinte egy üres, unalmas, semminek tűnik - és nem is tudjuk ezt az állapotot fenntartani (mert azt szoktuk meg hogy kivetítjük magunkat). Viszont egyre több, és rendszeres gyakorlással ez az üres, térszerű, tapasztalás egyre stabilabbá válik. Ezután lehet próbálgatni másféle élethelyzetekben is (hogy ne vigyenek úgy el a gondolatok). Igazából minél többet vagyunk a tudatos jelenlétben (felesleges gondolkodás nélkül) annál több energiánk lesz, és annál spontánabbak/intuitívabbak is leszünk. (Csak ehhez bízni kell benne hogy akkor is azok vagyunk akik, amikor épp nem gondolkodunk.)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!